Promena podrazumevanog formata datoteka

Kada napravite novu, praznu bazu podataka, Access će vas upitati da imenujete datoteku baze podataka. Prema podrazumevanim postavkama, datoteka dobija oznaku tipa datoteke „.accdb“ – kreira se u Access formatu datoteke .accdb za vašu verziju i nije čitljiva u ranijim verzijama programa Access. Na primer, ako koristite Access 2007, datoteka će se kreirati u Access 2007 formatu. Ako koristite Access 2010, biće u formatu programa Access 2007-2010 i tako dalje.

Imate opciju da kreirate datoteke u Access 2000 formatu ili u Access 2002-2003 formatu (oba formata imaju oznaku tipa datoteke „.mdb“) . Kada napravite novu bazu podataka, datoteka koju dobijete pravi se starijem Access formatu i može da se deli sa korisnicima iste verzije programa Access. Ovo može biti od pomoći ako ste izvršili nadogradnju na noviju verziju, ali delite datoteke sa osobama koje to nisu učinile.

Napomena:  Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije – to jest, na vrstu baze podataka koju dizajnirate pomoću programa Access i objavljujete na mreži. Nije moguće konvertovati bazu podataka starijeg formata u veb bazu podataka.

Promena podrazumevanog formata datoteke

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Opšte. Imajte u vidu: Ukoliko koristite Access 2007, kliknite na dugme Microsoft Office > Opcije programa Access > Popularno.

 4. U okviru Kreiranje baza podataka, u polju Podrazumevani format datoteke za praznu bazu podataka , izaberite podrazumevani format datoteke.

 5. Kliknite na dugme U redu.

 6. Izaberite opciju Datoteka > Novo.

 7. Da biste kreirali novu datoteku, otkucajte ime datoteke koje želite (nemojte menjati oznaku tipa datoteke) i kliknite na dugme Kreiraj. Ako ne želite da kreirate datoteku u ovom trenutku, kliknite na dugme Otkaži.

Konvertovanje baze podataka iz jednog formata u drugi

Ako postojeću bazu podataka želite da konvertujete u drugi format, možete odabrati format u okviru komande Sačuvaj bazu podataka kao. Ova komanda čuva bazu podataka u originalnom formatu i pravi kopiju baze podataka u navedenom formatu. Zatim možete koristiti kopiju baze podataka u željenoj verziji programa Access.

Napomena: Ako je originalna baza podataka u formatu programa Access 2010 ili novijem i sadrži složene podatke, vanmrežne podatke ili priloge , nije moguće sačuvati kopiju u formatu starije verzije kao što je Access 2000 ili Access 2002-2003.

 1. Ako baza podataka koju želite da konvertujete nije prethodno otvorena, otvorite je.

 2. Kliknite na dugme Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj bazu podataka kao. (U programu Access 2010 kliknite na dugme Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj bazu podataka kao.)

  Napomena:  Ukoliko su baze podataka otvorene prilikom čuvanja u drugom formatu , Access mora da zatvori objekte pre kreiranja kopije. Kliknite na dugme Da da bi Access zatvorio objekte (Po potrebi, Access će od vas tražiti i da sačuvate sve promene) ili kliknite na dugme Ne da biste otkazali ceo proces.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao, u polju Ime datoteke otkucajte ime datoteke za kopiju baze podataka.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj. Access kreira kopiju i otvara je.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×