Prvi koraci uz SharePoint

Prvi koraci uz SharePoint

Kada se prijavite u Microsoft 365, odnosno na korporativni SharePoint Server sajt organizacije, izaberite stavku SharePoint ili Sajtovi u navigaciji pokretanja aplikacija ili na gornjoj traci. To su ulazne tačke u SharePoint.

SharePoint Online

Pokretanje aplikacija sa markiranom stavkom „SharePoint“.

Takođe možete izabrati stavku SharePoint na traci zaglavlja

Traka zaglavlja sa markiranom stavkom „SharePoint“

SharePoint Server 2016

SharePoint pokretanje aplikacija sa markiranom stavkom „Sajtovi“

SharePoint Server 2013

Gornja traka sa menijima sistema SharePoint 2013

Šta se nalazi na SharePoint sajtu

Organizacije koriste SharePoint za pravljenje veb sajtova. U usluziMicrosoft 365 možete da napravite sajt sa početne stranice sistema SharePoint. Možete da dobijete i sajt SharePoint tima svaki put kada kreirateMicrosoft 365 grupu u programu Outlook Online ili Microsoft 365. Ako koristite SharePoint Server, možete da napravite sajt tima ili niz drugih tipova sajtova. Sajtove možete da koristite kao bezbedno mesto za skladištenje i organizovanje informacija, njihovo deljenje i pristupanje njima sa bilo kojeg uređaja. Potreban vam je samo veb pregledač, kao što je Microsoft Edge, Internet Explorer, Google Chrome ili Mozilla Firefox. Preuzmite aplikaciju SharePoint za mobilne uređaje da biste ostali povezani na mobilnim uređajima.

10 stvari koje možete odmah da uradite uz SharePoint

Za izvršavanje sledeće radnje…

Isprobajte ovo...

Otpremanje datoteka u SharePoint biblioteku dokumenata kako biste mogli da im pristupite sa bilo kojeg mesta

Možete da prevučete datoteke sa računara u biblioteku dokumenata.

U usluzi SharePoint Online, kliknite na dugme Otpremi na komandnoj traci. Ako koristite Microsoft Edge, možete da otpremite datoteke ili fascikle.

SharePoint Online

Snimak ekrana otvorenog menija „Otpremanje“ u biblioteci dokumenata.

SharePoint Server 2016

Biblioteka dokumenata sa istaknutim dugmetom „Otpremi“

U sistemu SharePoint Server 2013 kliknite na dugme Novi dokument i potražite datoteku. U zavisnosti od načina na koji je SharePoint konfigurisan, možda ćete prvo morati da izaberete stavku Otpremi postojeću datoteku.

Više informacija potražite u članku Otpremanje datoteka u biblioteku.

Otvaranje dokumenta u biblioteci dokumenata

Kliknite da biste otvorili dokument na kojem želite da radite i on se otvara u usluzi Office za veb. Ako je aplikacija instalirana na računaru i želite da je koristite, izaberite stavke Uredi dokument > Uredi u aplikaciji <ime aplikacije>. Informacije o bibliotekama dokumenata potražite u članku Šta je to biblioteka dokumenata?

Word dokument otvoren iz SharePoint biblioteke sa markiranom stavkom „Uredi u programu Word“

Istovremeni rad sa drugima na istom dokumentu u isto vreme

U biblioteci dokumenata kliknite da biste otvorili dokument na kojem želite da radite. On će se otvoriti u usluzi Office za veb. U gornjem desnom uglu dokumenta se prikazuje broj ljudi koji trenutno uređuju dokument.

Padajući dijalog koji prikazuje ko uređuje dokument

Pogledajte članak Saradnja na dokumentima i koautorstvo.

Deljenje dokumenata

Izaberite dokument koji želite da delite, kliknite na tri tačke () da biste otvorili meni, a zatim izaberite stavku Deli.

SharePoint Online

Meni „SPO dokument“ koji se dobija desnim klikom miša sa markiranom stavkom „Deli“

SharePoint Server 2016/2013

Klik na dugme „Deli“ na datoteci

Pogledajte članak Deljenje SharePoint datoteka ili fascikli u sistemu Microsoft 365 ili video: deljenje dokumenata u sistemu SharePoint Server.

Deljenje sajtova

Ako imate dozvole vlasnika sajta, izaberite stavku SharePoint ili Sajtovi, a zatim odaberite sajt koji želite da delite i kliknite na dugme Deli  Dugme „Deli“ .

Kreiranje sajta tima

Ako koristite Microsoft 365, možete da kreirate sajt sa SharePoint početne stranice i ona automatski kreiraMicrosoft 365 grupu. Ako napravite Microsoft 365 grupu u programu Outlook ili aplikaciji „Osobe“, automatski dobijate sajt tima u usluzi SharePoint Online. Dodatne informacije o pravljenju sajtova tima potražite u članku Pravljenje sajta tima u usluzi SharePoint Online.

Ako imate dozvole vlasnika sajta u sistemu SharePoint Server 2016 ili SharePoint Server 2013, izaberite stavku Sajtovi, a zatim stavku + novi sajt ili + novo.

Snimak dugmeta „nova lokacija“ na stranici „Lokacije“ Dugme „Novi sajt“

Dodavanje liste ili biblioteke na sajt tima

Da biste dodali listu ili biblioteku u SharePoint Online, kliknite na dugme + Novo na sajtu, a zatim sa liste izaberite stavku Lista ili Biblioteka.

