Promena proreda

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možda ćete želeti da poboljšate izgled teksta unutar ćelije tako što ćete promeniti vertikalne proreda. Iako Excel nudi kontrolu za prored u ćeliji, možete da koristite nekoliko strategije poravnavanje teksta da biste podesili razmak ili da bi se tekst lakše čitao. Takođe možete da dodate okvir za tekst, koji nudi veću kontrolu.

U ovom članku

Zbijeni prored teksta unutar ćelije

Ako tekst unutar ćelije i široko prored, to može biti vertikalno obostrano poravnato. Često možete da poboljšate čitljivost tako što ćete promeniti Poravnavanje teksta da biste dobili redove bliže zajedno.

 1. Kliknite desnim tasterom miša unutar ćelije koje želite da promenite i izaberite stavku Oblikuj ćelije.

  U priručnom meniju izaberite stavku „Oblikuj ćelije“.
 2. Na kartici " poravnanje " promenite Vertikalni na vrhu, Centarili na dno, u zavisnosti od toga gde želite da tekst bude smešten unutar ćelije.

  Kartica „Poravnanje“ dijaloga „Oblikovanje ćelija“.
 3. Kliknite na dugme u redu. Tekst je jednako razmaknut.

  Tekst je sada poravnat i ravnomerno gde treba.

  Savet: Ako imate mnogo razmaka u jednoj ćeliji jer drugu ćeliju na istom redu ima više sadržaja, možete da promenite Vertikalno poravnavanje za ćelije sa previše prostora u Centar za popunjavanje razmak Adobe.

Vrh stranice

Povećajte razmak za tekst u ćeliji

Ako vaš ćelija ima razmak, a želite da povećate proreda da popunite je jednako, promenite vertikalni razmak u obostrano.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ćeliju u koju želite i izaberite stavku Oblikuj ćelije.

 2. Na kartici " poravnanje " promenite vertikalnoobostrano.

 3. Kliknite na dugme U redu.

  Tekst je sada ravnomerno unutar ćelije. Ako promenite visinu reda, tekst ponovo prilagođava ravnomerno na novu širinu.

Vrh stranice

Zamena teksta u ćeliji sa okvirom za tekst

Ako imate samo nekoliko ćelija sa tekstom koji treba da se izmene, razmislite o tome Umetanje okvira za tekst iznad ćelije. Pomoću okvira za tekst umesto ćelije, imate više kontrole nad oblikovanja teksta.

 1. Kliknite dvaput na ćeliju koju želite da izmenite, izaberite sav tekst u njoj i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + X.

  Tekst je izabran.
 2. Kliknite na drugu ćeliju da biste opozvali izbor ćelije.

 3. Prilagodite visinu reda, ako je potrebno.

 4. Na kartici Umetanje izaberite stavku Okvir za tekst.

  Kliknite na „Okvir za tekst“.
 5. Premeštanje kursora u gornjem levom uglu ćelije koje želite, kliknite i držite da biste nacrtali okvir za tekst koji se uklapa u ćeliji. Ako morate da podesite veličinu okvira za tekst kada ga kreirate, prevucite izbor kvadrata na ivicama.

 6. Kliknite u okvir za tekst da biste ga aktivirali i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + V da biste nalepili tekst unutar okvira za tekst.

  Novi tekst se nalepljuje u okvir za tekst.
 7. Izaberite sav tekst u okvir za tekst, desnim tasterom miša i izaberite stavku pasus.

  U priručnom meniju izaberite stavku „Pasus“.
 8. Izaberite stavku prored želite.

  Savet: Takođe možete uradili tekst tako što ćete smanjiti veličinu fonta. Izaberite tekst, zatim kliknite desnim tasterom miša na nju, kliknite na dugme Fonti izaberite željenu veličinu fonta.

  Napomena: Okvir za tekst nije unutar ćelije ali pluta preko njega. Ako red na kojoj je umetnut premešta promenjen sadržaj iznad, okvir za tekst ne premestite zajedno na ćeliju. Da biste premestili okvir za tekst, pomerite pokazivač miša na ivicu okvira za tekst, kliknite i držite da prevučete okvir za tekst na novu lokaciju.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Dodavanje, kopiranje ili brisanje okvira za tekst

Promena formata ćelije

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×