Primena usluge Information Rights Management na listu ili biblioteku

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Uslugu Information Rights Management (IRM) možete da koristite sa Microsoft Office SharePoint Server 2007 lokacijama da biste lakše kontrolisali i zaštitili datoteke koje su preuzete iz lista ili biblioteka.

Ovaj članak sadrži:

Šta je to Information Rights Management?

Kako IRM funkcioniše za SharePoint liste i biblioteke

Primena usluge IRM na listu ili biblioteku

Šta ja usluga Information Rights Management (IRM)?

Information Rights Management (IRM) vam omogućava da ograničite radnje koje korisnici mogu da preduzmu na datotekama preuzetim iz SharePoint lista ili biblioteka. Usluga IRM šifruje preuzete datoteke i ograničava skup korisnika i programa kojima je dozvoljeno da ih dešifruju. IRM može da ograniči i prava korisnika kojima je dozvoljeno da čitaju datoteke tako da ne mogu da preduzmu radnje kao što su štampanje kopija datoteka ili kopiranje teksta iz njih.

IRM možete da koristite na listama ili bibliotekama da biste ograničili širenje osetljivog sadržaja. Na primer, ako kreirate biblioteku dokumenata da biste delili informacije o budućim proizvodima sa izabranim marketinškim predstavnicima, možete da koristite uslugu IRM da biste sprečili ove osobe da dele taj sadržaj sa zaposlenima u kompaniji.

Na Office SharePoint Server 2007 lokaciji, uslugu IRM primenjujete na čitavu listu ili biblioteku, a ne na pojedinačne datoteke. Na ovaj način se olakšava pružanje doslednog nivoa zaštite za čitav niz dokumenata ili datoteka. IRM na taj način može da pomogne vašoj organizaciji u primeni korporacijskih smernica pomoću kojih se upravlja kontrolom i širenjem poverljivih ili informacija u vlasništvu.

Kako usluga IRM može da zaštiti sadržaj

Usluga IRM pomaže u zaštiti ograničenih sadržaja na sledeće načine:

 • Pomaže u sprečavanju autorizovanog pregledača da kopira, izmeni, štampa, šalje faksom ili kopira i lepi sadržaj za neautorizovano korišćenje

 • Pomaže u sprečavanju autorizovanog pregledača da kopira sadržaj korišćenjem funkcije „Print Screen“ u operativnom sistemu Microsoft Windows

 • Pomaže u sprečavanju neautorizovanog pregledača da pregleda sadržaj ako je poslat e-poštom posle preuzimanja sa servera

 • Ograničava pristup sadržaju na određeni vremenski period, posle koga korisnici moraju da potvrde svoje akreditive i da ponovo preuzmu sadržaj

 • Pomaže u primeni smernica korporativne zaštite koje regulišu korišćenje i širenje sadržaja u okviru vaše organizacije

Kako usluga IRM ne može pomoći u zaštiti sadržaja

Usluga IRM ne može zaštititi ograničeni sadržaj od sledećeg:

 • Brisanje, krađa, sakupljanje ili prenos zlonamernim programima kao što su trojanski konji, programi za evidenciju pritisaka na tastere i izvesni tipovi špijunskog softvera

 • Gubitak ili oštećenje zbog delovanja računarskih virusa

 • Ručno kopiranje ili prepisivanje sadržaja sa prikaza na ekranu

 • Digitalno ili filmsko fotografisanje sadržaja koji je prikazan na ekranu

 • Kopiranje pomoću programa nezavisnih proizvođača za hvatanje sadržaja ekrana

 • Kopiranje metapodataka sadržaja (vrednosti kolona) pomoću programa nezavisnih proizvođača za hvatanje sadržaja ekrana ili radnja kopiranja i lepljenja

Vrh stranice

Kako IRM funkcioniše za SharePoint liste i biblioteke

IRM zaštita primenjuje se na datoteke na nivou liste ili biblioteke. Kada omogućite uslugu IRM za listu ili datoteku, možete da zaštitite svaki tip datoteke u toj listi ili biblioteci za koji je instaliran zaštitnik na svim izloženim Web serverima. Zaštitnik je program koji kontroliše šifrovanje i dešifrovanje datoteka sa uređenim pravima određenog formata datoteke.