Klik na vezu „Novo“ sa markiranom stavkom „Lista“

Da biste dodali listu ili biblioteku za SharePoint Server verzije sistema SharePoint, izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke“ na naslovnoj traci u sistemu SharePoint 2016. , a zatim kliknite na dugme Dodaj aplikaciju.

Dodaj aplikaciju (listu, biblioteku)

Više informacija potražite u članku Kreiranje liste u sistemu SharePoint ili Kreiranje biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint.

Zadržavanje prethodnih verzija dokumenta dok unosite promene u njega

U usluzi SharePoint Online, kliknite desnim tasterom miša na dokument u biblioteci, a zatim izaberite stavku Istorija verzija (možda ćete morati da se pomerite u meniju),

Meni „Biblioteka dokumenata“ koji se dobija desnim klikom miša sa markiranom stavkom „Istorija verzija“

Za SharePoint Server verzije, kliknite na tri tačke (... ) pored datoteke, a zatim ponovo kliknite na tri tačke (... ) u dijalogu da biste došli do menija, odnosno izaberite dokument i kliknite na dugme Istorija verzija na kartici Datoteke.

Kartica „Datoteka“ sa markiranom stavkom „Istorija verzija“

Traka sistema SharePoint Server i kartica „Datoteke“

Više informacija potražite u članku Omogućavanje i konfigurisanje kreiranja verzija za listu ili biblioteku.

Traženje nekog sadržaja

Otkucajte ključnu reč za pretragu u polju Pretraga, a zatim kliknite na ikonu Pretraga Ikona lupe polja za pretragu .

SharePoint Online

Polje „Pretraga sajta“

SharePoint Server 2016 i 2013

Snimak okvira za pretragu

Pogledajte Šta je novo u usluzi SharePoint Online.

Deljenje informacija sa celom organizacijom

U Microsoft 365, SharePoint Online ili SharePoint Server 2016, kliknite Dugme „Pokretanja aplikacija“ za pokretanje aplikacija, a zatim izaberite pločicu Yammer ili feed za vesti , otkucajte poruku, a zatim kliknite na dugme Proknjiži.

Za SharePoint Server 2013, izaberite pločicu Yammer ili Feed za vesti na traci zaglavlja.

Gornja traka sa menijima sistema SharePoint 2013

Kopiranje i premeštanje datoteka i fascikli između biblioteka

Postoji nekoliko načina za kopiranje ili premeštanje datoteka, u zavisnosti od verzije sistema SharePoint koju koristite. U usluzi SharePoint Online, možete da koristite komandu Kopiraj u ili Premesti u za kopiranje ili premeštanje datoteka između biblioteka. Više informacija potražite u članku Premeštanje ili kopiranje fascikle, datoteke ili veze u biblioteci dokumenata.

Dugme „Kopiraj u“ u glavnom meniju

Dugmad „Premesti u“ i „Kopiraj u“ u usluzi SharePoint Online

Prebacivanjem SharePoint biblioteke u prikaz programa Explorer možete dobiti brz način za izvršavanje svih operacija datoteke. To u suštini možete da uradite na dva načina – sinhronizacijom fascikli ili otvaranjem u programu Explorer. Razlika je u tome da se sinhronizovane fascikle zadržavaju i mogu da se koriste bilo kad iz bilo koje aplikacije, dok je otvaranje u programu Explorer jednokratna operacija.

Kada sinhronizujete biblioteku, vi kreirate lokalnu kopiju na računaru. Ako sinhronizujete dve biblioteke, možete da kopirate ili premestite datoteke i fascikle, kreirate fascikle i izbrišete neke datoteke ili fascikle. Sinhronizovana biblioteka se automatski sinhronizuje sa SharePoint bibliotekom. Da biste sinhronizovali biblioteke pomoću usluge SharePoint Online, pogledajte članak Sinhronizacija datoteka sa računarom iz biblioteke dokumenata. Za SharePoint Server 2016 ili SharePoint Server 2013, pogledajte članak Podešavanje računara za sinhronizovanje lokalnih datoteka sistema SharePoint Server.

Drugi način korišćenja programa Windows Explorer za manipulisanje datotekama jeste da otvorite biblioteku u programu Explorer. Kao i sa sinhronizovanim fasciklama, ovo vam omogućava da kopirate, premestite i uredite datoteke i fascikle onako kako to radite na računaru. Datoteke se automatski ažuriraju u SharePoint biblioteci. Više informacija potražite u članku </c0>Načini rada sa datotekama biblioteke sajtova u istraživaču datoteka</c0>.

Želite li da kontrolišete pristup svojim sadržajima?

U sistemu SharePoint dozvole kontrolišu sve. Upoznajte se bolje sa načinom funkcionisanja dozvola i naučićete kako da kontrolišete pristup sadržaju na sajtovima. Pogledajte Video: Razumevanje dozvola u sistemu SharePoint.

Kada budete razumeli kako dozvole funkcionišu, pogledajte kako da to uradite u članku Uređivanje dozvola za SharePoint listu ili biblioteku i upravljanje njima.

Vrh stranice

Spremni ste da naučite više od osnova?

Pogledajte obuku za početni i srednji nivo da biste saznali više o sledećem:

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×