Promena postavki veb segmenta rezultata pretrage

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Veb segment rezultata pretrage pokazuje rezultate pretrage upita koji je unesen u veb segment polja za pretragu.

Veb segment rezultata pretrage se podrazumevano koristi na svim podrazumevanim stranicama vertikalne pretrage. Vertikalne pretrage su prilagođene za pretraživanje specifičnog sadržaja, kao što su (sveosobe, razgovorii video zapise), a da se prikazuju rezultati pretrage koji filtrira i oblikovana za određeni tip sadržaja ili klasa. Veb segment rezultata pretrage pokazuje rezultate pretrage, a takođe šalje rezultata pretrage u Veb segment za sužavanje obima pretrage i u Veb segment navigacije pretrage.

Napomena: U članku Konfigurisanje Veb segmentu za pretragu sadržaja u sistemu SharePoint da biste dodali sadržaja pretrage Web segmenta (CSWP) na stranicu i konfigurisali ga za jednostavnih i naprednih rezultate.

Veb segment rezultata pretrage koristi upit koji je naveden u veb segmentu za prikaz rezultata. Kao SharePoint Online administrator, možete menjati upit ili druge postavke za prikaz rezultata pretrage.

Da biste dodali i konfigurisali Veb segment rezultata pretrage na stranici, pogledajte članak o konfiguraciji Veb segmenta rezultata pretrage. Možete da pronađete dodatne informacije potražite u članku Konfigurisanje svojstava Veb segmenta rezultata pretrage u sistemu SharePoint Server.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Promena upita u veb segmentu rezultata pretrage

Definisanje upita pomoću jezika upita ključnih reči (KQL) u naprednom režimu

Dodavanje sužavanja obima pretrage

Definisanje sortiranja

Dodavanje još postavki

Testiranje upita

Definisanje upita pomoću unapred definisanih vrednosti u brzom režimu

Promena postavki predloška za prikaz

Promena postavki rezultata i postavki kontrole rezultata

Promena upita u veb segmentu rezultata pretrage

Veb segment rezultata pretrage koristi upit koji je naveden u veb segmentu za prikaz rezultata. Po podrazumevanim postavkama, ovaj upit koristi promenljivu upita {searchboxquery}. Promenljiva upita je čuvar mesta za vrednost, što znači da, kada pokrenete upit, vrednost zamenjuje čuvar mesta. Na primer, kad korisnik otkuca termin za pretragu žuta u polje za pretragu, promenljiva {searchboxquery} u veb segmentu rezultata pretrage pretražuje sve stavke koje sadrže frazu žuta.

Promenom upita u veb segmentu rezultata pretrage možete:

 • Promeniti izvor rezultata da biste naveli koji sadržaj treba da se pretražuje. Po podrazumevanim postavkama, ti izvori rezultata su podešeni za različite vertikalne stranice pretrage:

 • Sve (results.aspx): Lokalni SharePoint rezultati (sistem)

 • Osobe (peopleresults.aspx): Lokalni rezultati osoba (sistem)

 • Razgovori (conversationresults.aspx): Razgovori (sistem)

 • Video zapisi (videoresults.aspx): Lokalni video rezultati (sistem)

 • Dodati promenljive upita ili filtere svojstava radi prilagođavanja rezultata pretrage različitim korisnicima ili korisničkim grupama.

 • Podići ili spustiti nivo stavki ili stranica u okviru rezultata pretrage.

 • Promeniti sortiranje rezultata pretrage.

Postoje dva glavna načina promene upita:

Definisanje upita pomoću jezika upita ključnih reči (KQL) u naprednom režimu

 1. Na stranici rezultata pretrage izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Uređivanje stranice. Stranica rezultata pretrage se otvara u režimu za uređivanje.

 2. U veb segmentu rezultata pretrage pomerite pokazivač miša na desnu stranu od naslova veb segmenta, kliknite na strelicu, a zatim iz menija izaberite stavku Uredi veb segment. Okno sa alatkama veb segmenta rezultata pretrage se otvara ispod trake na vrhu stranice sa desne strane.

 3. U oknu sa alatkama veb segmenta, u odeljkuKriterijumi pretrage kliknite na dugme Promeni upit. Dijalog Izradite upit se otvara u stavci Napredni režim.

 4. Na kartici OSNOVE u odeljku Izaberite upit izaberite izvor rezultata radi navođenja sadržaja koji treba da se pretražuje.

