Pronalaženje i korišćenje deljenih upita (Power Query)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query je poznat kao opcija Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

U programskom dodatku Power Query, kad upiti se dele podaci kontrolori ili drugi korisnici preduzeća pomoću Power BI za Office 365, ove deljene upite postaju dostupne u Power BI metapodataka spremištu. Korisnici u organizaciji da pronađete i koristite ove deljene upite (ako se deli sa njima) tako što ćete koristiti opciju Pretraga na mreži u programskom dodatku Power Query da biste koristili osnovne podatke u upitima za svoju analizu podataka i izveštavanje.

Važno:  Deljenim upitima treba oko pet minuta nakon deljenja da postanu dostupni putem pretrage na mreži u programskom dodatku Power Query. Do toga dolazi zbog ažuriranja indeksa za pretraživanje, čije dovršavanje može potrajati najviše pet minuta.

Pronalaženje i korišćenje deljenih upita pomoću programskog dodatka Power Query:

 1. Prijavite se u Power BI iz programskog dodatka Power Query ako već niste prijavljeni. U programu Excel, na kartici POWER QUERY kliknite na dugme Prijavi me. U dijalogu Prijavljivanje kliknite na dugme Prijavi me, a zatim unesite informacije o nalogu organizacije koje ste koristili za upisivanje u Power BI.

  Važno: Prijavljivanje u Power BI pomoću naloga organizacije omogućava vam da pronađete i koristite upite koji se dele za korisnike unutar organizacije. Upite koji se dele u okviru organizacije ne možete da pretražujete u programskom dodatku Power Query ako niste prijavljeni u Power BI.

 2. Na kartici POWER QUERY izaberite stavku Pretraga na mreži.

 3. Klikom na Pretraga na mreži, traka Pretraga i okno Pretraga na mreži pojavljuju se koje vam omogućavaju da odredite obim i filtriranje upit pretrage.

  Napomena:  Određivanje opsega pretrage upita i njeno filtriranje je opcionalno; to vam samo pomaže da suzite pretragu kako biste dobili brze rezultate. Ako ne želite da koristite parametre za određivanje obima ili filtriranje, možete direktno da otkucate ključne reči bez parametara za sužavanje u polju okna Pretraga na mreži i pritisnete taster ENTER ili kliknete na Ikona za pretragu .

  1. Izaberite opseg pretrage upita u oblasti Opseg trake Pretraga ili sa padajuće liste u oknu Pretraga na mreži. Opcije su sledeće:

   • Sve: pretraga svi izvori uključujući upiti koje delite i upite deljene drugi korisnici unutar preduzeća. Ovo je podrazumevani izbor.

   • Moji deljeni: Pretražite samo upite koje delite.

   • Organizacija: Pretražite samo upite koji se dele unutar organizacije pomoću programskog dodatka Power Query.

  2. Suzite obim pretrage upita na osnovu sledećih parametara u oblasti Preciziranje trake Pretraga:

   • Ime: Suzite obim pretrage na osnovu imena upita.

   • Opis: Suzite obim pretrage na osnovu opisa upita.

   • Od: Suzite obim pretrage tako da daje samo rezultate iz upita koje deli određeni pseudonim ili korisnički nalog.

   • Izvor podataka: Suzite obim pretrage tako da daje samo rezultate iz određenog imena osnovnog izvora podataka.

   • Poslednja izmena: Suzite obim pretrage na osnovu datuma kada je upit poslednji put izmenjen. Možete da birate unapred određeni vremenski interval sa padajuće liste koji se kreće od Danas do Prošle godine.

   • Imena kolona: Suzite obim pretrage tako da daje samo rezultate iz određenih imena kolona.

   • Certifikovano: Suzite obim pretrage tako da daje certifikovane upite.

    Kada izaberete stavku sužavanje obima pretrage parametar, trake Pretraga umeće ga parametar ključnu reč u polju u oknu Pretraga na mreži. Možete i ručno u polju za pretragu otkucajte ključnu reč za sužavanje obima pretrage i zatim navedite vrednost potrebne za ključne reči u polju u oknu Pretraga na mreži.

