Prvi koraci uz Excel 2010

Ovaj članak obezbeđuje brz pregled programa Microsoft Excel 2010, kao i veze ka detaljnijim člancima o određenim zadacima i funkcijama.

Ako ste upoznati sa programom Excel i želite informacije o promenama u najnovijoj verziji, probajte resurse u sledećoj tabeli.

Logotip „Prvi koraci“

RADNJA KOJU ŽELITE DA IZVRŠITE

LOKACIJA KOJU TREBA DA POSETITE

Samo želite da saznate šta se promenilo?    

Pročitajte o funkcijama uvedenim u programu Excel 2010, uključujući module za sečenje, mini-grafikone i još mnogo toga.

Novo u programu Excel 2010

Tražite obuku koja će vam pomoći da ponovo budete produktivni?    

Preuzmite obuku za novu verziju.

Microsoft Office obuka

Nedostaju vam meniji?    

Koristite animirani vodič koji vam omogućava da postavite pokazivač na Excel 2003 menije i dugmad i vidite gde se oni nalaze u programu Excel 2010 ili da jednostavno pronađete razlike u verziji vodiča Excel radne sveske.

Interaktivni vodiči sa svojstvima mapiranja komandi

Ako nikada ranije niste koristili Excel ili sebe smatrate korisnikom na početničkom nivou, možda će za vas biti korisne sledeće informacije.

Šta je Excel?

Excel je program za unakrsne tabele u sistemu Microsoft Office. Excel možete koristiti za kreiranje i oblikovanje radnih svezaka (kolekcija unakrsnih tabela) da biste analizirali podatke i da biste poslovne odluke donosili na osnovu više informacija. Excel posebno možete koristiti za praćenje podataka, pravljenje modela za analizu podataka, pisanje formula za vršenje računskih operacija nad tim podacima, izvođenje podataka na razne načine i predstavljanje podataka u mnoštvu grafikona profesionalnog izgleda.

Najčešći slučajevi u kojima se Excel koristi su sledeći:

  • Računovodstvo    Moćne funkcije za izračunavanje u programu Excel možete koristiti u brojnim finansijsko-računovodstvenim izveštajima – na primer, izveštaj o toku novca, izveštaj o prihodu ili izveštaj o dobitku i gubitku.

  • Pravljenje budžeta    Bilo da su vaše potrebe lične ili poslovne prirode, u programu Excel možete kreirati bilo koji tip budžeta – na primer, plan budžeta za marketing, budžet za događaj ili budžet za penziju.

  • Naplata i prodaja    Excel je koristan i za upravljanje podacima o naplati i prodaji i jednostavno možete kreirati obrasce koji su vam potrebni – na primer, izlazne fakture, otpremnice ili porudžbenice.

  • Izveštavanje    U programu Excel možete kreirati razne tipove izveštaja koji odražavaju analizu podataka ili rezimiraju podatke – na primer, izveštaji koji mere performanse, prikazuju odstupanje između planiranih i stvarnih rezultata ili izveštaji koje možete koristiti za predviđanje podataka.

  • Planiranje    Excel je odlična alatka za kreiranje profesionalnih planova ili korisnih planera – na primer, sedmični plan predavanja, plan marketinškog istraživanja, plan obračuna poreza na kraju godine ili planeri koji vam pomažu da organizujete sedmične obroke, žurke ili odmore.

  • Praćenje    Excel možete koristiti za praćenje podataka u vremenski definisanom rasporedu ili listi – na primer, vremenski definisan raspored za praćenje rada ili lista zaliha pomoću koje se prati oprema.

  • Korišćenje kalendara     Zbog radnog prostora koji podseća na koordinatnu mrežu, Excel je podesan za kreiranje bilo kog tipa kalendara – akademski kalendar za praćenje aktivnosti tokom školske godine ili kalendar fiskalne godine za praćenje događaja i ključnih tačaka.

Osnovni zadaci u programu Excel

Jedan od najboljih načina da upoznate Excel jeste da otvorite program i pokušate da koristite razne funkcije. Međutim, ako želite da učite sa akcentom na određene sadržaje ili vam je potrebna mala pomoć da počnete sa korišćenjem programa, možete pregledati sledeće članke „za brzi početak“ .

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×