Promena opcija vremena programskog dodatka Power Map

Ako redovi imaju element datuma ili vremena, možete da gledate kako se vrednosti menjaju tokom vremena u programskom dodatku Power Map. Možete i da kontrolišete koliko dugo se scena reprodukuje i da podesite prilagođene datume početka i završetka kako biste se fokusirali tačno na željeni vremenski period.

Polja datuma ili vremena u polju „Vreme“

Pošto Power Map prvi put prikaže geografske podatke, možete da odaberete vrednosti za isticanje (kao što su demografija, prodaja ili brzina vetra), a ako imate polje zasnovano na vremenu, možete da ga prevučete u polje Vreme.

Važno: Kolone datuma i vremena treba da se oblikuju kao tip Datum/vreme u izvornim podacima. Vrednosti u programu Excel mogu da izgledaju kao datum ili vreme, ali je moguće da su oblikovani kao tekst. Ako vrednosti datuma ne funkcionišu onako kako očekujete u programskom dodatku Power Map, vratite se na izvorne podatke i proverite tip podataka. Zatim pritisnite dugme Osveži u programskom dodatku Power Map.

 1. U oknu slojeva, prevucite polje datuma ili vremena u polje Vreme.

Ako ne vidite okno slojeva, na kartici Početak izaberite stavku Okno slojeva.

Prevlačenje polja datuma u polje „Vreme“ u oknu slojeva

 1. Kliknite na strelicu pored ikone sata (kao što je prikazano ispod) da biste odabrali da li da prikažete podatke kako se akumuliraju za trenutak ili da pustite da vrednosti ostanu dok se ne zamene novim vrednostima.

Izbor prikaza vremena

 1. Da biste koristili tip prikupljanja vremena, kao što je dan, mesec, kvartal ili godina, u polju Vreme kliknite na strelicu sa desne strane (kao što je prikazano ispod) da biste izabrali vremenski period. To će grupisati podatke za izabrani vremenski period.

Na primer, ako su podaci označeni vremenom datuma i odaberete da prikupite po mesecu, videćete zbir vrednosti za svaki mesec dok mapa animira mesec po mesec.

Polje „Vreme“ u oknu slojeva

Promena trajanja scene

Scena podrazumevano traje samo 6 sekundi. Ali ako imate mnogo podataka da pokažete tokom vremena, možda bi trebalo da podesite da scena traje malo duže. Na primer, ako želite da pokažete nekoliko stotina hiljada prodatih bioskopskih karata tokom nekoliko meseci, želeli biste da usporite animaciju tako da možete da vidite razvoj prodaje tokom vremena.

Možete da dodate nekoliko scena u obilazak i da koristite svaku scenu da biste pokazali drugi mesec. Odnosno, možete da imate jednu scenu koja pokazuje sve mesece. Ukupna dužina obilaska je približno zbir trajanja svih scena i zbir trajanja prelaza između svake scene. Trajanje svake scene i njenih prelaza možete da uredite podešavanjem svojstava scene.

 1. Kliknite na ikonu Opcije na vremenskoj liniji.

Ikona „Opcije“ na Power Map vremenskoj liniji

Ako ne vidite vremensku osu, na kartici Početak izaberite stavku Vremenska osa.

Power Map dugme „Vremenska osa“

Savet: Ako je dugme Vremenska osa nedostupno, proverite da li ste dodali polje datuma u polje Vreme.

 1. U okviru Scena podesite trajanje za scenu. Ako niste dodali nijednu dodatnu scenu u obilazak, ta scena predstavlja čitav obilazak.

Podešavanje trajanja scene ili obilaska

 1. Da bi scena pokazala samo određeni opseg datuma, u okviru Vreme, podesite datum početka, datum završetka ili oba.

Polja „Datum početka“ i „Datum završetka“

Savet: Trajanje obilaska ili scene možete da promenite pomoću klizača za brzinu u okviru Vreme. To menja vrednost trajanja u polju Trajanje scene (s) kako pomerate klizač.

Klizač za brzinu

 1. Koristite polje Trajanje prelaza (s) da biste podesili trajanje vremena između scena. Promena vremena prelaza između scena promeniće ukupno trajanje obilaska.

Podešavanje trajanja prelaza

Korišćenje polja „Datum i vreme“ za prikazivanje proteklog vremena

Prikazivanje polja Datum i vreme omogućava ljudima da vide datum i vreme kao animaciju toka podataka.

 1. Na kartici Početak izaberite stavku Datum i vreme da biste prikazali polje Datum i vreme tokom reprodukovanja ili pregleda.

Dugme „Datum i vreme“

 1. Kliknite desnim tasterom miša na polje Datum i vreme i izaberite stavku Uredi.

 2. Odaberite oblik u polju Oblik vremena.

Opcije polja „Datum i vreme“

 1. Pored biranja oblika vremena, možete da promenite font, veličinu i boju teksta, kao i da dodate podebljavanje ili kurziv.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×