Promena parametara radne sveske u sistemu Excel Services

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Iako direktno uređivanje ćelija u Microsoft Office Excel radnoj svesci pomoću sistema Excel Services nije moguće, autor radne sveske može da definiše neke parametre, od kojih svaki odgovara nekoj imenovanoj ćeliji, pre nego što je sačuva. Nakon toga, ćelija se može indirektno promeniti unošenjem nove vrednosti u okno zadataka „Parametri“ ili pomoću Web segmenata za filtriranje.

Na primer, autor može da kreira kalkulator hipoteke koji zahteva sledeće vrednosti ćelija: kamatna stopa, period kreditiranja i iznos kredita. Ove vrednosti možete uneti u okno zadataka „Parametri“ da biste izračunali mesečnu ratu.

Korišćenje okna zadataka „Parametri“

1. Za svaki parametar, okno zadataka „Parametri“ prikazuje oznaku, okvir za tekst i eventualno savet za rad.

2. Unesite vrednosti parametara, a zatim kliknite na dugme Primeni.

3. Vrednosti se prikazuju, a rezultati izračunavaju.

Napomena: Drugi način da biste podesili vrednost parametra je da dodate vrednost iz jednog Web segmenta, kao što su Web segmenta za filtriranje, Excel Web Access Veb segmentu pomoću Web segmenta veze. Više informacija potražite u članku Povezivanje Web segmenata za filtriranje sa modulom Excel Web Access.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Saznajte više o parametara radne sveske

Promena parametara radne sveske

Više o parametrima radne sveske

Parametre radne sveske možete da upotrebite za analizu „Šta-ako“ (kao što je poređenje rezultata povraćaja investicija (ROI) sa različitim ulaznim vrednostima), unošenje promenljivih ulaza u model za izračunavanje (kao što je kalkulator mesečne rate za hipoteku) i sinhronizaciju povezanih Web segmenata na stranici sa Web segmentima (kao što je instrument-tabla koja sadrži više Web segmenata modula Excel Web Access i koja se istovremeno ažurira na osnovu izabranih vrednosti u Web segmenata za filtriranje).

Kada parametre radne sveske definišete u programu Microsoft Office Excel 2007 i koristite u sistemu Excel Services, imajte na umu sledeće:

Definisana imena i ćelije   

 • Sadržaj imenovanih ćelija mora da bude vrednost, a ne formula.

 • Imenovanu ćeliju može da čini jedna ćelija ili objedinjene ćelije. Za svaki parametar postoji jedna ćelija; ne možete da koristite opseg od dve ili više ćelija.

 • Ćeliju nije moguće locirati u izvedenoj tabeli. Međutim, imenovana ćelija može da sadrži polje filtera za izveštaj iz izveštaja izvedene tabele i možete da je promenite samo pomoću Web segmenta za filtriranje, a ne u oknu zadataka „Parametri“.

 • Definisano ime mora da bude apsolutna referenca na jednu ćeliju; korišćenje relativne reference nije moguće. Definisano ime ne sme da bude referenca na drugo ime.

 • Referenca ćelije mora da bude ćelija u radnoj svesci; korišćenje spoljne reference ćelije nije moguće.

 • Ćelija ne može da ima definisanu proveru valjanosti podataka, ne može da bude zaključana i da se nalazi na zaštićenom radnom listu.

  Parametri   

 • Maksimalni broj parametara za svaku radnu svesku je 255.

 • Maksimalna dužina vrednosti parametara je 1024 znaka.

 • Parametri su prikazani abecednim redosledom u oknu zadataka „Parametri“.

 • Ime parametra je definisano ime ćelije.

 • Opis parametra, ako postoji, dobija se od komentara definisanog imena i koristi se kao savet za alatke koji korisniku pomaže prilikom unosa parametara.

Više informacija o definisanju parametara potražite u sistemu pomoći za program Microsoft Office Excel 2007.

Napomena: Ako je radna sveska sačuvana sa nekom od izabranih imenovanih stavki i prikazuje se u prikazu imenovane stavke, okno zadataka „Parametri“ i dalje možete da vidite i možete da postavite parametre bez obzira da li ove imenovane stavke sadrže imenovanu ćeliju parametra ili ne. Na primer, želite da prikažete stavku grafikona i dozvolite korisniku da ažurira grafikon unošenjem vrednosti parametara za vrednost ćelije koja nije locirana u nekoj od imenovanih stavki.

Vrh stranice

Promena parametra radne sveske

 1. Ako okno zadataka „Parametri“ radne sveske nije prikazano, proširite okno da biste videli sve parametre.

  Napomena: Ako okno zadataka „Parametri“ radne sveske nije dostupno, autor radne sveske nije naveo parametre u kartici Parametri dijaloga Excel Services opcije pre nego što je radna sveska sačuvana ili je autor Web segmenta opozvao izbor u polju za potvrdu svojstva Izmena parametara ili svojstva Sva interaktivnost radnih sveski.

 2. U okvir za tekst unesite vrednosti za sve parametre koje želite da koristite. Ako je autor definisao parametre sa opisima, lebdite preko imena parametra ili okvira za tekst da biste videli dodatne informacije o parametru.

 3. Da biste videli rezultate, kliknite na dugme Primeni na dnu okna zadataka „Parametri“. Možda će biti potrebno da se pomerite da biste videli dugme Primeni.

 4. Da biste iz okna zadataka „Parametri“ uklonili neku vrednost i uneli novu, kliknite na dugme Obriši na dnu okna.

Napomena: Promene radne sveske koje nastaju promenom njenih parametara su vidljive samo vama, a ne i ostalim korisnicima. Promenjene vrednosti neće biti sačuvane sa radnom sveskom kada zatvorite modul Microsoft Office Excel Web Access.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×