Pronalaženje vrednosti na listi podataka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da želite da potražite telefonski lokal zaposlenog lica na osnovu njegovog broja legitimacije. Ili želite da pronađete vrednost provizije za datu količinu prodaje. Postoji nekoliko načina da brzo i efikasno pronađete ove vrednosti.

Na primer, možda ćete želeti da pronalaženje vrednosti po vertikali pomoću tačnog podudaranja. Da biste to uradili, možete da koristite funkciju VLOOKUP ili kombinaciju funkcija INDEX i MATCH funkcija, kao što je prikazano u sledećim primerima.

Ova radna sveska prikazuje kako funkcija VLOOKUP traži vrednosti koje se potpuno podudaraju.

Ova radna sveska prikazuje kako funkcije INDEX i MATCH traže vrednosti koje se potpuno podudaraju.

Ova radna sveska prikazuje kako funkcija VLOOKUP traži vrednosti pomoću približnog podudaranja. Na primer, kada za poznatu frekvenciju tražite odgovarajuću boju, kao što je prikazano u ovoj tabeli.

Pronalaženje vrednosti po vertikali pomoću tačnog podudaranja na listi nepoznate veličine

Da biste izvršili ovaj zadatak, koristite funkcije OFFSET i MATCH.

Koristite ovakav pristup kada se podaci nalaze u opsegu spoljnih podataka koji osvežavate svakog dana. Znate da su cene u koloni B ali ne znate koliko redova podataka će biti vraćeno, a prva kolona nije sortirana po abecednom (azbučnom) redosledu.

Ova radna sveska pokazuje kako funkcije OFFSET i MATCH pronalaze vrednosti.

Pronalaženje vrednosti po horizontali

Koristite funkciju HLOOKUP za pronalaženje vrednosti na listi po horizontali pomoću tačnog podudaranja.

Ova radna sveska pokazuje kako funkcija HLOOKUP pronalazi vrednosti po horizontali.

Ova radna sveska pokazuje kako funkcija HLOOKUP koristi približno podudaranje kada su vrednosti u prvom redu sortirane u rastućem redosledu.

Savet:  U radnom listu možete prikazati rezultate formula u obliku procenata ili valuta. U režimu uređivanja izaberite ćeliju, a zatim izaberite stavke Početak > Format broja i opciju Procenat ili Valuta.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×