Promena malih i velikih slova

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Za razliku od programa Microsoft Word, Microsoft Excel ne sadrži dugme " Promeni ". Međutim, možete da koristite funkcije Upper, Lowerili Proper da biste automatski promenili veličinu predmeta postojećeg teksta u velika, mala ili odgovarajuća slova. Funkcije su samo ugrađene formule koje su dizajnirane za obavljanje određenih zadataka – u ovom slučaju, konvertovanje predmeta za tekst.

Kako da promenite slučaj

U dolenavedenom primeru, funkcija PROPER se koristi za konvertovanje velikih imena u koloni A u odgovarajući slučaj, što je veliko samo prvo slovo u svakom imenu.

 1. Prvo umetnite privremenu kolonu pored kolone koja sadrži tekst koji želite da konvertujete. U ovom slučaju smo dodali novu kolonu (B) sa desne strane kolone ime klijenta .
  u ćeliji B2 otkucajte = Proper (a2), a zatim pritisnite taster ENTER.  ova formula konvertuje ime u ćeliji a2 iz velikih slova u odgovarajuće dugme. Da biste konvertovali tekst u mala slova, otkucajte = Lower (a2) umesto toga. Koristite = Upper (a2) u slučajevima kada treba da konvertujete tekst u velika slova, a zatim da zamenite a2 odgovarajućim pozivanjem ćelije.

 2. Sada, popunite formulu u novoj koloni. Najbrži način da to uradite je da izaberete ćeliju B2, a zatim dvaput kliknete na mali crni kvadrat koji se pojavljuje u donjem desnom uglu ćelije.
  Small black square for filling down the formula

  Savet:  Ako se vaši podaci nalaze u Excel tabeli, formula koja se izračunava automatski se kreira pomoću vrednosti koje su vam popunjene kada unesete formulu.

 1. U ovom momentu treba izabrati vrednosti u novoj koloni (B). Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C da biste ih kopirali u ostavu.  kliknite desnim tasterom miša na ćeliju a2, izaberite stavku Nalepi, a zatim izaberite stavku vrednosti. Ovaj stepenik vam omogućava da nalepite samo imena, a ne osnovne formule, koje ne morate da zadržite.

 2. Zatim možete da izbrišete kolonu (B), pošto više nije potrebna.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Korišćenje automatskog popunjavanja i brze popune

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×