Promena jezika koji Office koristi u menijima i alatkama za proveru

U današnjoj globalnoj i multikulturnoj ekonomiji često nailazimo na korisnike koji žele da rade na drugim jezicima. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da podesite Microsoft Word, PowerPoint ili druge Office aplikacije za rad na jeziku ili jezicima na kojima želite da radite.

Postoje tri osnovne oblasti u sistemu Microsoft Office u kojima ćete možda želeti da promenite jezik.

 • Uređivanje je jezik na kojem kucate i uređujete sadržaj. Ova opcija prvenstveno kontroliše jezik podešen na tastaturi.

 • Alatke za proveru obavljaju proveru pravopisa i gramatike. Obično ćete podesiti jezik tako da bude isti kao jezik uređivanja.

 • Korisnički interfejs ili „UI“, što su sva dugmad, meniji i kontrole u sistemu Office. Ovo se ponekad naziva „jezik prikaza“.

Možete da podesite jezik korisničkog interfejsa i jezik uređivanja tako da budu isti, a možete i da ih podesite da budu različiti, ako vam to više odgovara. Možda želite da dugmad i kontrole budu na francuskom, ali morate da kucate dokumente na primer na nemačkom.

Napomena: Ako želite da trajno potpuno promenite Office na neki drugi jezik, dobićete najbolje rezultate ako prvo podesite da vam to takođe bude podrazumevani jezik prikaza u operativnom sistemu Windows. Više informacija o tome kako da to uradite potražite u ovom članku za Windows 10 ili ovom članku za Windows 7 ili 8.

U sistemu Office opcije jezika se nalaze u dijalogu Podešavanje željenih postavki jezika za Office. Jezik prikaza i jezik pomoći možete da podesite pojedinačno. Na primer, možete da podesite da se sve podudara sa jezikom operativnog sistema, a možete i da koristite kombinaciju jezika za operativni sistem, uređivanje, prikaz i pomoć.

Uređivanje i provera

 1. U okviru bilo koje Office aplikacije izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

  Dijalog u koji možete da dodate, izaberite ili uklonite jezik koji Office koristi za alatke za uređivanje i proveru.
 2. Ako se vaš jezik već pojavljuje među jezicima za uređivanje, izaberite stavku Postavi kao podrazumevano. U suprotnom, izaberite jezik sa liste Dodaj jezike za uređivanje i kliknite na dugme Dodaj. Novi jezik će se pojaviti na isti jezika za uređivanje.

Ako se Raspored tastera na tastaturi prikazuje kao Omogućen, spremni ste za uređivanje. Ako se prikazuje Nije omogućeno u koloni Raspored tastera na tastaturi, pratite ove korake da biste ga omogućili:

 1. Kliknite na vezu Nije omogućeno.

 2. U dijalogu Dodavanje jezika izaberite stavku Dodaj jezik, izaberite jezik sa liste i kliknite na dugme Dodaj.

 3. Zatvorite dijalog Dodavanje jezika. Jezik bi trebalo da se prikaže kao Omogućen u okviru Raspored tastera na tastaturi u odeljku Izbor jezika za uređivanje.

U okviru Provera, ako se jezik prikazuje kao Instalirano, spremni ste. U suprotnom kliknite na opciju Nije instalirano i Office će vas odvesti na stranicu gde možete da preuzmete neophodni paket pribora za taj jezik. Pratite uputstva na stranici da biste preuzeli i instalirali paket, a zatim se vratite u dijalog „Opcije jezika za Office“ da biste potvrdili instalaciju.

Napomena: Ako koristite Office u usluzi Microsoft Store, kliknite na opciju Nije instalirano odvešće vas na jezičke postavke operativnog sistema Windows, gde možete da izaberete željeni jezik i on će se automatski preuzeti ako je potrebno.

Jezici prikaza i pomoći

U okviru bilo koje Office aplikacije izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

Dijalog koji vam omogućava da izaberete jezik koji Office koristi za dugmad, menije i pomoć.

Ako ste već podesili Microsoft Windows jezik prikaza na jezik na kojem želite da se Office prikazuje, možete da ostavite ovu opciju postavljenu na Uskladi sa operativnim sistemom Microsoft Windows. U suprotnom, izaberite jezik i kliknite na Postavi kao podrazumevano da biste prebacili taj jezik na vrh liste. Jezik koji je naveden prvi predstavlja jezik koji Office koristi za svoje menije i dugmad.

Napomena: Ako koristite Office u usluzi Microsoft Store i želite da promenite podrazumevani jezik prikaza, idite na postavke Region i jezik u operativnom sistemu Windows 10. Izaberite jezik koji želite da postavite kao podrazumevani i odaberite stavku Postavi kao podrazumevano.

Ponovite da biste konfigurisali jezik pomoći ako želite.

Ako jezik koji želite nije dostupan...

