Prvi koraci uz Word 2010 za korisnike

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Su možete da primenite Microsoft Word 2010 za grupom ljudi?  Ovo su neke ključne nove funkcije u programu Word 2010 i neke resurse koji će prelaz glatko.

Ovaj članak opisuje neke nove funkcije. Više informacija o novim funkcijama potražite u članku Šta je novo u programu Word 2010.

U ovom članku

Radi lakše

Prilagođavanje trake

Microsoft Office Backstage prikaz

Navigacija i pretraživanje u dugačkim dokumentima

Spasavanje nije sačuvano

Radi bolje zajedno

Čuvanje dokumenata i prezentacija direktno u sistemu SharePoint iz programa Word

Rad na istom dokumentu u isto vreme

Održavanje sigurniji sa zaštićenog prikaza

Pronalaženje i uklanjanje skrivenih metapodataka i ličnih informacija iz datoteke

Pomaže u sprečavanju promena u konačnoj verziji dokumenta

Pravljenje dokumente pristupačnijim

Brzo dolazi održite korak sa drugima

Radi lakše

Prilagođavanje trake

Možete da dodate prilagođavanja trake u programu Word 2010 da biste kreirali specifične za tima ili preduzeće određene kartice i grupe sa komandama koje se najčešće koriste u vašoj organizaciji.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Više informacija o prilagođavanju trake potražite u članku Prilagođavanje trake.

Microsoft Office Backstage prikaz

U prikazu "Microsoft Office Backstage", ljudi mogu sve u datoteci koja ne rade u datoteci. Najnovija inovacija u Microsoft Office Fluent korisnički interfejs i pratilac funkciju na traci, u prikaz Backstage je gde upravljate datotekama – kreiranje, čuvanje, štampanje, deljenje, Podešavanje opcija i ispitivanja datoteke za skriveni metapodaci ili lične informacije.

Komande koje su dostupne nakon izbora kartice „Datoteka“ u programu Word

Kada dokument je povezan sa sistemom SharePoint 2010, autori dokumenata možete uneti dokument metapodataka. Autora koji rade zajedno sa datotekom možete da koristite u prikaz Backstage da biste pristupili drugi autori profili i da biste vršili interakciju sa tokova posla.

Navigacija i pretraživanje u dugačkim dokumentima

U Word 2010, osobe možete brzo da odete prolaze kroz dugačkim dokumentima. Oni takođe lako da reorganizovanje dokumente prevlačenjem i otpuštanjem naslove umesto kopiranja i lepljenja. I sadržaj možete pronaći pomoću postepenog pretrage, tako da ne moraju da znate tačno šta traže da biste ga pronašli.

document navigation

U Word 2010 možete da uradite sledeće:

 • Premeštanje između naslova u dokumentu tako što ćete kliknuti na delove mapa dokumenta.

 • Skupite nivoe prikaza strukture da biste sakrili ugnežđene naslove, tako da lako možete da radite sa mape čak i u strukturirane i komplikovanu dugačkim dokumentima.

 • Otkucajte tekst u polju za pretragu da biste pronašli svoje mesto odmah.

 • Prevucite i otpustite naslove u dokumentu da biste prerasporedili strukturu. Takođe, možete da izbrišete naslove i njihov sadržaj.

 • Lako podignete ili spustite nivo određenog naslova ili naslov i sve njene ugnežđene naslove, nagore ili nadole u okviru hijerarhije.

 • Dodajte nove naslove u dokumentu da biste napravili osnovni prikaz strukture ili umetanje nove naslove bez potrebe da pomerate okolo u dokumentu.

 • Budite sadržaja uređuje drugi tako što ćete potražiti naslove koji sadrže koautorstva indikator.

 • Pogledajte sličice svih stranica u dokumentu i izaberite stavku da biste se kretali kroz dokument.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Više informacija potražite u članku kretanje u dokumentu pomoću okna za navigaciju.

Vrh stranice

Spasavanje nije sačuvano

Sada je lakše da biste oporavili Word dokumenta, ako je zatvorite datoteku bez čuvanja, ili ako želite da pregledate ili povratak na prethodnu verziju datoteke već radite. Kao i sa prethodnim verzijama programa Word, što omogućava automatsko spasavanje će sačuvati verzije dok radite u datoteci u intervalu koji ste izabrali.

Sada možete da zadržite na poslednju automatski sačuvanu verziju datoteke u slučaju da slučajno zatvorite tu datoteku bez čuvanja, tako da možete da ga vratite sledeći put kada otvorite datoteku. Takođe, dok radite u datoteci, možete da pristupite listu automatski sačuvane datoteke iz prikaza Microsoft Office Backstage.

Vrh stranice

Radi bolje zajedno

Word 2010 vam pomaže da efikasnije rade sa kolegama. Word 2010 uključuje funkcije da biste zadržali svoje informacije sigurniji kada delite rad i da vaš računar dodatno obezbedite iz datoteke koje možda nije bezbedan.

Čuvanje dokumenata i prezentacija direktno u sistemu SharePoint iz programa Word

Osobe možete da sačuvate Word 2010 dokumente direktno na SharePoint 2010 biblioteke dokumenata iz prikaza Backstage. Kada kliknite na dugme Sačuvaj & Pošalji u prikazu "Backstage" i zatim kliknite na dugme Sačuvaj u sistemu SharePoint, Word prikazuje biblioteke dokumenata koje ste nedavno pristupili.

