Pronalaženje izgubljenih ili datoteka koje nedostaju u usluzi OneDrive

Pronalaženje izgubljenih ili datoteka koje nedostaju u usluzi OneDrive

Ako ne možete da pronađete datoteku ili fasciklu u usluzi OneDrive, isprobajte ove savete.

Napomene: 

 • Možete da pretražujete datoteke i fotografije, a čak i tekst u okviru datoteka i fotografija. Izaberite stavku Pretraga sa gornje trake, a zatim otkucajte željenu frazu u polju za pretragu. To funkcioniše i u aplikaciji OneDrive za mobilne uređaje. Pročitajte više o tome kako da pronađete OneDrive datoteke i radite sa njima na Android, iOS ili Windows Phone uređaju.

 • Ako koristite OneDrive for Business, možda ste slučajno sačuvali datoteke na poslovnom nalogu umesto na ličnom. Da biste potražili datoteke u usluzi OneDrive for Business, idite na sajt https://portal.office.com/onedrive. Ako ste izgubili datoteke u usluzi OneDrive for Business, možete da postavite pitanje na forumu zajednice za OneDrive for Business. Dodatnu pomoć potražite od IT sektora ili administratora.

Možda se datoteka još nije sinhronizovala. Datoteke sačuvane pomoću sistema Office 2016 prvo se otpremaju u OneDrive, a zatim sinhronizuju sa lokalnim računarom. Ako imate problema sa sinhronizovanjem Office datoteka, Office Upload keš možda ometa OneDrive sinhronizaciju. Probajte da isključite povezanu postavku u postavkama usluge OneDrive.

Datoteke ili fascikle možda su slučajno izbrisane (vi ili neko drugi ste možda to uradili ako su u deljenoj fascikli). Idite u korpu za otpatke na veb sajtu OneDrive ili u aplikaciji OneDrive. Ako sinhronizujete OneDrive na računaru, proverite korpu za otpatke na radnoj površini (na PC računaru) ili „Trash“ (na Mac računaru).

Snimak ekrana koji prikazuje korpu za otpatke na sajtu OneDrive.com.

 • Ne zaboravite da, kada izbrišete datoteku u usluzi OneDrive sa jednog uređaja, ona se briše iz usluge OneDrive svuda. A ako premestite datoteku iz fascikle OneDrive na drugu lokaciju na uređaju, ona se uklanja iz usluge OneDrive.

 • OneDrive automatski prazni datoteke iz korpe za otpatke ako su bile tamo 30 dana. Ako želite da zadržite datoteku koja je u korpi za otpatke, obavezno je vratite u roku od 30 dana. Dodatne informacije o vraćanju datoteka potražite u temi Vraćanje izbrisanih datoteka ili fascikli.

 • Ako fasciklu delite sa drugim osobama i više ne želite da one mogu da brišu stavke iz fascikle, možete da promenite dozvole za fasciklu. Dodatne informacije potražite u članku Deljenje OneDrive datoteka i fascikli.

Ako imate više naloga, proverite da li ste prijavljeni u onaj koji koristite za OneDrive. Idite na veb lokaciju OneDrive, dodirnite ili izaberite svoje ime u gornjem desnom uglu, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Uređivanje profila. Stranica profila prikazuje koji Microsoft nalog koristite.

Za razliku od operativnog sistema Windows 8.1, OneDrive u operativnom sistemu Windows 10 ne koristi datoteke čuvara mesta kako bi označio datoteke koje su samo na mreži. Umesto toga, vidite samo datoteke koje odaberete da sinhronizujete sa računarom.

Da biste postavili fascikle koje se sinhronizuju, koristite postavke usluge OneDrive na sistemskoj traci poslova računara sa desne strane trake zadataka.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na belu OneDrive ikonu oblaka na sistemskoj traci poslova, krajnje desno na traci zadataka.

  Aplikacija OneDrive na sistemskoj paleti

  (Možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone pored sistemske trake poslova da biste videli OneDrive ikonu.)

 2. Izaberite stavku Postavke.

 3. Na kartici Nalog u okviru stavke Izbor fascikli koje se sinhronizuju na ovom uređaju izaberite stavku Odaberi fascikle.

