Problemi sa kompatibilnošću radnih listova

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: 

  • Pre nego što sačuvate u programu Excel 2007 ili noviju verziju radne sveske u stariji format datoteke, treba da reši probleme koji dovode do znatnog gubitka funkcionalnosti tako da ne bi došlo do trajnog gubitka podataka ili funkcionalnosti. Excel je Kontrolor kompatibilnosti može pomoći da identifikujete potencijalne probleme.

  • Problemi koji dovode do neznatnog gubitka tačnosti možda ili možda neće imati otkloniti pre nego što sačuvate radnu svesku – podaci ili funkcionalnost se neće izgubiti, ali radna sveska može izgledati ili funkcionisati na isti način kada ga otvorite u starijoj verziji programa Micr osoft programa Excel.

Kontrolor kompatibilnosti će automatski pokrenuti kada pokušate da sačuvate radnu svesku u .xls formatu Excel 97-2003. Ako ne brinete o potencijalnim problemima, možete da isključite kontrolor kompatibilnosti.

Kontrolor kompatibilnosti prikazuje verzije za proveru

Više informacija o kontrolor kompatibilnosti, pogledajte članak Čuvanje an Excel radne sveske za kompatibilnost sa prethodnim verzijama programa Excel.

U ovom članku

Problemi koji dovode do znatnog gubitka funkcionalnosti

Problemi koji dovode do neznatnog gubitka tačnosti

Problemi koji dovode do znatnog gubitka funkcionalnosti

Problem

Rešenje

Ova radna sveska sadrži podatke u ćelijama izvan ograničenja redova i kolona za izabrani format datoteke. Podaci više od 65.536 redova po 256 kolona neće biti sačuvane. Formule reference ka podacima u ovoj oblasti će vratiti #REF! Greška.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, veličina radnog lista je 1.048.576 redova po visini tako što ćete širok 16.384 kolona, ali Excel 97-2003 je samo 65.536 redova po 256 kolona. Podaci u ćelijama izvan ova ograničenja reda i kolone se gubi u Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    U kontroloru kompatibilnosti kliknite na dugme Pronalaženje da biste pronašli ćelije i opsege koje izlaze izvan ograničenja redova i kolona, izaberite one redove i kolone, a zatim ih postavite unutar ograničenja kolona i redova na radnom listu ili na drugom radnom listu tako što ćete koristiti isecanje "i" Nalepi.

Kontrolor kompatibilnosti

Ova radna sveska sadrži scenarije sa referencama za ćelije izvan ograničenja redova i kolona za izabrani format datoteke. Ovi scenariji neće biti sačuvani u izabranom formatu datoteke.

Značenje    Slučaj u radnom listu upućuje na ćeliju izvan programa Excel 97-2003 reda i kolone ograničenje (65.536 redova po 256 kolona), a nije dostupna kada ste sačuvate radnu svesku u starijoj verziji programa Excel.

Radnja koju treba izvršiti    U Menadžer scenarija, potražite scenario koja sadrži referencu koja se nalazi izvan maksimalnog broja redova i kolona u starijoj verziji programa Excel, a zatim promenite referencu na lokaciju unutar to ograničenje.

Na kartici podaci , u grupi Alatke za podatke , kliknite na dugme Analiza "Šta ako" > Menadžer scenarija. U polju scenariji pronađite scenario koji izaziva problem sa kompatibilnošću, a zatim uredite njenu referencu.

Ova radna sveska sadrži datume u formatu kalendara koji nije podržan u izabranom formatu datoteke. Ti datumi će biti prikazani kao datumi gregorijanskog kalendara.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, možete da kreirate prilagođeni međunarodne kalendar formatima, kao što je lunarnog hebrejski, japanski lunarnog, kineski lunarnog, šaka, kineski, zodijačkih korejski, Rokuyou lunarnog i lunarnog korejski. Međutim, ove formate kalendara nisu podržane u programu Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak funkcionalnosti, trebalo bi da promenite format kalendara u jezik (ili lokalni standard) koji je podržan u programima Excel 97-2003.

Ova radna sveska sadrži datume u formatu kalendara koji izabrani format datoteke ne podržava. Ti datumi se moraju uređivati korišćenjem gregorijanskog kalendara.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, možete da primenite tip-zapadni kalendara, kao što su tajski budistički ili arapski Hidžra. U programu Excel 97-2003, ovi tipovi kalendara mogu se uređivati samo u gregorijanski.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak funkcionalnosti, trebalo bi da promenite format kalendara u jezik (ili lokalni standard) koji je podržan u programima Excel 97-2003.

Ova radna sveska sadrži više ćelija sa podacima nego što to prethodne verzije programa Excel podržavaju. Ovu radnu svesku nećete moći da otvorite u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, ukupan broj raspoloživih blokova ćelija (blokova ćelija) je ograničen dostupnom memorijom. U programu Excel 97-2003, ukupan broj raspoloživih blokova ćelija je ograničena na 64.000 blokova ćelija u instanci programa Excel.

Blok ĆELIJA sadrži 16 redova radnog lista. Ako sve redove u radni list sadrži podatke, imate 4.096 blokova ćelija u tom radnom listu i da imate samo 16 takvih radnih listova u jedan instanci programa Excel (bez obzira na to koliko radnih svezaka je otvorena u programu Excel).

Radnja koju treba izvršiti    Da biste se uverili da radna sveska ne premašuje ograničenje 64.000 CIB i da može da se otvori u programu Excel 97-2003, trebalo bi da radite u režimu kompatibilnosti u programu Excel 2007 i se kada sačuvate radnu svesku u Excel 97-2003 formatu datoteke. U režimu kompatibilnosti Excel prati broj blokova ćelija u aktivnoj radnoj svesci.