Više informacija potražite u članku Čuvanje dokumenta u sistemu SharePoint iz sistema Office 2010.

Rad na istom dokumentu u isto vreme

U Word 2010, možete da radite zajedno nadesno u programu Word. Ne morate da šaljete sa priloge e-pošte ili čuvanje radne verzije dokumenata sa imenima kao što su TSP_final_2_FINAL.docx. Umesto toga, otvorite dokument, i počnu da rade. Možete da vidite ko još radi sa vama, a koje su uređuju. Možete da radite zajedno na bilo koji dokument koja je sačuvana na lokaciji Microsoft SharePoint Foundation 2010 koja podržava radne prostore ili OneDrive.

Kada otvorite deljeni dokument, Word automatski kešira ga tako da možete da menjate je van mreže, a zatim Word automatski sinhronizuje promene kada se vratite na mrežu. Kada morate da radite odsutni iz kancelarije, više ne morate da brinete o čuvanju lokalne kopije ili ručno da objedinite promene dokumenta na serveru kada se vratite na office.

U Word 2010, više autora može da radi na dokumentu u isto vreme i Office Online programi omogućavaju da radite sa dokumentima.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Imajte na umu da je SkyDrive sada OneDrive i da je SkyDrive Pro sada OneDrive for Business. Pročitajte više o ovoj promeni na stranici Iz usluge SkyDrive u OneDrive.

Više autora može da uređuje pojedinačni dokument u isto vreme i ostanite sinhronizovani sa sve promene. Autori možete da blokirate pristup dokumentu regione dok oni rade na njima.

Održavanje sigurniji sa zaštićenog prikaza

U zaštićenom prikazu datoteke su otvorene sa uređujete funkcije onemogućene. Datoteke sa potencijalno nebezbedne lokacije, kao što su Internet ili prilog e-pošte ili da sadrže aktivni sadržaj, kao što su makroa, podataka za povezivanje ili ActiveX kontrole potvrdili da su i može da otvori u zaštićenom prikazu. Datoteke iz pouzdanog izvora mogu da se omoguće tako što ćete kliknuti na dugme Omogući uređivanjeili podatke o datoteci možete istražiti u prikazu Microsoft Office Backstage.

Više informacija o zaštićenog prikaza potražite u članku Šta je zaštićeni prikaz?

Pronalaženje i uklanjanje skrivenih metapodataka i ličnih informacija iz datoteke

Pre deljenja dokumenta sa drugim osobama, možete da koristite funkciju "nadzor dokumenta" da biste proverili dokument za skriveni metapodaci, lične informacije ili sadržaj koji se mogu uskladištiti u dokumentu.

Nadzor dokumenta da pronađete i uklonite informacije kao što su sledeće:

 • Komentari

 • Verzije

 • Praćene promene

 • Beleške napisane perom

 • Skriveni tekst

 • Svojstva dokumenta

 • Prilagođeni XML podaci

 • Informacije u zaglavljima i podnožjima

"Nadzor dokumenta" može pomoći da biste se uverili da dokumenti koje delite sa drugim osobama ne sadrže skrivene lične informacije ili skriveni sadržaj koji je vaša organizacija ne želi da distribuira. Pored toga, vaša organizacija može da prilagodi "nadzor dokumenta" da biste dodali provere za dodatne tipove skrivenog sadržaja.

Više informacija o "nadzor dokumenta" u članku Uklanjanje skrivenih podataka i ličnih informacija tako što ćete ispitivanje dokumenata.

Pomaže u sprečavanju promena u konačnoj verziji dokumenta

Pre nego što delite u konačnoj verziji dokumenta, možete da koristite komande " Označi kao dovršeno " da bi dokument bio samo za čitanje i omogućite ljudima da znaju da delite u konačnoj verziji dokumenta. Kada dokument je označena kao konačna, kucanja komande za uređivanje i oznake za proveru su onemogućene i osobe koje pregledaju dokument slučajno ne mogu da promenim dokument.

Komande " Označi kao dovršeno " nije bezbednosna funkcija. Svako može da uređuje dokument koji je označen kao dovršen tako što ćete isključiti funkcije " Označi kao dovršeno ".

Više informacija potražite u članku Sprečavanje promena u konačnoj verziji datoteke.

Pravljenje dokumente pristupačnijim

Kontrolor pristupačnosti pomaže da identifikujete i otklanjanje problema sa pristupačnošću u dokumentima, tako da biste mogli da otklonite potencijalne probleme koji možda neke osobe sa umanjenim sposobnostima da pristupaju sadržaju.

Ako dokument ima probleme pristupačnosti, Microsoft Office Backstage prikaz prikazuje obaveštenja koja vam omogućava da pregledate i popravili probleme u dokumentu, ako je potrebno. Možete da vidite obaveštenje tako što ćete kliknuti na karticu datoteka . U okviru pripremi za deljenje, izaberite da li postoje problemi, a zatim kliknite na dugme Proveri pristupačnost.

Više informacija potražite u članku Kontrolor pristupačnosti.

Vrh stranice

Brzo dolazi održite korak sa drugima

Evo još resurse da biste pomogli korisnicima da pronađete komande i funkcije žele da koriste odmah.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×