Prvi koraci uz novi OneNote

OneNote ima novi izgled – zahvaljujući poboljšanom i doslednom interfejsu u svim najnovijim verzijama programa OneNote. Ovaj članak sadrži savete koji pomažu da brzo počnete sa radom.

Napomena: Utisak pri radu sa novim programom OneNote sada je dostupan u programu OneNote za Windows 10, OneNote za Mac i OneNote za iOS (iPhone i iPad), OneNote za Android i OneNote Online. (Aplikacija OneNote 2016 za stone računare zadržava postojeći interfejs.)

Dobijanje brzog pristupa beležnicama, odeljcima i stranicama

Novi korisnički interfejs programa OneNote

Ako ste prethodno koristili OneNote, on otvara poslednju beležnicu u kojoj ste radili.

Stranice i odeljci u trenutnoj beležnici prikazuju se u oknima za navigaciju lakim za prikaz. Da biste se prebacili na bilo koju drugu stranicu ili odeljak, kliknite na njihovo ime. Možete i da kliknete desnim tasterom miša (PC) ili da pritisnete taster „Control“ i kliknete (Mac) na ime bilo koje stranice ili odeljka, a zatim odaberete između dodatnih opcija.

Ako želite da otvorite drugu beležnicu, kliknite na dugme Prikaži beležnice Dugme „Prikaži beležnice“ . Na listi beležnica koja se otvori kliknite na ime beležnice na koju želite da se prebacite. Ako nema prikazanih beležnica, izaberite stavku Još beležnica.

Savet: Ne možete da pronađete beležnicu koju tražite? Proverite da li ste se prijavili na nalog koji sadrži beležnicu u kojoj želite da radite. Pročitajte odeljak Prebacivanje između kućnih, poslovnih ili školskih naloga u nastavku ovog članka.

Pravljenje novih beležnica, odeljaka i stranica

Beležnicama u programu OneNote nikada ne ponestaje prostora. Lako možete da dodate još stranica ili odeljaka svakoj beležnici – i možete da pravite nove beležnice kako biste organizovali zasebne teme ili projekte.

Pravljenje novih beležnica, odeljaka ili stranica

Da biste napravili novu stranicu u trenutnom odeljku, kliknite na dugme + Stranica.

Da biste napravili novi odeljak u trenutnoj beležnici, kliknite na dugme + Odeljak.

Da biste napravili novu beležnicu, kliknite na dugme Prikaži beležnice Dugme „Prikaži beležnice“ . Na dnu liste koja se otvori kliknite na dugme + Beležnica. U zavisnosti od verzije programa OneNote koju koristite, možete da odaberete boju, ime i lokaciju za novu beležnicu.

Prikazivanje ili sakrivanje željenog dela interfejsa programa OneNote

Da li želite da vidite veći deo beležaka dok radite na tabletu ili laptopu sa malim ekranom. Lako možete da sakrijete bilo koje delove interfejsa koji vam nisu potrebni.

Opcije okna za navigaciju

Na kartici Prikaz izaberite stavku Okna za navigaciju. Tu možete da izaberete da li se okna sa stranicama i odeljcima uvek vide ili treba da ostanu skriveni i da li želite da vidite preglede stranica. Ako se kasnije predomislite u vezi sa željenim opcijama, uvek možete da izmenite izbore.

Korisnici PC i Mac računara mogu i da promene veličinu okana za navigaciju. Da biste to uradili, pređite pokazivačem miša preko vertikalne ivice bilo kog okna za navigaciju („Beležnice“, „Odeljci“ ili „Stranice“) čiju veličinu želite da promenite. Kada se pojavi pokazivač sa dvostrukom strelicom, kliknite i prevucite ivicu da biste povećali ili smanjili okno po želji.

Promena veličine okana za navigaciju

Savet: Smanjivanje ili sakrivanje delova korisničkog interfejsa na manjim ekranima olakšava fokusiranje na razmišljanja i ideje tokom rada. Ako radite na PC ili Mac računaru i želite još više prostora na ekranu za hvatanje beležaka, uvek možete da uđete u režim celog ekrana tako što ćete kliknuti na ikonu dijagonalne dvostruke strelice u gornjem desnom uglu prozora aplikacije OneNote. Kada budete spremni da se vratite u normalni prikaz, ponovo kliknite na ikonu ili pritisnite taster Esc.

Brzo pronalaženje beležaka, bez obzira na to gde su smeštene

Najbolje čuvana tajna programa OneNote jeste njegova sposobnost da odmah brzo pretraži cele beležnice.

Izbor opcija pretrage

Kliknite na ikonu „Pretraga“, a zatim u polju Pretraga otkucajte ključnu reč ili frazu za pretragu. Zatim postavite opseg pretrage tako što ćete odabrati da tražite u okviru opcija Sve beležnice, samo Trenutna beležnica, samo Trenutni odeljak ili samo Trenutna stranica.

Ako se pronađe tekst za pretragu, on se pojavljuje na listi rezultata pretrage. Izaberite bilo koju stavku koju želite da prikažete i OneNote otvara tu stranicu. Kada završite, kliknite na ikonu X (na PC računaru) ili na dugme Done (Gotovo) (na Mac računaru).

Savet: Ne pronalazite to što tražite? Proverite da li ste se prijavili na nalog koji sadrži beležnicu koju želite da pretražite. Pročitajte odeljak Prebacivanje između kućnih, poslovnih ili školskih naloga u nastavku ovog članka.

Prebacivanje između kućnih, poslovnih ili školskih naloga

OneNote omogućava da ostanete prijavljeni na više ličnih, poslovnih ili školskih naloga i da se lako krećete između njihovih beležnica.

Da biste prikazali ili promenili naloge koje koristite sa programom OneNote, kliknite na dugme Prikaži beležnice Dugme „Prikaži beležnice“ . Blizu vrha liste koja se otvori kliknite na ime naloga pomoću kojeg ste trenutno prijavljeni. Na listi naloga koja se otvori kliknite na nalog kojim želite da upravljate ili kliknite na dugme + da biste dodali novi nalog.

Da biste uklonili nalog koji više ne želite da koristite sa programom OneNote, izaberite stavku Odjavi se.

Podešavanje željenih postavki za korišćenje programa OneNote

Celokupan utisak pri radu sa programom OneNote možete da prilagodite tako što ćete odabrati željene opcije za određene postavke koje se primenjuju na celu aplikaciju.

Na računaru kliknite na dugme Postavke i dodatne opcije Dugme „Postavke i dodatne opcije“ koje se nalazi u gornjem desnom uglu prozora aplikacije, a zatim izaberite stavku Postavke.

Na Mac računaru, na traci sa menijima izaberite stavku OneNote, a zatim stavku Željene postavke.

Napomena: Ako koristite OneNote Online, ne vidite ikonu zupčanika. To je zbog toga što OneNote Online funkcioniše isto za svakoga.

Da li imate povratne informacije u vezi sa programom OneNote? Podelite ih sa nama!

Kažite nam šta vam se dopada u vezi sa utiskom pri radu sa novim programom OneNote – i kakve predloge imate da ga dodatno poboljšamo. Povratne informacije o proizvodu možete da pošaljete direktno OneNote timu.

Na računaru kliknite na dugme Postavke i dodatne opcije Dugme „Postavke i dodatne opcije“ koje se nalazi u gornjem desnom uglu prozora aplikacije, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Povratne informacije.

Na Mac računaru kliknite na strelicu pored ikone smeška u gornjem desnom uglu prozora aplikacije, a zatim odaberite željenu opciju za povratne informacije.

Srodne teme

Redizajnirani OneNote (Office blogovi)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×