Pronalaženje i korišćenje deljenih upita (Power Query)

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

U programskom dodatku Power Query, ovi Deljeni upiti su dostupni jednom upitima podataka ili drugim poslovnim korisnicima pomoću funkcije Power BI za Office 365, ovi Deljeni upiti postaju dostupni u skladištu Power BI metapodataka. Korisnici u organizaciji mogu da pronađu i koriste ove deljene upite (ako ih deli sa njima) pomoću opcije pretrage na mreži u programskom dodatku Power Query za korišćenje osnovnih podataka u upitima za analizu podataka i izveštavanje.

Važno: Deljeni upiti mogu da potraju do pet minuta nakon što se dele u programskom dodatku Power Query. To je zbog ispravki indeksa pretrage, koje mogu potrajati do pet minuta.

Da biste pronašli i koristili deljene upite pomoću programskog dodatka Power Query:

 1. Prijavite se u Power BI iz programskog dodatka Power Query ako već niste prijavljeni. U programu Excel, na kartici POWER QUERY kliknite na dugme Prijavi me. U dijalogu Prijavljivanje izaberite stavku Prijavise, a zatim unesite informacije o organizacionom nalogu koje su korišćene za prijavljivanje za Power bi.

  Važno: Prijavljivanje u Power BI pomoću poslovnog naloga omogućava vam da pronađete i koristite upite koji su deljeni za korisnike u organizaciji. Ne možete da pretražujete upite koji se dele unutar organizacije u programskom dodatku Power Query ako niste prijavljeni u Power BI.

 2. Na kartici Power QUERY izaberite stavku Pretraga na mreži.

 3. Kada kliknete na dugme Pretraga na mreži, pojavljuje se traka Pretraga i okno za pretraživanje na mreži koje vam omogućavaju da koristite i filtrirate pretragu upita.

  Napomena: Pretraživanje i filtriranje pretrage upita je opcionalno; Samo vam pomaže da suzite pretragu da biste dobili brze rezultate. Ako ne želite da koristite parametre za pomeranje ili filtriranje, možete direktno da otkucate ključnu reč za pretraživanje bez parametara za rafiniranje u okviru u oknu za pretraživanje na mreži , a zatim pritisnite taster ENTER ili kliknite na dugme Ikona pretrage .

  1. Izaberite opseg pretrage upita u oblasti opsega na traci za pretragu ili sa padajuće liste u oknu za pretraživanje na mreži . Opcije su:

   • Sve: pretražite sve izvore koji uključuju upite koje vi delite i upite koje dele drugi korisnici u preduzeću. Ovo je podrazumevani izbor.

   • Deljenje: pretraživanje samo upita koje delite vi.

   • Organizacija: Pretražujte samo upite koji su deljeni unutar organizacije pomoću programskog dodatka Power Query.

  2. Suzite pretragu upita na osnovu sledećih parametara u oblasti za Sužavanje trake za pretragu :

   • Ime: posuzite pretragu na osnovu imena upita.

   • Opis: posuzite pretragu na osnovu opisa upita.

   • Od: usadelite pretragu da biste vratili rezultate iz upita koje deli samo Navedeni pseudonim ili korisnički nalog.

   • Izvor podataka: iskoristite pretragu da biste vratili rezultate samo iz navedenog imena osnovnog izvora podataka.

   • Poslednja izmena: suzite pretragu na osnovu datuma kada je upit poslednji put izmenjen. Možete da izaberete iz unapred navedenog vremenskih intervala na padajućoj listi od danas do prošle godine.

   • Imena kolona: Postubiitepretragu da biste vratili rezultate samo iz navedenih imena kolona.

   • Potvrđeno: suzite pretragu da biste vratili overene upite.

    Kada kliknete na parametar rafinovanja, traka Pretraga ubrizguje ključnu reč parametra u polju u oknu za pretraživanje na mreži . Možete i ručno da otkucate ključnu reč za prečišćavanje u polju za pretragu, a zatim da navedete potrebnu vrednost za ključnu reč u polju u oknu za pretraživanje na mreži .

    Na primer, da biste pretraživali deljene upite u okviru organizacije koja ima reč "uzorak" u svom imenu, izaberite stavku organizacija u oblasti opsega , a zatim izaberite stavku ime u oblasti za Sužavanje trake za pretragu . Ovo podešava opseg i ubrizgava ključnu reč name:(name) da biste filtrirali rezultate po imenu u polju za pretragu u oknu za pretraživanje na mreži .