 5. Sada možete da promenite tekst upita. Podrazumevano je definisan promenljive upita {searchboxquery} . Promenite tekst upita pomoću jezika upita ključnih reči (KQL) ili koristite liste filter za ključne reči i filter svojstava da biste izgradili upit:

  • Ključna reč upita mogu se sastojati od ključne reči – tekst, filtere svojstava ili operatora. Koristite zagrade da stavite promenljive upita. Promenljive upita će biti zamenjene sa vrednošću prilikom pokretanja upita. Upita ključnih reči da ima najviše 2048 znakova. Više informacija o KQL, pogledajte članak Keyword Query Language (KQL) referenca sintakse.

  • Koristite filtere ključnu reč da biste dodali promenljive upita u upit. Izaberite unapred definisane promenljive upita sa liste, a zatim ih dodajte u upit tako što ćete kliknuti na dugme Dodaj filter za ključne reči. Listu promenljive dostupne upita potražite u članku promenljive upita u sistemu SharePoint Server 2013.

  • Koristite filtere svojstva radi izvršavanja upita za sadržaj upravljanih svojstava koja su podešena da njima pokreću upiti u šemi pretrage. Izaberite upravljana svojstva sa lista filtera svojstvo . Kliknite na dugme Dodaj filter svojstava da biste dodali filter na upit.

   Napomena: Prilagođeni upravljanih svojstava nisu prikazani u listi filter svojstava . Da biste dodali prilagođeni upravljanog svojstva upita, u okviru za tekst upita unesite ime vaše prilagođene upravljano svojstvo praćeno uslov upita, na primer MyCustomColorProperty:Green

 6. Kliknite na dugme Testiraj upit da biste videli pregled rezultata pretrage.

 7. Upitu možete dodati i više detalja:

 8. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali upit i vratili se u okno alatki veb segmenta.

Dodavanje sužavanja obima pretrage

Na kartici SUŽAVANJA OBIMA PRETRAGE možete da odaberete da ograničite povratne rezultate dodavanjem unapred izabranih sužavanja obima pretrage upitu.

Možete da navedete da rezultati pretrage koji se vraćaju veb segmentu rezultata pretrage treba da budu ograničeni na jednu vrednost iz sužavanja obima pretrage ili više njih. Lista pokazuje sva upravljana svojstva koja su omogućena kao sužavanja obima pretrage u šemi pretrage.

 • Da biste upitu dodali sužavanje obima pretrage, odaberite sužavanje obima pretrage sa liste, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

Možete da navedete da rezultati pretrage treba da budu grupisani na osnovu jednog upravljanog svojstva ili više njih. To je korisno u slučajevima kada postoji nekoliko varijanti za određenu stavku, a želite da ih grupišete u okviru jednog rezultata.

 • Da biste definisali grupisanje rezultata, izaberite stavku Prikaži više da biste pokazali odeljak Rezultati grupe.

Definisanje sortiranja

Koristite karticu SORTIRANJE da biste naveli način na koji rezultati pretrage treba da se sortiraju. Možete da definišete nekoliko nivoa sortiranja, izaberete model rangiranja i dodate pravila za dinamičko određivanje redosleda.

Lista Sortiraj po pokazuje sva upravljana svojstva koja su podešena kao svojstva koja mogu da se sortiraju u šemi pretrage.

 • Da biste sortirali rezultate zasnovane na upravljanim svojstvima:

  1. Na listi Sortiraj po izaberite upravljano svojstvo, a zatim izaberite stavku Opadajući redosled ili Rastući redosled.

  2. Da biste dodali više nivoa sortiranja, izaberite stavku Dodaj nivo sortiranja.

 • Da biste sortirali rezultate po stepenu važnosti:

  1. Na listi Sortiraj po izaberite stavku Stepen.

  2. (Opcionalno) Na listi Model rangiranja odaberite model rangiranja za korišćenje.

  3. (Opcionalno) U okviru stavke Dinamičko određivanje redosleda možete da navedete dodatno rangiranje dodavanjem pravila koja će promeniti redosled rezultata kada se primene određeni uslovi. Izaberite stavku Dodaj pravilo za dinamično određivanje rasporeda, a zatim navedite uslovna pravila.

Dodavanje više postavki

Koristite karticu " Postavke " da biste izabrali više postavki za upit. Možete odabrati da koristite pravila za upite, koristite prepisivanje URL adrese i navedite da li želite da uklonite duplirani rezultata ili ne.