Neke ćelije u ovoj radnoj svesci sadrže mini-grafikone. Mini-grafikoni će biti sačuvana.

Značenje    U programu Excel 97-2010, mini-grafikoni se ne prikazuju na radnom listu.

Međutim, svi mini-grafikoni će ostati dostupna u radnoj svesci i biće primenjena kada se radna sveska ponovo otvori u programu Excel 2010 i nagore.

Radnja koju treba izvršiti    U kontroloru kompatibilnosti kliknite na dugme Pronađi da biste pronašli ćelije koje sadrže mini-grafikone i izvršite neophodne promene. Na primer, mogli biste da primenite uslovno oblikovanje umesto mini-grafikona ili uz mini-grafikone koji neće biti prikazani u starijoj verziji programa Excel.

Ova datoteka je prvobitno sadržala funkcije koje ova verzija programa Excel ne prepoznaje. Ove funkcije neće biti sačuvane.

Značenje    Funkcije korišćene u ovoj radnoj svesci nisu dostupne u verzijama programa Excel starijim od verzije Excel 2007 (Excel 97-2003) i biće izgubljene.

Radnja koju treba izvršiti    Ako znate koje funkcije možda dovode do ovog problema, uklonite ih ili zamenite ukoliko je moguće, a zatim sačuvajte datoteku u željenom formatu datoteke.

U ovoj datoteci prvobitno su se nalazile funkcije koje ova verzija programa Excel nije prepoznala. Te funkcije se ne zadržavaju pri čuvanju OpenXML datoteke u XLSB formatu datoteke ili obrnuto.

Značenje    Funkcije korišćene u ovoj radnoj svesci neće biti dostupne u programu Excel 2007 kada OpenXML datoteku sačuvate u formatu Excel binarne radne sveske (.xlsb) ili obratno. Kada nastavite sa čuvanjem datoteke, funkcije će biti izgubljene.

Radnja koju treba izvršiti    Ako znate koje funkcije možda dovode do ovog problema, uklonite ih ili zamenite ukoliko je moguće, a zatim sačuvajte datoteku u željenom formatu datoteke.

Vrh stranice

Problemi koji dovode do neznatnog gubitka tačnosti

Problem

Rešenje

Prethodne verzije programa Excel ne podržavaju oblikovanje boje u tekstu zaglavlja i podnožja. Informacije o oblikovanju boje biće prikazane kao čisti tekst u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, možete da primenite oblikovanje boje na tekst zaglavlja i podnožja. Ne možete da koristite oblikovanje boje u zaglavljima i podnožjima u programu Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    U kontroloru kompatibilnosti kliknite na vezu Popravi ako želite da uklonite oblikovanje boje.

Kontrolor kompatibilnosti

Ova radna sveska sadrži radne listove koji imaju zaglavlja i podnožja na parnim stranicama ili na prvoj stranici. Ova zaglavlja i podnožja stranica ne mogu se prikazati u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, imate opciju da biste prikazali tekst različitih zaglavlja i podnožja na parnim stranicama ili na prvoj stranici. U Excel 97-2003, čak i stranice ili prvog zaglavlja i podnožja stranice nije moguće prikazati, ali oni će ostati dostupni za prikazivanje kada otvorite radnu svesku u programu Excel 2007 i opet.

Radnja koju treba izvršiti    Ako često čuvate radnu svesku u Excel 97-2003 formatu datoteke, bilo bi najbolje da navodite zaglavlja i podnožja parnih stranica i prve stranice u toj radnoj svesci.

Neke ćelije i stilovi u ovoj radnoj svesci sadrže oblikovanje koje izabrani format datoteke ne podržava. Ova oblikovanja će biti konvertovana u druga, njima najbliža oblikovanja koja su dostupna.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, oblikovanje različitih ćelija ili Opcije stila ćelije, kao što su specijalni efekti i senke, dostupni su. Ove opcije nisu dostupne u programu Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    Kada nastavite sa čuvanjem radne sveske, Excel primenjuje najbliži dostupan format koji može da bude identičan drugom formatu koji ste primenili na nešto drugo. Da biste izbegli dupliranje formata, možete da promenite ili uklonite oblikovanje ćelija i stilove ćelija koji nisu podržani pre nego što sačuvate radnu svesku u Excel 97-2003 formatu datoteke.

Ova radna sveska sadrži više jedinstvenih oblikovanja ćelija nego što to izabrani format datoteke podržava. Neka oblikovanja ćelija neće biti sačuvana.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, možete da koristite 64 000 jedinstvenih oblikovanja ćelija, ali u verzijama Excel 97-2003, možete da koristite samo do 4000 jedinstvenih oblikovanja ćelija. Jedinstvena oblikovanja ćelija uključuju bilo koji specifičnu kombinaciju oblikovanja koje je primenjeno u radnoj svesci.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak određenih formata ćelija za koje želite da budu dostupni u programima Excel 97-2003, možete da uklonite neke formate ćelija koji nisu važni.

Ova radna sveska sadrži više jedinstvenih oblikovanja fonta nego što to izabrani format datoteke podržava. Neka oblikovanja fonta neće biti sačuvana.

Značenje    Počevši od programa Excel 2007, 1024 Opšta tipa fonta su dostupne i možete da koristite najviše 512 ih po radnoj svesci. Excel 97-2003 podržava manje jedinstvenih oblikovanja fonta.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak određenih formata fonta za koje želite da budu dostupni u programima Excel 97-2003, možete da uklonite neke formate fonta koji nisu važni.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Čuvanje na Excel radne sveske za kompatibilnost sa prethodnim verzijama programa Excel

Excel oblikovanje i funkcije koje se ne prenose u drugim formatima datoteka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×