Rad sa Excel 4.0 makroima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Iako Microsoft Excel 2013 i dalje podržava Excel 4.0 (XLM) makroe, savetujemo vam da ih migrirate u najnoviju verziju programa Microsoft Visual Basic for Applications (VBA). Migriranje makroa vam omogućava da iskoristite prednost poboljšanja objektnog modela VBA programiranja. Kako bi vam to bilo olakšano, neki novi objekti, metodi i svojstva dodati su u objektni model za par preostalih funkcija koje nisu imale ekvivalente u starijim verzijama programa VBA. Pored toga, poboljšanja performansi za operacije podešavanja stranica u programu VBA dodata su radi obezbeđivanja performansi sličnih funkcionalnosti PAGE.SETUP() u XLM makroima.

Više informacija o migriranju XLM makroa potražite u članku Migriranje programa Excel 4 makroa u VBA na timskom blogu Excel proizvoda.

Ako odlučite da niste spremni za migriranje, i dalje možete pokretati Excel 4.0 makroe. Kada XLM makro otvorite u programu Excel 2010 sa onemogućenim makroima, Excel prikazuje sledeću poruku:

„Zbog bezbednosnih postavki, makroi su onemogućeni. Da biste pokretali makroe, morate ponovo otvoriti ovu radnu svesku, a zatim odabrati da omogućite makroe. Za više informacija o omogućavanju makroa kliknite na dugme „Pomoć“.

Da biste promenili postavke makroa da dozvole pokretanje XLM makroa, uradite sledeće:

  1. Izaberite karticu Datoteka i kliknite na dugme Opcije.

  2. Izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim kliknite na dugme Postavke Centra za pouzdanost.

  3. Kliknite na dugme Postavke makroa, a zatim kliknite na dugme Omogući sve makroe (ne preporučuje se; moguće je pokretanje potencijalno opasnog koda).

    Važno    preporučujemo da ne koristite ovu postavku ili koji ako uradite, vratite postavke za bezbednost makroa se Onemogući sve makroe bez obaveštenja što pre.

  4. Kliknite na dugme Postavke blokiranja datoteke, a zatim u okviru Tip datoteke izaberite stavku Excel 4 listovi sa makroima i datoteke programskih dodataka i uverite se da je izabrano polju za potvrdu Otvaranje.

  5. U okviru Otvaranja ponašanja za izabrane tipove datoteka izaberite stavku Otvori izabrane tipove datoteka u zaštićenom režimu i dozvoli uređivanje.

  6. Kliknite dvaput na dugme U redu.

Šta dalje?

Preuzmite datoteku pomoći za Excel 4.0 makroe da biste saznali kako da radite sa Excel 4.0 makroima u novijim verzijama programa Excel.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×