Testiranje upita

Kartica Testprikazuje konačni tekst upita na osnovu onoga što izaberete na drugim karticama. Alternativne upite možete kreirati direktnim uređivanjem teksta upita. Takođe možete i da testirate različite opcije upita klikom na dugme Prikaži više.

Napomena:  Promene koje unesete u upit na kartici Test se ne čuvaju.

Odeljak

Opis

Tekst upita

Pokazuje konačni upit koji će veb segment rezultata pretrage pokrenuti. Tekst konačnog upita je zasnovan na prvobitnom predlošku upita gde se dinamičke promenljive zamenjuju trenutnim vrednostima. Druge promene u okviru upita mogu biti napravljene kao deo pravila upita.

Kliknite na dugme Prikaži više da biste prikazali više informacija.

Predložak upita

Sadržaj predloška upita koji se primenjuje na upitu.

Precizirano po

Sužavanja obima pretrage koja se primenjuju na upit na način na koji su definisana na kartici SUŽAVANJA OBIMA PRETRAGE.

Grupisano po

Upravljano svojstvo na osnovu koga rezultati pretrage treba da se grupišu na način na koji su definisana na kartici SUŽAVANJA OBIMA PRETRAGE.

Primenjena pravila upita

Pokazuje koja pravila upita se primenjuju na upit.

Promenljive predloška upita

Promenljive upita koje će se primeniti na upit i vrednosti promenljivih koje se primenjuju na trenutnu stranicu. Otkucajte druge vrednosti da biste testirali efekat koji će imati na upit.

Termini za segmente korisnika

Testirajte kako upit radi za različite termine segmenta korisnika. Izaberite stavku Dodaj termin segmenta korisnika da biste dodali stavke upitu.

Testiranje upita

Kliknite na dugme Testiraj upit za pregled rezultata pretrage.

Vrh stranice

Definisanje upita pomoću unapred definisanih vrednosti u brzom režimu

 1. Na kartici OSNOVE uverite se da ste u naprednom režimu. Izaberite stavku Prebaci na brzi režim u gornjem desnom uglu ako ste u naprednom režimu.

 2. U odeljku „Izbor upita“ izaberite izvor rezultata da biste naveli koji sadržaj treba da se pretražuje.

 3. U odeljku „Ograniči po aplikaciji“ izaberite opciju sa liste da biste ograničili rezultate na određenu lokaciju, biblioteku, listu ili URL adresu.

 4. Odaberite opcije u odeljku Ograničavanje po oznakama da biste ograničili rezultate na sadržaj koji je označen terminom iz skupa termina:

 5. Ne ograničavaj nijednom oznakom: Rezultati pretrage neće biti ograničeni na osnovu oznaka (podrazumevano).

 6. Ograniči po terminu navigacije trenutne stranice: Rezultati pretrage će biti ograničeni na sadržaj koji je označen terminom trenutne stranice. Trenutna oznaka se prikazuje kao završni deo prepoznatljive URL adrese. Ovaj izbor ima smisla samo ako lokacija koristi upravljanu navigaciju.

 7. Ograniči trenutnom i podređenom navigacijom: Rezultati pretrage će biti ograničeni na sadržaj koji je označen terminom trenutne stranice (prikazanim kao završni deo prepoznatljive URL adrese) i sadržaj koji je označen podterminima trenutne stranice. Ovo je od važnosti samo ako lokacija koristi upravljanu navigaciju.

 8. Ograniči na ovu oznaku: Rezultati pretrage će biti ograničeni na sadržaj koji je označen oznakom koju otkucate u polju.

 9. Upitu možete dodati i više detalja:

 10. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali upit i vratili se u okno sa alatkama veb segmenta.

Vrh stranice

Promena postavki predloška za prikaz

 1. Na stranici rezultata pretrage izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Uređivanje stranice. Stranica rezultata pretrage se otvara u režimu za uređivanje.

 2. U veb segmentu rezultata pretrage pomerite pokazivač miša na desnu stranu od naslova veb segmenta, kliknite na strelicu, a zatim iz menija izaberite stavku Uredi veb segment. Okno sa alatkama veb segmenta rezultata pretrage se otvara ispod trake na vrhu stranice sa desne strane.

 3. U oknu alatki veb segmenta, u odeljku Predlošci za prikaz na listi Predložak za prikaz kontrole rezultata možete da odaberete predložak prikaza kojim će se kontrolisati celokupni izgled veb segmenta.