    Na primer, da biste pronašli deljene upite unutar organizacije koje sadrže reč „Uzorak” u njegovo ime, kliknite na dugme organizacije u oblasti opsega i zatim kliknite na ime u oblasti Sužavanje obimapretrage trake. Ovo postavlja opsega i umeće ga ključnu reč od name:(name) za filtriranje rezultata po imenu u polje za pretragu u oknu Pretraga na mreži .

    Dalje, otkucajte „Uzorak” za ime ključne reči kao name:(Sample), i pritisnite taster ENTER ili kliknite na dugme Ikona za pretragu da biste tražili deljenih upita. Kada pretraga je u toku, možete da kliknete na x u polju za pretragu ako želite da biste zaustavili pretragu.

    Rezultati pretrage se prikazuju u oknu Pretraga na mreži.

    Okno „Pretraga na mreži“ u programskom dodatku Power Query

 4. Istorija pretraga upita koje ste izvršili skladišti se u programskom dodatku Power Query i možete da izaberete stavku Nedavne pretrage sa trake Pretraga da biste brzo prikazali i izabrali neku od prošlih pretraga upita.

 5. Kada postavite pokazivač miša ili kliknete na ime deljenog upita u rezultatima pretrage, videćete pregled deljenog upita u levom oknu.

  Pregled deljenog upita

  Iskačući ekran pregleda prikazuje snimak podataka na koje upućuje upit, kolone u skupu podataka, vremensku oznaku poslednje izmene, korisnika koji deli upit i vezu do dokumentacije, ako je pružena za upit. Možete da kliknete na ime kolone u dijalogu „Pregled“ da biste otišli na odgovarajuću kolonu podataka u pregledu.

  Napomena: Za upite deljene unutar organizacije, snimak podataka prikazuje se na ekranu pregleda, samo ako je korisnik odabrao da uključite preglede dok je prvobitno deljenje upita. Više informacija potražite u članku Deljenje upita.

  Pored toga, navedene vrednosti ključnih reči istaknute su u pregledu padajućeg ekrana. Na primer, istaknuta je reč „uzorak“. Isticanje ključnih reči dostupno je za metapodatke deljenog upita (kao što su naslov i opis) kao i za osnovne podatke na koje upućuje deljeni upit.

 6. Izaberite stavku DODAJ NA RADNI LIST da biste podatke na koje upućuje deljeni upit uvezli u radnu svesku u vidu novog lista. Druga mogućnost je da izaberete stavku FILTRIRAJ I OBLIKUJ kako biste dodatno poboljšali referentne podatke pre njihovog uvoza na list.

  • Ako nemate pristup izvorima osnovnih podataka koje upućuju deljeni upit, pojaviće se dijalog koji vam omogućava da zahtevanje pristupa izvorima podataka. U dijalogu koji se pojavljuje kliknite na vezu za Zahtevanje pristupa . U zavisnosti od toga kako zahteva za pristup informacijama podešen za izvor podataka, vi ćete biti upitani da ili pošaljite e-poštu za pseudonim ili zahteva za pristup putem URL adrese. Više informacija o zahtevate pristup izvoru podataka potražite u članku Zahtevanje pristupa internim izvorima podataka. Informacije o podešavanju zahteva za pristup informacijama za izvor podataka potražite u članku Šta je to Power BI administracija?.

  • Ako su osnovni podaci u deljenom upitu kombinovani (objedinjeni ili dodati) iz više izvora podataka, moraćete da navedete nivoe privatnosti pre nego što budete mogli da koristite osnovne kombinovane podatke u deljenom upitu. Informacije o nivoima privatnosti potražite u članku Nivoi privatnosti.

Srodne teme

Deljenje upita

Prikaz i ažuriranje deljenih upita

Prikaz deljenih upita na portalu „Upravljanje podacima“

Filtriranje, oblikovanje i transformacija uvezenih podataka

Razumevanje uloge održavalaca podataka u upravljanju podacima

Pomoć za Microsoft Power Query za Excel

Pomoć za iskustvo upravljanja podacima u dodatku Power BI za Office 365

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×