  Prozor sa veb postavkama u usluzi OneDrive

 4. Da biste sve OneDrive datoteke stavili na raspolaganje na računaru, potvrdite izbor u polju za potvrdu Sinhronizuj sve datoteke i fascikle u usluzi OneDrive.

  Da biste imali manje datoteka na računaru, u okviru stavke Sinhronizuj samo ove fascikle potvrdite izbor u poljima za potvrdu za fascikle koje želite da sinhronizujete.

Možda ste datoteke sačuvali na lokaciji na kojoj niste hteli da ih sačuvate ili ste ih greškom premestili. Idite na OneDrive veb sajt ili u aplikaciju OneDrive za mobilne uređaje i koristite polje Pretraži sve.

Savet: Pretraga u usluzi OneDrive ne pretražuje samo imena datoteke, već i njihov sadržaj, uključujući tekst u dokumentima, kao i metapodatke o datotekama, oznake fotografija, a čak i tekst prikazan na fotografijama.

Ako sinhronizujete datoteke, otvorite istraživač datoteka na PC računaru ili Finder na Mac računaru i pronađite fasciklu OneDrive. Koristite polje za pretragu da biste tražili datoteke ili fascikle koje nedostaju.

Ako se ne sećate imena datoteke koju tražite, ali ste zapamtili kada ste poslednji put radili na njoj, pokušajte da sortirate fasciklu po datumu izmene ili datumu pravljenja. To na OneDrive veb sajtu možete da uradite tako što ćete u gornjem desnom uglu dodirnuti ili izabrati stavku Sortiraj.

Možda postoji problem sa otpremanjem stavki ili je uređaj možda izgubio internet vezu pre završetka otpremanja stavki.

Napomena: Imajte u vidu da je potrebno vreme za datoteke da se otpreme i preuzmu. Uverite se da su datoteke završile sa otpremanjem pre proveravanja da li su datoteke na drugim uređajima. Da biste saznali šta možete da uradite da biste pomogli da se datoteke sinhronizuju što je brže moguće, pogledajte temu Maksimalno povećanje brzine otpremanja i preuzimanja.

Na iOS uređajima koji imaju fotografije optimizovane za iCloud, fotografija se ne skladište na uređaju i nije je moguće otpremiti u OneDrive.

Da biste onemogućili iCloud optimizaciju na iOS uređaju, dodirnite stavke Postavke > iCloud > Fotografije i opozovite izbor stavke Optimizacija skladišta.

Ako neko prestane da deli datoteke ili fascikle sa vama, one će biti uklonjene sa vaše liste Deljeno. Ako želite da pristupite stavkama, tražite od vlasnika da ih ponovo deli sa vama.

Lista „Nedavno“ može da pomogne da pronađete dokumente koje ste nedavno otvorili sa bilo kog mesta u usluzi OneDrive. Idite na OneDrive veb sajt ili u aplikaciju OneDrive za mobilne uređaje i u levom oknu dodirnite ili izaberite stavku Nedavno.

Pokušajte ovo ako imate Windows 8.1 ili Windows RT 8.1.

 1. Pritisnite kombinaciju tasteraTaster sa Windows logotipom+R.

 2. Otkucajte %userprofile%. Tako otvarate prozor istraživača datoteka koji ima vaše ime na vrhu.

 3. Potražite dodatnu fasciklu pod imenom „OneDrive“ ili „SkyDrive“ koja ima stariji Datum kreiranja ili Datum izmene i u njoj potražite datoteke i fascikle koje nedostaju. Ime fascikle možda se završava oznakom „.old“.

 4. Ako pronađete datoteke koje nedostaju, kopirajte i nalepite one koje želite da zadržite u skorijoj OneDrive fascikli.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Ako ste pratili korake u ovom članku, ali vam je i dalje potrebna pomoć, obratite se timu podrške za OneDrive putem e-pošte.

Posetite OneDrive centar pomoći.

Potražite pomoć tako što ćete poslati e-poruku timu podrške za OneDrive. U OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje prodrmajte uređaj da biste dobili pomoć ili delili povratne informacije o usluzi OneDrive.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×