Prvi koraci uz Word 2010 za korisnike

Primenjujete Microsoft Word 2010 na grupu osoba? Da li ta grupa vrši nadogradnju sa verzije Word 2003 ili sa verzije Word 2007? Evo nekih novih, ključnih funkcija u programu Word 2010 i nekih resursa koji će taj prelazak učiniti jednostavnijim.

Ovaj članak obuhvata neke od novih funkcija. Više informacija o novim funkcijama potražite u članku Novine u programu Word 2010. Ako vršite nadogradnju sa verzije Word 2003, pogledajte članak Novine u programu Word 2010 za korisnike koji vrše nadogradnju sa verzije 2003.

Ovaj članak sadrži

Jednostavniji rad

Prilagođavanje trake

Prikaz „Microsoft Office Backstage“

Navigacija i pretraživanje u dugačkim dokumentima

Spasavanje nesačuvanog rada

Bolji zajednički rad

Čuvanje dokumenata i prezentacija iz programa Word direktno u SharePoint

Istovremeni rad na jednom dokumentu

Veća bezbednost uz zaštićeni prikaz

Pronalaženje i uklanjanje skrivenih metapodataka i ličnih informacija iz datoteka

Sprečavanje promena u konačnoj verziji dokumenta

Veća pristupačnost dokumenata

Brz početak rada

Jednostavniji rad

Prilagođavanje trake

Traci u programu Word 2010 možete dodati prilagođavanja da biste kreirali kartice i grupe karakteristične za tim ili preduzeće sa komandama koje se najčešće koriste u radu vaše organizacije.

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

Više informacija o prilagođavanju trake potražite u članku Prilagođavanje trake.

Prikaz „Microsoft Office Backstage“

U prikazu „Microsoft Office Backstage“, možete da radite sve na datoteci, što ne radite u datoteci. Poslednja novina u korisničkom interfejsu Microsoft Office Fluent i prateća funkcija trake – prikaz „Backstage“ je mesto na kojem upravljate svojim datotekama – kreiranje, čuvanje, štampanje, deljenje, podešavanje opcija i pregledanje datoteka radi pronalaženja skrivenih metapodataka ili ličnih informacija.

Komande koje su dostupne nakon izbora kartice „Datoteka“ u programu Word

Više informacija potražite u članku Uvod u prikaz „Backstage“.

Kada je dokument povezan sa programom SharePoint 2010, autori dokumenta takođe mogu da unose metapodatke dokumenta. Autori koji zajednički rade na datoteci mogu da koriste prikaz „Backstage“ da bi pristupili profilima drugih autora i pravili izmene u tokovima posla.

Navigacija i pretraživanje u dugačkim dokumentima

U programu Word 2010 korisnici mogu lako da se kreću u dugačkim dokumentima. Takođe, mogu jednostavno da reorganizuju dokumente prevlačenjem i otpuštanjem naslova umesto kopiranja i lepljenja. Pomoću inkrementalnog pretraživanja korisnici mogu da pronađu sadržaj tako da ne moraju tačno da znaju šta traže da bi to i pronašli.

document navigation

U programu Word 2010 možete da izvršite sledeće radnje:

 • Premeštanje između zaglavlja u dokumentu tako što ćete kliknuti na delove mape dokumenta.

 • Skupljanje nivoa prikaza strukture da biste sakrili ugnežđena zaglavlja, što omogućava jednostavan rad sa mapom, čak i za jako strukturirane i komplikovane dugačke dokumente.

 • Kucanje teksta u polje za pretragu kako biste odmah pronašli mesto.

 • Prevlačenje i otpuštanje naslova unutar dokumenta u cilju preraspoređivanja strukture. Naslove, kao i njihov sadržaj, možete i da brišete.

 • Možete da podižete i spuštate nivo datog zaglavlja ili zaglavlja i svih njegovih ugnežđenih zaglavlja, nagore ili nadole u okviru hijerarhije.

 • Dodajte nove naslove u svoj dokument da biste izgradili osnovni prikaz strukture ili umetnuli nove naslove, a da pri tom ne morate da se pomerate po dokumentu.

 • Možete i dalje da vidite sadržaj koji druge osobe uređuju pomoću pretraživanja zaglavlja koja sadrže indikator za koautorstvo.

 • Pogledajte sličice svih stranica u dokumentu i kliknite na njih da biste se kretali kroz dokument.

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

Više informacija potražite u članku Kretanje u dokumentu.

Vrh stranice

Spasavanje nesačuvanog rada

Sada je lakše oporaviti Word dokument ako zatvorite datoteku bez čuvanja, ili ako želite da pregledate ili vratite stariju verziju datoteke u kojoj već radite. Kao i u starijim verzijama programa Word, omogućavanje funkcije automatskog oporavka sačuvaće verzije dok radite u datoteci u intervalu koji izaberete.

Sada možete zadržati poslednju automatski sačuvanu verziju datoteke u slučaju da slučajno zatvorite tu datoteku bez čuvanja, tako da sledeći put kada otvorite datoteku možete lako da je vratite. Takođe, dok radite u datoteci možete pristupiti listi automatski sačuvanih datoteka iz prikaza „Microsoft Office Backstage“.

Vrh stranice

Bolji zajednički rad

Word 2010 vam pomaže da efikasnije sarađujete sa kolegama. Word 2010 takođe sadrži funkcije koje čuvaju bezbednost vaših informacija prilikom deljenja posla, i štite bezbednost računara od datoteka koje možda nisu bezbedne.

