Rad sa relacijama u izvedenim tabelama

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izvedene tabele tradicionalno napravljene pomoću OLAP kocki i drugih izvora složenih podataka koji već imaju bogate veze između tabela. Međutim, u programu Excel, slobodni ste da uvezete više tabela i pravljenje veze između tabela. Dok je ova fleksibilnost moćna, on takođe olakšava prikupljanje podataka koje nisu povezane, što dovodi do čudno rezultata.

Da li ste ikada ovako kreirali izvedenu tabelu? Nameravali ste da kreirate analizu kupovina po regionu, pa ste otpustili polje sa iznosom kupovine u oblast Vrednosti, a polje sa regionom prodaje u oblast Oznake kolona. Međutim, rezultati su pogrešni.

Primer izvedene tabele

Kako da rešite ovo?

Problem je u tome što se polja koja ste dodali u izvedenu tabelu možda nalaze u istoj radnoj svesci, ali tabele koje sadrže svaku kolonu nisu srodne. Na primer, možda imate tabelu koja navodi svaki region prodaje i drugu tabelu koja navodi prodaje za sve regione. Da biste kreirali izvedenu tabelu i dobili tačne rezultate, morate da kreirate relaciju između te dve tabele.

Kada kreirate relaciju, izvedena tabela ispravno kombinuje podatke iz tabele sa prodajama sa spiskom regiona, i rezultati izgledaju ovako:

Primer izvedene tabele

Excel 2013 sadrži tehnologiju koju je Microsoft Research (MSR) razvio za automatsko otkrivanje i rešavanje problema sa relacijama kao što je ovaj.

Vrh stranice

Korišćenje automatskog otkrivanja

Automatsko otkrivanje proverava nova polja koja dodajete u radnu svesku koja sadrži izvedenu tabelu. Ako novo polje nije povezano sa zaglavljima kolona i redova izvedene tabele, na sistemskoj traci poslova na vrhu izvedene tabele pojavljuje se poruka koja vas obaveštava da će možda biti potrebna relacija. Excel takođe analizira nove podatke kako bi pronašao potencijalne relacije.

Možete zanemariti poruku i nastaviti da radite sa izvedenom tabelom. Međutim, ukoliko izaberete stavku Kreiraj, algoritam počinje sa radom i analizira podatke. U zavisnosti od vrednosti u novim podacima i veličine i složenosti izvedene tabele, kao i relacija koje ste već kreirali, ovaj proces može potrajati nekoliko minuta.

Proces se sastoji od dve faze:

  • Otkrivanje relacija. Kad se analiza dovrši, možete pregledati spisak predloženih relacija. Ako ne otkažete, Excel će automatski preći na sledeći korak kreiranja relacija.

  • Kreiranje relacija. Kada se relacije primene, pojavljuje se dijalog za potvrdu i možete kliknuti na vezu Detalji da biste videli spisak relacija koje su kreirane.

Proces otkrivanja možete otkazati, dok proces kreiranja ne možete.

MSR algoritam traži „najbolji mogući“ skup relacija za povezivanje tabela u modelu. Algoritam otkriva sve moguće relacije za nove podatke, uzimajući u obzir imena kolona, tipove podataka kolona, vrednosti unutar kolona i kolone koje su u izvedenim tabelama.

Excel zatim bira odnos sa najveći rezultat „kvalitet”, kao određen interni heuristiku. Više informacija potražite u članku Pregled relacija i Rešavanje problema sa relacijama.

Ako automatsko otkrivanje ne daje vam ispravne rezultate, može da Uredi relacije, izbrišite ih ili ručno pravite nove. Više informacija potražite u članku Kreiranje u relaciju između dve tabele ili Kreiranje relacija u prikazu dijagrama

Vrh stranice

Prazni redovi u izvedenim tabelama (Nepoznati član)

Zato što izvedene tabele objedinjuje Srodne podatke tabele, ako bilo koji sadrži podatke koje nije moguće povezati tako što ćete šifru ili odgovarajuća vrednost, te podatke morate rešiti nekako. U višedimenzionalnim bazama podataka, način rukovanja neodgovarajući podataka je dodeljivanjem sve redove koji nemaju odgovarajući vrednost za nepoznatog člana. U izvedenoj tabeli, nepoznatog člana se prikazuje kao prazno zaglavlje.

Na primer, ako kreirate izvedenu tabelu koja treba da vrši grupisanje prodaje po prodavnici, ali neki zapisi u tabeli prodaje nemaju navedeno ime prodavnice, svi zapisi bez važećeg imena prodavnice grupišu se zajedno.

Ako završite sa praznim redovima, imate dve opcije. Možete definisati relaciju tabele koja funkcioniše, možda kreiranjem lanca relacija između više tabela, ili iz izvedene tabele možete ukloniti polja koja dovode do pojave praznih redova.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×