Pronalaženje i rešavanje problema sa isporukom e-pošte kao administrator usluge Office 365 for business

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada korisnici prijave da ne primaju e-poštu, može biti teško utvrditi u čemu je problem. Kroz glavu vam može proći nekoliko scenarija za rešavanje problema. Nešto nije u redu sa programom Outlook? Usluga Office 365 ne radi? Da li postoji problem sa protokom pošte ili sa postavkama filtera bezvredne pošte? Ili je do problema došlo zbog nečega što ne možete da kontrolišete, na primer zato što se pošiljalac nalazi na globalnoj listi blokiranih osoba? Srećom, Office 365 pruža moćne automatizovane alatke koje vam pomažu da pronađete i rešite razne probleme.

Prvo proverite da li je problem u programu Outlook ili u nekoj drugoj aplikaciji e-pošte

Ako je samo jedan korisnik prijavio da ima problem sa primanjem e-pošte, možda je problem u njegovom nalogu e-pošte ili njegovoj aplikaciji e-pošte. Zamolite korisnika sa problemom da isproba sledeća rešenja pre nego što pređete na administratorske zadatke.

Ako korisnik prima e-poštu u poštansko sanduče programa Outlook na vebu, a ne u aplikaciju e-pošte koja je instalirana na njegovom računaru, to može ukazati na problem sa računarom ili aplikacijom e-pošte tog korisnika. Od korisnika koji ima problem zatražite da se prijavi u program Outlook na vebu kako bi proverio da li njegov nalog e-pošte usluge Office 365 ispravno funkcioniše.

Uputstva: Prijavljivanje u Outlook na vebu za preduzeća

Ako samo jedan korisnik u vašoj organizaciji ima problem sa primanjem e-pošte, možda je razlog problem sa licenciranjem, problem sa profilom, pogrešna verzija programa Outlook ili kombinacija nekih drugih problema. Na sreću, Pomoćnik za podršku i oporavak pronalazi probleme sa programom Outlook ili uslugom Office 365 i pomaže vam da rešite većinu. Preporučujemo da prvi korak u rešavanju problema sa isporukom e-pošte u usluzi Office 365 za preduzeća bude preuzimanje i pokretanje Pomoćnik za podršku i oporavak na računaru na koji to utiče. Ako imate problema sa programom Outlook za Mac ili sa mobilnim pristupom, imajte u vidu da možete da koristite aplikaciju za proveru postavki naloga, ali morate da je instalirate na računaru. Ta aplikacija traži probleme kada se prijavite pomoću naloga koji ima problem. Korisnici obično mogu da preuzmu i pokrenu Pomoćnik za podršku i oporavak bez pomoći Office 365 administratora.

Prvi koraci

Dozvolite nam da rešimo vaš problem
Preuzmite pomoćnik za podršku i oporavak za Office 365

Pogledajte sledeći video za dodatne informacije o načinu korišćenja aplikacije Pomoćnik za podršku i oporavak.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Ako aplikacija Pomoćnik za podršku i oporavak nije rešila problem sa isporukom e-pošte, isprobajte sledeće administratorske alatke

Kao administrator usluge Office 365 za preduzeća imate pristup nekolicini alatki koje vam pomažu da istražite zašto korisnici ne dobijaju e-poštu. Sledeći video daje kratak pregled alatki koje su vam dostupne.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Sledeće alatke su navedene po redosledu od najbrže do najdetaljnije opcije.

Na stranici za ispravnost usluge naveden je status Office 365 usluga i označeno je da li je nedavno bilo nekih problema sa njima. Proverite ispravnost usluge pomoću sledećih koraka.

 1. Prijavite se u Office 365 pomoću poslovnog ili školskog naloga.

 2. Izaberite ikonu za pokretanje aplikacija u gornjem levom uglu i izaberite stavku Administrator.

  Savet: Administrator vide samo administratori Office 365 .

  Ne možete da pronađete aplikaciju koju tražite? Iz pokretanja aplikacija kliknite na Sve aplikacije da biste videli abecednu listu Office 365 aplikacija koje su dostupne. Odatle možete da pretražujete određenu aplikaciju.

