Prvi koraci u korišćenju čitača ekrana u Access bazama podataka za računare

Uz Pristup 2016, možete da kreirate baze podataka za računare koje funkcionišu uz Narator, ugrađeni čitač ekrana u operativnom sistemu Windows, kao i čitače ekrana nezavisnih proizvođača, kao što je JAWS (Job Access with Speech).

Napomena: Za više informacija o čitačima ekrana, pročitajte članak Američka fondacija slepih: čitači ekrana, u kom su nabrojani mnogi od njih, uključujući i popularni JAWS.

U ovoj temi

Pokretanje programa Access

  1. Da biste pokrenuli Pristup 2016, pritisnite taster sa Windows logotipom. Čućete „Polje za pretragu, uredite“.

  2. Otkucajte Pristup 2016. Čućete „Pristup 2016, aplikacija za računare”.

  3. Pritisnite taster Enter. Dok se aplikacija otvara:

    • U naratoru ćete čuti „Okno radne površine“.

    • U čitaču ekrana JAWS ćete čuti „Prikaz Backstage”.

Rad sa čitačima ekrana

Čitači ekrana su aplikacije koje omogućavaju slepim ili slabovidim osobama da čuju zvučne povratne informacije za elemente korisničkog interfejsa. Kao i u slučaju korisničkog interfejsa drugih Microsoft proizvoda, elementi korisničkog interfejsa za Pristup obuhvataju imena koja čitači ekrana mogu da razumeju (pristupačna imena).

Kada koristite čitač ekrana uz Pristup, čitač ekrana čita vam naglas pristupačna imena (zajedno sa svim drugim bitnim informacijama), dok se fokus čitača ekrana premešta na svaki element korisničkog interfejsa koji koristite u aplikaciji Pristup.

Na primer, kada izaberete karticu Polja na traci u aplikaciji Pristup, fokus čitača ekrana se premešta na tu karticu i čitač ekrana govori „Kartica ‘Polja’”. Kada kliknete na dugme Prikaz na kartici Polja, čućete „Dugme ‘Prikaz’”.

Narator

Da biste uključili ili isključili Narator, pritisnite kombinaciju tastera sa Windows logotipom+Enter. Više informacija o čitaču Narator potražite u članku Slušanje teksta koji narator čita naglas.

JAWS

Informacije o čitaču ekrana JAWS potražite u članku Dokumentacija o čitaču ekrana JAWS.

Uobičajeni zadaci

Da biste saznali kako da obavljate zadatke sa čitačima ekrana u programu Access, pročitajte članke:

Saznajte više o funkcijama koje vam olakšavaju da vidite, čujete i koristite računar, posetite Pristupačnost u Microsoft proizvodima.

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×