 4. Na drugim listama u ovom odeljku možete da odaberete predložak prikaza za pojedinačne rezultate:

  • Podrazumevani izbor je Koristite tipove rezultata za prikazivanje stavki. Taj izbor će primeniti različite predloške prikaza u zavisnosti od tipova rezultata u okviru rezultata pretrage. Na primer, ako je tip rezultata u okviru rezultata pretrage PDF datoteka, primenjuje se predložak prikaza PDF stavka. Ako je tip rezultata u okviru rezultata pretrage slika, primenjuje se predložak prikaza Stavka slike.

  • Da biste primenili jedan predložak prikaza na sve rezultate pretrage, izaberite stavku Koristi jedan predložak za prikaz stavki, a zatim izaberite predložak prikaza koji želite da primenite.

Pogledajte članak Promena kako se rezultati pretrage izgledaju pomoću tipova pretrage i predložaka prikaza za više informacija.

Vrh stranice

Promena postavki rezultata i postavki kontrole rezultata

 1. Na stranici rezultata pretrage izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Uređivanje stranice. Stranica rezultata pretrage se otvara u režimu za uređivanje.

 2. U veb segmentu rezultata pretrage pomerite pokazivač miša na desnu stranu od naslova veb segmenta, kliknite na strelicu, a zatim iz menija izaberite stavku Uredi veb segment. Okno sa alatkama veb segmenta rezultata pretrage se otvara ispod trake na vrhu stranice sa desne strane.

 3. U oknu alatki veb segmenta, u odeljku Postavke promenite stavku Postavke rezultata da biste naveli način na koji se rezultati prikazuju:

Ako izaberete

Onda veb segment prikazuje

Podrazumevani izbor

Broj rezultata po stranici

Maksimalni broj rezultata pretrage prikazanih po stranici.

Prikaži rangirane rezultate

Rangirani rezultati.

Obrišite da biste prikazali samo unapređene blokove (kao što su unapređeni rezultati ili lične omiljene stavke) ili kontrole rezultata (kao što su brojanja rezultata).

Da

Prikaži unapređene rezultate

Pretražite rezultate koji su unapređeni koristeći pravila upita.

Da

Prikaži „Da li ste mislili?“

Napravite upit pravopisnih ispravki kao „Da li ste mislili“ predloga.

Da

Prikaz ličnih omiljenih lokacija

Korisničke lične omiljene stavke koje su rezultati na koje je korisnik prethodno kliknuo.

Da

Prikaz veze „Prikaz duplikata“

Veza „Prikaz duplikata“ na koju korisnici mogu da kliknu da bi prikazali rezultate koji su klasifikovani kao duplikati.

Ne

Prikaži vezu ka centru za pretragu

Povežite se sa centrom za pretragu.

Ne

4. u oknu sa alatkama Veb segmenta, u odeljku Postavke promenite postavke kontrole rezultata da biste naveli više opcija za šta da prikažete u Veb segmentu rezultata pretrage:

Ako izaberete

Onda veb segment prikazuje

Podrazumevani izbor:

Prikaži naprednu vezu

Veza sa stranicom napredne pretrage.

Da

Prikaži broj rezultata

Broj pronađenih rezultata.

Da

Prikaži padajuću listu jezika

Padajuća lista jezika. Pruža korisnicima način da prebacuju jezik upita. Padajuća lista se pojavljuje samo ako korisnik izabere dva ili više jezika sa stranice pretrage korisničkih željenih opcija

Da

Prikaži padajuću listu za sortiranje

Padajuća lista za sortiranje. Pruža korisnicima način da promene redosled sortiranja rezultata.

Ne

Prikaži numerisanja stranica

Kontrola numerisanja stranica ispod rezultata pretrage.

Da

Prikaži vezu sa željenim opcijama

Veza sa stranicom pretrage korisničkih željenih opcija.

Da

Prikaži vezu „AlertMe“

Veza ka stranici „Alert Me“.

Da

Takođe prikazuje rezultate iz

Dodatni blok rezultata privatne OneDrive for Business sadržaj. Privatno OneDrive for Business sadržaj je sadržaj koji je samo vlasnik ima pristup.

Ako ne izaberete ovu opciju, stranice sa rezultatima prikazuje samo rezultate iz deljene usluge OneDrive for Business i SharePoint sadržaj, a ne sa privatnim OneDrive for Business sadržaj.

Ne

Vrh stranice

Takođe pogledajte:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×