Čuvanje dokumenata i prezentacija iz programa Word direktno u SharePoint

Korisnici mogu da iz prikaza „Backstage“ sačuvaju Word 2010 dokument direktno u biblioteci SharePoint 2010 dokumenta. Kada u prikazu „Backstage“ izaberete stavku „Klikni i sačuvaj“, a zatim izaberete stavku „Sačuvaj u sistemu SharePoint“, Word navodi biblioteke dokumenata kojima ste nedavno pristupili.

Više informacija potražite u članku Čuvanje dokumenta u sistemu SharePoint iz sistema Office 2010.

Istovremeni rad na jednom dokumentu

U programu Word 2010 možete da sarađujete unutar samog programa Word. Ne morate da šaljete priloge e-pošte ili da čuvate radne verzije dokumenta sa imenima kao što je TSP_finalno_2_FINALNO.docx. Umesto toga, samo otvorite dokument i počnite sa radom. Možete da vidite ko radi sa vama i koji deo dokumenta uređuje. Možete zajedno da radite na bilo kojem dokumentu sačuvanom na lokaciji Microsoft SharePoint Foundation 2010 koja podržava radne prostore ili u usluzi OneDrive.

Kada otvorite deljeni dokument, Word ga automatski kešira, tako da možete da vršite promene van mreže, a Word zatim automatski sinhronizuje promene kada se ponovo povežete sa mrežom. Ako morate da radite izvan kancelarije, više ne morate da brinete o čuvanju lokalnih kopija ili ručnom objedinjavanju promena na dokumentu servera kada se vratite u kancelariju.

U programu Word 2010 više autora može istovremeno da radi na dokumentu, a Office Online aplikacije dozvoljavaju da radite na svojim dokumentima.

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

Napomena SkyDrive je sada OneDrive, a SkyDrive Pro je sada OneDrive for Business. Pročitajte više o ovoj promeni u članku Iz usluge SkyDrive na OneDrive.

Veći broj autora može istovremeno uređivati jedan dokument i ostati sinhronizovani sa promenama drugih. Autori mogu da blokiraju pristup određenim oblastima dokumenta dok oni rade u njima.

Veća bezbednost uz zaštićeni prikaz

U zaštićenom prikazu datoteke se otvaraju sa onemogućenim funkcijama za uređivanje. Datoteke sa potencijalno nebezbednih lokacija, kao što su Internet ili prilog e-pošte, ili one koje sadrže aktivni sadržaj, na primer makroi, podaci za povezivanje ili ActiveX kontrole, proveravaju se i mogu se otvoriti u zaštićenom prikazu. Datoteke iz pouzdanih izvora možete omogućiti ako kliknete na dugme Omogući uređivanje ili možete istražiti podatke o datoteci u prikazu „Microsoft Office Backstage“.

Više informacija o zaštićenim prikazima potražite u članku Šta je to zaštićeni prikaz?

Pronalaženje i uklanjanje skrivenih metapodataka i ličnih informacija iz datoteka

Pre nego što podelite svoja dokumenta sa drugim osobama, možete koristiti nadzor dokumenta da biste proverili da li u dokumentu postoje skriveni metapodaci, lične informacije ili sadržaj koji može biti uskladišten u dokumentu.

Nadzor dokumenta može pronaći i ukloniti informacije kao što su sledeće:

 • Komentari

 • Verzije

 • Praćene promene

 • Beleške napisane perom

 • Skriveni tekst

 • Svojstva dokumenta

 • Prilagođeni XML podaci

 • Informacije u zaglavljima i podnožjima

Alatka „Nadzor dokumenata“ vam pomaže da proverite da li dokumenti koje delite s drugim ljudima sadrže skrivene lične informacije ili skriveni sadržaj koji vaša organizacija možda ne želi da distribuira. Pored toga, vaša organizacija može da prilagodi alatku „Nadzor dokumenata“ i uključi provere za dodatne tipove skrivenog sadržaja.

Više informacija o nadzoru dokumenta potražite u članku Uklanjanje skrivenih podataka i ličnih informacija nadzorom dokumenata.

Sprečavanje promena u konačnoj verziji dokumenta

Pre nego što podelite konačnu verziju dokumenta, možete koristiti komandu Označi kao konačno da bi dokument postao samo za čitanje i da biste obavestili druge osobe da delite konačnu verziju dokumenta. Kada je dokument označen kao konačan, onemogućene su komande za uređivanje kucanja i oznake za proveru, a osobe koje prikazuju dokument ne mogu slučajno da ga promene.

Komanda Označi kao konačno nema bezbednosnu funkciju. Svako može uređivati dokument koji je označen kao konačni ako isključi funkciju Označi kao konačno.

Više informacija potražite u članku Sprečavanje promena u konačnoj verziji dokumenta.

Veća pristupačnost dokumenata

Kontrolor pristupačnosti vam pomaže da identifikujete i rešite probleme sa pristupačnošću u dokumentu što vam omogućava da otklonite potencijalne probleme koje osobu sa invaliditetom mogu sprečiti da pristupi sadržaju.

Ako u vašem dokumentu postoje problemi sa pristupačnošću, prikaz „Microsoft Office Backstage“ daje upozorenje koje vam omogućava da pregledate i otklonite probleme u dokumentu, ukoliko je to potrebno. Upozorenje možete videti tako što ćete izabrati karticu Datoteka. U okviru Priprema za deljenje, kliknite na dugme Proveri da li postoje problemi, a zatim na dugme Proveri pristupačnost.

Više informacija potražite u članku Kontrolor pristupačnosti.

Vrh stranice

Brz početak rada

Evo više resursa koji će pomoći korisnicima da pronađu komande i funkcije koje žele odmah da koriste.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×