Prvi koraci uz Get & transformacija u programu Excel

Prvi koraci uz Get & transformacija u programu Excel

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sa se & transformacija u programu Excel, možete izvore podataka tražite, uverite veze, a zatim oblik tih podataka (na primer uklonite kolone, promenite tip podataka ili objedinjavanje tabele) na načine koji odgovara vašim potrebama. Kada ste u obliku podataka, možete da delite svoje nalaze ili koristite upit za kreiranje izveštaja.

Uobičajeni koraci za Power Query

Koraci se obično javljaju po ovom redosledu:

  • Povezivanje – napravite veze sa podacima koji se nalaze u oblaku, u nekoj usluzi ili koji se čuvaju lokalno

  • Transformacija – oblikujte podatke u skladu sa svojim potrebama – originalni izvor ostaje nepromenjen

  • Kombinovanje – Kreirajte model podataka iz više izvora podataka i steknite jedinstven uvid u podatke

  • Deljenje – kada je upit završen možete ga sačuvate, delite ili koristite za izveštaje

Svaki put kada se povežete sa podacima, transformaciju kako ili kombinovati sa drugim izvorima podataka, funkcija se & transformacija koji se zove Uređivača upita zapisuje svaki korak, i omogućava vam da izmenite koliko god želite. Uređivač upita takođe omogućava da opozovete, ponavljanje, promenite redosled ili izmenite svaki korak... sve tako da možete da oblikujete prikaz povezanih podataka onako kako želite.

Sa se & transformacija, možete da kreirate upite koji su jednostavni ili složeni koliko vam je potrebno. Dok dodajete korake za upit, Uređivač upita radi u pozadini da biste kreirali skup diskretni uputstva koja izvrši se komande. Ova uputstva se kreiraju M jeziku. Korisnici koji uživanje i prilagodljivost podataka izvršavanje skripti ručno možete da kreirate ili promenite M jezika upita pomoću Napredni uređivač. Uređivač upita i Napredni uređivač su detaljnije opisana u nastavku ovog članka.

Možete započeti novi upit iz podataka karticu > Preuzimanje podataka > izbor izvora podataka. Ako ne vidite dugme " Preuzmi podatke ", zatim na dugme Novi upit na kartici " Podaci ". Evo primera izborom stavke iz baze podataka izvora.

Preuzimanje & opcije transformacija iz baze podataka

Napomena: Power Query je takođe dostupan za prethodne verzije programa Excel kao programskog dodatka, kao i kao Power BI. Da biste videli Power Query na delu u prethodnim verzijama programa Excel, pogledajte Prvi koraci uz Power Query.

Povezivanje

Možete da koristite upit za povezivanje sa jedan izvor podataka, kao što su Access baze podataka, ili se možete povezati sa više datoteka, baza podataka, OData feedovima ili Veb lokacije. Zatim možete da prenesete sve izvore saradnja uz sopstveni jedinstvene kombinacije i otkrili uvida možete u suprotnom videli.

Kada izaberete stavku Preuzmi podatke iz odeljka " se & transformacija " na kartici podataka (ili Novi upit ako ne vidite dugme " Preuzmi podatke "), videćete mnogo izvora podataka koje možete odabrati, uključujući datoteke kao što su Excel radnih svezaka ili CSV datoteke baze podataka kao što je AccessSQL Server, Oracle, i MySQL, Azure usluge kao što su HDInsight ili Blobai velikog broja drugih izvora kao što su na vebuSharePoint liste, Hadoop datoteke, Facebook, Salesforcei drugim osobama.

Napomena: Možete da saznate o tome koje podatke izvori su dostupni u koje Excel verzije: gde se nalazi se & transformacija (Power Query).

Kada se povežete sa izvorom podataka, Dobijanje & transformacija prikazuje Navigator prozora, što vam omogućava da uređujete podatke iz izvora. Kada izaberete stavku Uredi iz prozora " Navigator ", prvi & transformacija pokreće Uređivača upita, namensku prozor koji olakšava i prikazuje veze sa podacima i transformacije koje primenite. U sledećem odeljku transformacija, pruža više informacija o Uređivača upita.

Transformacija

Preuzimanje & transformacija omogućava da transformišete podatke iz podataka izvori na načine koji vam pomažu da ih analizirate. Transforming podataka znači da ga izmena na neki način u skladu sa potrebama – na primer, možete da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinjavanje tabele – svaka od njih se transformacije podataka. Dok ste transformisanje podataka, zajednički vodi na ovom obliku treba da dalje analize. Proces primene transformacije za jednog ili više skupova podataka se često nazivaju oblikovanju podataka.