 3. U padajućem meniju Ispravnost usluge idite na stavku Prikaži ispravnost usluge.

  Snimak ekrana koji prikazuje opciju Prikaz ispravnosti usluge izabranu u Office 365 centru administracije

Ako postoji pokazatelj da su funkcije usluge ExchangeOnline umanjene, može doći do zakašnjenja isporuke e-pošte u organizaciji. Servisni inženjeri kompanije CompanyName već rade na vraćanju usluge u prethodno stanje. Na stranici za ispravnost usluge pogledajte da li ima ispravki koje su u fazi razvitka. U ovom slučaju ne morate da napravite zahtev za uslugom pošto kompanija CompanyName već radi na rešavanju problema.

Alatka za rešavanje problema sa protokom pošte je pojednostavljena verzija alatke za praćenje poruka koja takođe proverava da li postoje problemi sa postavkama domena vaše organizacije. Alatka može da traži poruke koje je vaša organizacija primila ili poslala u prošloj sedmici.

 1. Idite do alatke za rešavanje problema sa protokom pošte.

 2. Prijavite se pomoću naloga globalnog administratora organizacije.

 3. Odaberite stavku Dalje.

  Snimak ekrana početka alatke za rešavanje problema protoka pošte sa izabranim dugmetom Dalje.
 4. Odaberite jedan od simptoma sa liste.

 5. Dodajte e-adrese pošiljaoca i primaoca poruke koja nedostaje. Ako znate deo sadržaja reda za temu ili ceo sadržaj, možete i to da dodate iako nije neophodno.

 6. Izaberite datum slanja poruke.

  Snimak ekrana oblasti za unos za alatku za rešavanje problema protoka pošte. Administratori su potrebni da bi izabrali simptom i dodali e-adresu pošiljaoca i primaoca pre klika na dugme Dalje radi pokretanja alatke za rešavanje problema.
 7. Odaberite stavku Dalje.

 8. Alatka za rešavanje problema sa protokom pošte radi niz testova i vraća rezultat. Ako je alatka za rešavanje problema pronašla poruku koja nedostaje, na stranici sa rezultatima će biti objašnjeno šta se dogodilo i kako da rešite problem.

  Snimak ekrana koji prikazuje primer rezultata alatke za rešavanje problema protoka pošte.

Ako ta alatka nije pronašla poruku koja nedostaje, koristite alatku za praćenje poruka koja ima moćnije opcije pretrage.

Korišćenje praćenja poruka za temeljnije rešavanje problema sa isporukom e-pošte – 15 minuta

Ponekad se e-poruka izgubi tokom prenosa ili isporuka može trajati mnogo duže nego što se očekuje, pa se korisnici mogu pitati šta se dogodilo. Funkcija praćenja poruka vam omogućava da pratite poruke dok prolaze kroz uslugu Exchange Online. Detaljne informacije o određenoj poruci omogućavaju vam da efikasno odgovorite na pitanja korisnika, da rešite probleme u protoku pošte i da proverite promene u smernicama kako ne biste morali da tražite pomoć od tehničke podrške.

Ako ste administrator usluga Office 365 Midsize Business, Office 365 Business ili Office 365 Enterprise, alatki za praćenje poruka pristupate preko Exchange centar administracije, gde možete i da je pokrenete. Da biste došli do alatke, uradite sledeće:

 1. Prijavite se u Office 365 pomoću poslovnog ili školskog naloga.

 2. Izaberite ikonu za pokretanje aplikacija u gornjem levom uglu i izaberite stavku Administrator.

  Savet: Administrator vide samo administratori Office 365 .

  Ne možete da pronađete aplikaciju koju tražite? Iz pokretanja aplikacija kliknite na Sve aplikacije da biste videli abecednu listu Office 365 aplikacija koje su dostupne. Odatle možete da pretražujete određenu aplikaciju.

 3. Idite u Exchange.

  Snimak ekrana Office 365 centra administracije sa izabranim sistemom Exchange.
 4. U okviru protok pošte idite na praćenje poruka.

Ako ste administrator usluge Office 365 Small Business, uradite sledeće da biste pronašli alatku za praćenje poruka:

 1. Izaberite stavke Administrator > Postavke usluge > E-pošta, kalendar i kontakti.

 2. U odeljku Rešavanje problema sa e-poštom izaberite stavku Rešavanje problema sa isporukom poruka.

Alatka za praćenje poruka podrazumevano je podešena tako da traži sve poruke koje je vaša organizacija poslala ili primila u poslednjih 48 časova. Za generisanje ovog izveštaja možete da odaberete stavku Pretraga na dnu stranice. Izveštaj može uopšteno da vam predoči šta se dešava sa protokom pošte u organizaciji. Međutim, da biste rešili problem određenog korisnika sa isporukom pošte, treba da suzite rezultate praćenja poruka na poštansko sanduče tog korisnika i da navedete vremenski okvir u kom je on očekivao prijem poruke.