Office SharePoint Server 2007 sadrži zaštitnike za sledeće tipove datoteka:

 • Microsoft Office InfoPath obrasci

 • Formati datoteka 97-2003 za sledeće Microsoft Office programe: Word, Excel i PowerPoint

 • Office Open XML formati za programe Microsoft Office Word 2007, Microsoft Office Excel 2007 i Microsoft Office PowerPoint 2007

 • Format XML Paper Specification (XPS)

Ako vaša organizacija planira da koristi uslugu IRM za zaštitu drugih tipova datoteka pored gorenavedenih, administrator servera mora da instalira zaštitnike za ove dodatne formate datoteka.

Kada je usluga IRM omogućena za biblioteku, upravljanje pravima primenjuje se na sve datoteke u toj biblioteci. Kada je usluga IRM omogućena za listu, upravljanje pravima primenjuje se samo na datoteke koje su priložene stavkama liste, a ne na same stavke liste.

Kada se preuzmu datoteke u listu ili biblioteku za koju je omogućena usluga IRM, datoteke se šifruju tako da samo ovlašćene osobe mogu da ih pregledaju. Svaka datoteka čijim se pravima upravlja sadrži i dozvolu za izdavanje koja nameće ograničenja za osobe koje pregledaju datoteku. Obično ograničenja obuhvataju kreiranje datoteke samo za čitanje, onemogućavanje kopiranja teksta, sprečavanje osoba da sačuvaju lokalnu kopiju i odštampaju datoteku. Klijentski programi koji mogu da pročitaju tipove datoteka podržane uslugom IRM koriste dozvolu za izdavanje unutar datoteke čijim se pravima upravlja da bi se nametnula ova ograničenja. Na ovaj način datoteka sa uređenim pravima zadržava svoju zaštitu čak i nakon preuzimanja sa servera.

Tipovi ograničenja koji se primenjuju na datoteku kada se ona preuzme iz liste ili biblioteke zasnovani su na pojedinačnim dozvolama korisnika na Office SharePoint Server lokaciji koja sadrži datoteku. Sledeća tabela sadrži objašnjenja kako dozvole na Office SharePoint Server 2007 lokacijama odgovaraju IRM dozvolama.

Office SharePoint Server 2007dozvole

Dozvole usluge IRM

Upravljanje dozvolama, Upravljanje Web lokacijom

Potpuna kontrola (kao što je definisano u klijentskom programu): Ova dozvola obično omogućava korisniku čitanje, uređivanje, kopiranje, čuvanje i izmenu dozvola sadržaja sa upravljanjem pravima.

Uređivanje stavki, Upravljanje listama, Dodavanje i prilagođavanje stranica

Uređivanje, Kopiranje i Čuvanje: Korisnik može da štampa datoteku samo ako je na stranici „Postavke usluge Information Rights Management" za listu ili biblioteku potvrđen izbor Dozvoli korisnicima da štampaju dokumente.

Prikazivanje stavki

Čitanje: korisnik može da čita dokument, ali ne može da kopira ili menja njegov sadržaj. Korisnik može da štampa samo ako je stranici „Postavke usluge Information Rights Management" za listu ili biblioteku potvrđen izbor Dozvoli korisnicima da štampaju dokumente.

Ostalo

Nema drugih dozvola koje direktno odgovaraju dozvolama usluge IRM.

Vrh stranice

Primena usluge IRM na listu ili biblioteku

Da bi usluga IRM mogla biti omogućena za liste i biblioteke, na svakom izloženom Web serveru za SharePoint lokaciju mora biti instaliran Microsoft Windows Rights Management Services (RMS) Client sa servisnim paketom 2. Osim toga, usluga Information Rights Management mora biti omogućena u centralnoj administraciji za vašu lokaciju. Dodatno, administrator servera mora da instalira zaštite na svim izloženim Web serverima za svaki tip datoteke koji korisnici u vašoj organizaciji žele da zaštite pomoću usluge IRM.

Da biste na listu ili biblioteku primenili usluga IRM, morate imati bar nivo dozvole „Dizajn“ za tu listu ili biblioteku.