Excel koristi namensku Uređivač upita da biste olakšali i prikazali transformacije podataka. Kada potvrdite izbor podataka > Preuzimanje podataka, a zatim izaberite izvor podataka, kao što je radna sveska ili baze podataka, pojaviće se prozor za Navigator tako da možete da izaberete koje tabele (ili tabela) koji želite da koristite u upitu. Kada izaberete tabelu, Pregled podataka prikazuje se u oknu sa desne strane prozora Navigator .

Preuzimanje & transformacija > Power Query postupiti na sledeći

Ako kliknete na dugme Učitaj, izvor podataka je donela direktno u programu Excel, kao i. Ako izaberete stavku Uredi, koji će se pokrenuti Uređivača upita.

Uređivač programskog dodatka Power Query okno

Uređivač upita čuva podatke o svemu radite sa podacima. Uređivač upita zapisa i označava svaku transformaciju ili korak, možete primeniti na podatke. Da li je transformacija vezu sa podacima izvornih, uklonite kolone, objedinjavanja ili podataka Promena tipa, Uređivač upita prati svaku operaciju u odeljku Primenjeni koraci u oknu Postavke upita .

Transformacije koje primenite na veze sa podacima zajedno sačinjavaju vaš upit.

Važno je da znate da radnje koje definišete u Uređivač upita ne promenite originalni izvor podataka. Umesto toga, Excel zapisa svaki korak kada povezujete ili transformacije podataka, a kada ste završili sa oblikovanju podatke, vodi snimak Rafinirani skup podataka i unosi ih u radnoj svesci.

Postoji mnogo transformacije možete da primenite na podatke. Takođe možete pisati sopstvene transformacije pomoću M jezika, pomoću uređivača upita Napredni uređivač. Napredni uređivač možete otvoriti iz uređivača upita Home ili Prikaz kartice, gde možete da izmenite M jezik korake povezan sa postojećeg upita, ili kreirajte sopstvenu.

Power Query napredni uređivač okno sa M jezika za uređivanje

Kada završite pri kreiranju upita možete da izaberete Zatvori & opterećenje sa kartice " Početak " i rezultati upita se učitavaju u programu Excel i dostupne na novoj kartici radne sveske.

Saznajte više o traci Transformacija:

Deljenje

Kada sačuvate Excel radnu svesku koja sadrži upit, upit je automatski čuva se i. Možete da vidite sve upite u Excel radnoj svesci tako što ćete izabrati upiti & veze na kartici " Podaci ".

Okno "Power Query upite i veze"

Ali scensko? Pomoću Power BI kataloga podataka, možete da delite upite sa svima u organizaciji. Ili kreirajte upit da li ćete često koristite, zatim koristite u više radnih svezaka i čuvanje sami rad. Umesto čuvanje i slanje e-poštom Excel radne sveske, tamo gde se nalazi ili da li je njegove podatke zastarelih, sačuvajte upita u Katalogu podataka. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na upit u oknu upiti & veze i meni pruža raznih opcija, uključujući Slanje u katalog podataka.

Power Query > izvoz u opcije

Obratite pažnju na drugih opcija u padajućem meniju, previše. Možete da duplirate upita koji omogućava vam da promenite neke ili sve elemente upita bez menjanja originalnog upita; kao što su Kreiranje predloška upita koji zatim možete da izmenite za kreiranje prilagođenih skupova podataka – kao što je jedan skup podataka za maloprodajnu, drugi za na veliko, a drugi za zalihe, sve te na osnovu iste podatke za povezivanje.

Možete i da objedinite ili dodate upite, što vam omogućava da upite pretvorite u sastavne blokove koje možete ponovo koristiti.

Takođe možete da objavite radnu svesku na Power BI i kreiranje izveštaja na mreži koja može da deli sa grupom, osvežene automatski i precizirano. Objavljivanje radne sveske na Power BI, izaberite datoteku > objavi > objavi na Power BI.

Napomena: Radne sveske mora biti sačuvana u usluzi OneDrive for Business za objavljivanje na Power BI.

Dovršavanje upit, možete da je koristite za kreiranje izveštaja u programu Excelili u Power BI. Pogledajte sledeći odeljak da biste saznali više o izveštavanje resurse tako da iskoristite prednost trud kada koristite se & transformacija funkcionalnost za oblikovanje podataka onako kako želite.

Saznajte više o Deljenje:

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×