Snimak ekrana koji prikazuje opcije dostupne u praćenju poruka
 1. U meniju Opseg datuma odaberite opseg datuma koji je najbliži vremenu u kom je poslata poruka koja nedostaje.

 2. Koristite dugmad Dodaj pošiljaoca i Dodaj primaoca za dodavanje jednog pošiljaoca ili primaoca ili više njih.

 3. Kliknite na dugme Pretraži da biste pokrenuli praćenje poruka.

 4. Stranica sa rezultatima praćenja poruka prikazuje sve poruke koje se podudaraju sa izabranim kriterijumom. Tipične poruke imaju oznaku Isporučeno u koloni „Status“.

  Snimak ekrana koji prikazuje primer rezultata praćenja poruka.
 5. Da biste pogledali detalje o nekoj poruci, odaberite tu poruku i izaberite ikonu olovke (Detalji).

 6. Uz detalje će biti prikazano objašnjenje onoga što se poruci dogodilo. Za rešavanje problema pratite uputstva u odeljku Kako da rešite problem.

  Snimak ekrana stranice sa detaljima o praćenju poruka prikazuje primer izgleda detalja o praćenju poruka.

Da biste potražili neku drugu poruku, možete da kliknete na dugme Obriši na stranici za praćenje poruka i da navedete nove kriterijume za pretragu.

Rezultati praćenja poruka koje su starije od 7 dana dostupni su samo u obliku .CSV datoteka koje je moguće preuzeti. Praćenje starijih poruka može da traje i do sat vremena jer se podaci o starijim porukama skladište u drugoj bazi podataka. Da biste preuzeli .CSV datoteku, uradite nešto od sledećeg.

 • Kliknite na vezu u obaveštenju putem e-pošte koje se šalje kada je praćenje gotovo.

 • Da biste prikazali listu praćenja za stavke koje su starije od 7 dana, kliknite na vezu Prikaži praćenja na čekanju ili dovršena praćenja u alatki za praćenje poruka.

  Snimak ekrana alatke za praćenje poruka sa kursorom iznad veze „Prikaži praćenja na čekanju ili dovršena praćenja“.

  U korisničkom interfejsu koji će se otvoriti, lista praćenja će biti sortirana po datumu i vremenu kada su praćenja prosleđena, počevši od najnovijih praćenja.

  Kada izaberete određeno praćenje poruka, dodatne informacije se pojavljuju u desnom oknu. U zavisnosti od kriterijuma koje navedete, to može da uključuje detalje kao što su opseg datuma za koji je pokrenuto praćenje i pošiljalac i predviđeni primaoci poruke.

Napomena:  Praćenja poruka koje sadrže podatke koji su stariji od 7 dana automatski se brišu. Ona ne mogu ručno da se izbrišu.

Nakon slanja poruke, koliko vremena treba da prođe da bi praćenje poruka moglo da je pokupi?

Podaci o praćenju poruka mogu se pojaviti 10 minuta nakon što je poruka poslata, a može da prođe i do sat vremena.

Zašto dobijam grešku vremenskog ograničenja kada pokrenem praćenje poruka?

Pretraga verovatno predugo traje. Pokušajte da pojednostavite kriterijume pretrage.

Zašto je poruci potrebno toliko vremena da stigne na odredište?

Mogući uzroci uključuju sledeće:

 • Predviđeno odredište se ne odaziva. Ovo je najverovatniji slučaj.

 • Obrada velike poruke dugo traje.

 • Kašnjenje u usluzi uzrokuje odlaganja.

 • Poruku je blokirala usluga filtriranja.

I dalje vam je potrebna pomoć? Obratite se podršci

Ako niste uspeli da rešite probleme sa isporukom e-pošte pomoću alatki koje ste dobili uz Office 365 za preduzeća, obratite se podršci radi temeljnijeg rešavanja problema.

Uputstva: Obraćanje podršci za Office 365 za preduzeća – pomoć za administratore

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×