 1. Ako lista ili biblioteka nije već otvorena, kliknite na njeno ime na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime liste ili biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime liste ili biblioteke.

  1. Na na postavke meni Settings menu , izaberite stavku Postavke listeili kliknite na dugme postavke za tip biblioteke koju želite da otvorite.

   Na primer, u biblioteci dokumenata izaberite stavku Postavke biblioteke dokumenata.

 2. U odeljku Dozvole i upravljanje kliknite na vezu Information Rights Management.

  Napomena: Ako se veza Information Rights Management ne pojavi, možda usluga IRM nije omogućena za vašu lokaciju. Obratite se administratoru servera da biste saznali da li je za vašu lokaciju moguće omogućiti uslugu IRM. Veza Information Rights Management se ne pojavljuje za biblioteke slika.

 3. Na stranici „Postavke usluge Information Rights Management", potvrdite izbor Ograniči dozvole na dokumente u ovoj biblioteci po preuzimanju da biste na dokumente koji su preuzeti sa ove liste ili iz ove biblioteke primenili ograničenu dozvolu.

 4. U polje Naziv smernica za izdavanje dozvola unesite opisno ime smernica koje kasnije možete koristiti za razlikovanje ovih smernica od drugih.

  Na primer, možete upisati Poverljivi dokument kompanije ako ograničenu dozvolu primenjujete na listu ili biblioteku koja će sadržati poverljive dokumente kompanije.

 5. U polje Opis smernice za izdavanje dozvola upišite opis koji osobama koje koriste ovu listu ili biblioteku objašnjava kako da rukuju dokumentima u ovoj listi ili biblioteci.

  Na primer, možete upisati Diskutujte o sadržaju ovog dokumenta samo sa drugim zaposlenima ako želite da pristup informacijama u ovim dokumentima ograničite na interno zaposlene.

 6. Da biste primenili dodatna ograničenja na dokumente u ovoj listi ili biblioteci, postupite na neki od sledećih načina.

  Željeni efekat

  Postupak

  Dozvolili korisnicima da štampaju dokumente sa ove liste ili iz ove biblioteke.

  Potvrdite izbor Dozvoli korisnicima da štampaju dokumente.

  Dozvolili korisnicima koji imaju bar dozvolu „Pregledanje stavki” da pokrenu ugrađeni kôd ili makroe iz dokumenta.

  Potvrdite izbor Dozvoli korisnicima programski pristup sadržaju.

  Napomena: Korisnici će moći da pokrenu kôd da bi izdvojili sadržaje dokumenta ako izaberete ovu opciju.

  Zahtevali da druge osobe potvrde svoje akreditive u određenim intervalima.

  Izaberite ovu opciju ako želite da pristup sadržaju ograničite na određeni vremenski period. Ako izaberete ovu opciju, korisničke licence za izdavanje za pristup sadržaju će isteći posle određenog broja dana i od korisnika će se zahtevati da pristupe serveru da bi verifikovali akreditive i preuzeli novu kopiju.

  Potvrdite izbor Korisnici moraju verifikovati svoje akreditive svakih, a zatim navedite broj dana za koje želite da dokument može da se prikazuje.

  Sprečili korisnike da u ovu listu ili biblioteku otpremaju dokumente koji ne podržavaju uslugu IRM.

  Ako izaberete ovu opciju, korisnici neće moći da otpremaju nijedan od sledećih tipova datoteke:

  • Tipovi datoteka koji nemaju instalirane odgovarajuće zaštitnike usluge IRM na svim izloženim Web serverima.

  • Tipovi datoteka koje Office SharePoint Server 2007 ne može da dešifruje.

  • Tipovi datoteka koji su u drugom programu zaštićeni putem usluge IRM.

  Potvrdite izbor Ne dozvoli korisnicima da otpremaju dokumente koji ne podržavaju IRM.

  Uklonili ograničene dozvole iz ove liste ili biblioteke određenog datuma.

  Potvrdite izbor Zaustavi ograničavanje dozvola na dokumentima u ovoj biblioteci dana, a zatim unesite datum koji želite.

 7. Kada ste završili sa izborom opcija koje želite, kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×