    Zatim otkucajte "uzorak" za ključnu reč ime kao name:(Sample), a zatim pritisnite taster ENTER ili kliknite na Ikona pretrage da biste tražili deljene upite. Kada pretraga bude u toku, možete da kliknete na x u polju za pretragu ako želite da zaustavite pretragu.

    Rezultati pretrage se prikazuju u oknu za pretraživanje na mreži .

    Okno „Pretraga na mreži“ u programskom dodatku Power Query

 4. Istorija pretraga upita koji ste izvršili je uskladišten u programskom dodatku Power Query i možete da kliknete na najnovije pretrage na traci za pretraživanje da biste brzo prikazali i izabrali jednu od prethodnih pretraga iz prethodnih upita.

 5. Kada postavite pokazivač miša ili kliknete na ime deljenog upita u rezultatima pretrage, videćete pregled deljenog upita u levom oknu.

  Pregled deljenog upita

  Ekran za prikaz letenja koji prikazuje prikaz podataka na koje upućuje upit, kolone u okviru stavke skup podataka, poslednja izmenjena vremenska oznaka, korisnik koji je delio upit i veze do dokumentacije, ako je omogućen za upit. U dijalogu pregled možete da kliknete na ime kolone da biste prešli na odgovarajuću kolonu sa podacima u pregledu.

  Napomena: Za upite deljene u okviru organizacije, snimak podataka se prikazuje u prikazu "Prikaz" koji se prikazuje samo ako je korisnik odlučio da sadrži preglede dok inicijalno deli upit. Više informacija potražite u članku Deljenje upita.

  Pored toga, navedene vrednosti ključne reči su istaknute u pregledu ekrana za prikaz. Na primer, istaknuta je reč "uzorak". Isticanje ključnih reči dostupno je za metapodatke deljenog upita (kao što su naslov i opis), kao i osnovne podatke na koje upućuje deljeni upit.

 6. Izaberite stavku DODAJ na radni list da biste uvezli podatke na koje deli deljeni upit u radnu svesku kao novi list. Alternativno, možete da kliknete na dugme Filtriraj & da biste dalje poboljšali referentne podatke pre nego što ga uvezete na listu.

  • Ako nemate pristup osnovnim izvorima podataka na koje upućuje deljeni upit, pojavljuje se dijalog koji vam omogućava da zatražite pristup izvorima podataka. U dijalogu koji se pojavi kliknite na vezu zahteva za pristup . U zavisnosti od toga kako se informacije o zahtevu za pristup postavljaju za izvor podataka, bićete upitani da pošaljete e-poruku na pseudonim ili zahtevate pristup preko URL adrese. Informacije o podešavanju pristupačne informacije za pristup izvoru podataka potražite u članku Šta je to Power bi administracija?.

  • Ako su osnovni podaci u deljenom upitu kombinovani (objedinjeni ili priloženi) pomoću više izvora podataka, moraćete da navedete nivoe privatnosti da biste mogli da koristite osnovne kombinovane podatke u deljenom upitu. Informacije o nivoima privatnosti potražite u članku nivoi privatnosti.

Važno: 

 • Obaveštenje o depretciji kataloga podataka

 • Mogućnosti kataloga podataka u Excel i Power upitu će prestati sa radom 2019 4. Korisnici će moći da konzumiraju sadržaj koji je već objavljen u katalogu podataka do tog datuma. Međutim, počev od 3.2018, korisnici neće moći da objavljuju (dele) nove ili ažurirane upite u katalog podataka. Počevši od 1 avgusta, 2018, Zaustavićemo se na sajtu novi klijenti (stanari) da biste koristili ovu funkciju. Preporučujemo da preuzmete deljene upite kako biste mogli da nastavite da ih koristite izvan kataloga podataka od 2019 4. Potpunu definiciju upita možete da preuzmete iz okna zadataka "Moji podaci iz kataloga podataka", pomoću opcije "Otvori" za svaki od upita.

Srodne teme

Deljenje upita

Prikaz i ažuriranje deljenih upita

Pomoć za Microsoft Power Query za Excel

Šta je to Power bi administracija?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×