Prvi koraci uz 3D Maps

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Map, naš popularni 3-D programski dodatak za geoprostornu vizuelizaciju za Excel 2013, sada je potpuno integrisan u Excel. Ovoj funkciji smo dali i opisnije ime, „3D Maps“. Pronaći ćete ovu funkcionalnost uporedo sa drugim funkcijama za vizuelizaciju na kartici Umetanje.

Microsoft 3D Maps za Excel je trodimenzionalna (3-D) alatka za vizuelizaciju koja omogućava da informacije prikažete na nove načine. 3D Maps vam omogućava da otkrijete uvide koje možda niste videli u tradicionalnim dvodimenzionalnim (2-D) tabelama i grafikonima.

Power Map data on a 3-D globe

Uz 3D Maps može da prikaže geografske i vremenske podatke na 3-D globusu ili prilagođenoj mapi, prikažete ih tokom vremena i kreirate vizuelne obilaske koje možete da delite sa drugim osobama. Želećete da koristite 3D Maps za sledeće:

 • Mapiranje podataka    Unesite više od milion redova podataka vizuelno na Bing mape u 3-D formatu iz Excel tabele ili modela podataka u programu Excel.

 • Otkrivanje uvida    Steknite nova saznanja prikazivanjem podataka geografski i prikazivanjem promena tokom vremena za podatke sa vremenskom oznakom.

 • Deljenje priča    Uhvatite snimke ekrana i izgradite filmske, vođene video obilaske koje možete da delite sa svima, angažujući publiku kao nikad ranije. Ili izvezite obilaske u video zapisu i delite ih i na taj način.

Dugme 3D Maps pronaći ćete u grupi Obilasci na kartici Umetanje na traci programa Excel, kao što je prikazano na ovoj slici.

Komanda „Umetni 3D mape“ na traci

Kreiranje prve 3D mape

Ako imate Excel podatke koji sadrže geografska svojstva u formatu tabele ili u modelu podataka – na primer, redovi i kolone koji imaju imena gradova, država, okruga, poštanske brojeve, zemlje/regione ili geografske dužine i širine – spremni ste da počnete. Evo kako:

 1. U programu Excel otvorite radnu svesku koja sadrži tabelu ili podatke iz modela podataka koje želite da istražite u alatki 3D Maps.

  Informacije o korišćenju sopstvenih podataka potražite u članku Priprema podataka za 3D Maps.

  Ako još nemate podatke za istraživanje, pokušajte da preuzmete neku od radnih svezaka sa uzorcima podataka.

 2. Kliknite na bilo koju ćeliju u tabeli.

 3. Izaberite stavke Umetanje > 3D mapa.

  (Prvi klik na stavku 3D mapa automatski omogućava 3D Maps.)

  3D Maps koristi Bing za geografsko šifrovanje podataka na osnovu njihovih geografskih svojstava. Posle nekoliko sekundi globus će se pojaviti pored prvog ekrana na oknu slojeva.

 4. U oknu slojeva proverite da li su polja ispravno mapirana i kliknite na strelicu za padajući meni nekog pogrešno mapiranog polja da biste ga spojili sa odgovarajućim geografskim svojstvima.

  Na primer, uverite se da se Sijetl prepoznaje kao Grad u padajućem okviru.

  ZIP kôd se prepoznaje kao poštanski broj

 5. Kada 3D Maps iscrtava podatke, tačke se pojavljuju na globusu.

  Dots are shown on the globe

Istraživanje uzoraka skupova podataka u alatki 3D Maps

Naši uzorci skupova podataka sjajan su način da isprobate 3D Maps. Samo preuzmite neku od sledećih radnih svezaka koje već imaju neophodne geoprostorne stavke koje su vam potrebne da biste počeli:

Sledeći koraci za rad sa podacima u alatki 3D Maps

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×