Preuzmite odgovarajući paket pribora za jezik ili jezik koji želite da koristite sa ove stranice: Paketi pribora za jezik za Office. Paket pribora za jezik sadrži alatke za prikaz i proveru za većinu jezika, ali i dalje možete da imate prikaz na jednom jeziku, a uređivanje na drugom.

Microsoft Office za Mac već sadrži sve dostupne jezike, tako da ne treba ništa da preuzmete. Da biste konfigurisali Office za korišćenje tih jezika, pratite ove korake:

greyline

Korisnički interfejs – Jezik prikaza za Office za Mac prati jezik na koji je podešen operativni sistem.

To možete da konfigurišete na OS X tako što ćete otići u meni Apple, odabrati stavke System Preferences (Željene postavke sistema) > Language & Region (Jezik i region) i podesiti da vam željeni jezik bude primarni jezik tako što ćete ga prevući u vrh liste Preferred languages (Željeni jezici).

Ako se željeni jezik ne prikazuje, samo kliknite na znak + i dodajte ga.

Verovatno ćete morati ponovo da pokrenete Office aplikaciju da bi ova promena stupila na snagu.

greyline

Uređivanje – Da biste promenili jezik uređivanja za ovu datoteku u sistemu Office za Mac, idite na Tools (Alatke) > Language (Jezik), izaberite jezik i kliknite na OK (U redu).

Office za Mac – podrazumevani jezik

Da biste ga postavili kao podrazumevani za sve nove dokumente, kliknite na stavku Default (Podrazumevano).

greyline

Korisnički interfejs i uređivanje – Jezik prikaza i tastature za Office za Android isti je kao jezik na koji je uređaj podešen. To možete da konfigurišete tako što ćete izabrati stavke Settings (Postavke) > Language and Input (Jezik i unos).

greyline

Provera – U sistemu Android možete da promenite jezik za proveru u programu Word.

U programu Word na Android telefonu dodirnite ikonu „Uredi“ Ikona „Uredi“ u vrhu ekrana, a zatim dodirnite Provera i jezik u odeljku Redigovanje.

U programu Word na Android tabletu idite na karticu Redigovanje, gde možete da izaberete jezik za proveru na traci.

greyline

Korisnički interfejs i uređivanje – Jezik prikaza i tastature za Office za iOS isti je kao jezik na koji je uređaj podešen. Pogledajte članak Promena jezika na iPhone ili iPad uređaju za uputstva.

greyline

Provera – U sistemu iOS možete da promenite jezik za proveru u programu Word.

U programu Word na iPhone uređaju dodirnite ikonu Ikona „Uredi“ , dodirnite Home (Početna) > Review (Redigovanje) > Proofing tools (Alatke za proveru), a zatim dodirnite Proofing Language (Jezik za proveru).

U dokumentu, na kartici Review (Redigovanje) dodirnite ikonu „Spell Check“ (Provera pravopisa) Provera pravopisa , a zatim dodirnite Proofing Language (Jezik za proveru).

Uključivanje pravopisa

greyline

Korisnički interfejs i uređivanje – Jezik prikaza i tastature za Office za Windows Mobile isti je kao jezik na koji je Windows podešen.

greyline

Uređivanje – U sistemu Windows Mobile možete da promenite jezik za proveru u programu Word.

U dokumentu, na kartici Review (Redigovanje) možete da izaberete jezik za proveru sa trake.

greyline

Korisnički interfejs – najbolji način da se podesi jezik za prikaz uOffice za veb jeste da se na ekranu postavljaju jezik domaćina. To je obično OneDrive, SharePoint, Dropbox itd. Kada otvorite dokument sa jednog od tih sajtova, Office Online će koristiti jezik prikaza koji ste postavili za uslugu.

Savet: Ako koristite lični Microsoft nalog, možete da odaberete željeni jezik za prikaz u postavkama profila na adresi https://account.Microsoft.com/profile.

greyline

Da biste postavili jezik za alatke za proveru u aplikaciji, idite na karticu Redigovanje > Pravopis i gramatika > Postavljanje jezika za proveru. UOneNote za veb ovo se nalazi na kartici „Početak“.

Na kartici „Redigovanje“ izaberite stavke „Pravopis“ > „Podesi jezik za korekturu“

Šta treba da znate

 • Ova promena će važiti od ovog trenutka pa na dalje.

 • Da biste primenili ovu promenu na bilo koji postojeći tekst u dokumentu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+A da izaberete ceo postojeći tekst, a zatim podesite jezik za proveru prema gorenavedenim uputstvima.

 • Ova promena će uticati samo na trenutni dokument. Za naredne dokumente moraćete da ponovite ove korake.

Takođe pogledajte

Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku

Koje jezike podržava Office?

Prevod teksta na drugi jezik

Uklanjanje jezika i fontova koje ne koristite

Funkcije za jezike u kojima se piše zdesna nalevo

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×