Slika i grafike

Primena umetničkog efekta na sliku

Primena umetničkog efekta na sliku

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da primenite umetnički efekti na sliku ili sliku za popunu da bi ta slika više ličila na skicu, crtež, slika, ili da biste Zamućenje celu sliku.

Primeri umetničkih efekata

Na sliku u jednom trenutku možete da primenite samo jedan umetnički efekat, tako da će primena drugog umetničkog efekta ukloniti prethodno primenjeni umetnički efekat.

Primena umetničkog efekta

 1. Kliknite na sliku na koju želite da primenite umetnički efekat.

 2. Kliknite na dugme Alatke za slike > Oblikovanje, a zatim izaberite stavku Umetnički efekti u grupi Prilagođavanje.

  Stavka „Umetnički efekti“ u grupi „Prilagođavanje“ na kartici „Alatke za slike“
  Grupa „Prilagođavanje“ na kartici „Oblikovanje“ u okviru „Alatke za slike“

  Ako ne vidite kartice Oblikovanje ili Alatke za slike, uverite se da ste izabrali sliku. Možda ćete morati da kliknete dvaput na sliku da biste je izabrali i otvorili karticu Oblikovanje.

 3. Izaberite umetnički efekat koji želite. Možete da postavite pokazivač miša iznad bilo koje sličice efekta i koristite pregled uživo da biste videli kako će slika izgledati sa primenjenim tim efektom pre nego što kliknete na željeni efekat.

 4. Da biste detaljno podesili umetnički efekat, izaberite stavku Opcije umetničkih efekata na dnu liste sličica. U oknu ili dijalogu Oblikovanje slike možete da primenite različite dodatne efekte, uključujući senku, odraz, sjaj, umekšane ivice i 3-D efekte.

Primena efekta boje ili ispravke slike

Umetnički efekti su samo jedan skup alatki koje možete koristiti da biste poboljšali sliku. Grupa Prilagođavanje na kartici Oblikovanje uključuje i alatke za uklanjanje pozadine, ispravke i boju. Ove alatke možete da koristite da biste primenili dodatne efekte preko već primenjenih umetničkih efekata.

Opcije slika u grupi „Prilagođavanje“

 • Primena efekta boja nalik je primeni umetničkog efekta. Samo kliknite na sliku, zatim na dugme Boja u grupi Prilagođavanje na kartici Oblikovanje i odaberite opciju „Zasićenje“, „Ton“ il„Ponovno bojenje“.

  Opcije efekata boja

 • Da biste saznali više o primeni ispravke slike, kao što su svetlina, kontrast ili oštrina, pogledajte odeljakPromena svetline, kontrasta ili oštrine slike

 • Da biste saznali kako se uklanja pozadina sa slike, pogledajte članak Uklanjanje pozadine slike.

Uklanjanje ili opozivanje efekta

 1. Kliknite na sliku sa umetničkim efektom koji želite da uklonite.

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Prilagodi kliknite na dugme Umetnički efekti.

 3. U galeriji Umetnički efekti izaberite prvi efekat, Nijedan.

  Da biste uklonili sve efekte koje ste dodali slici, uključujući efekte iz drugih galerija, a ne samo iz galerije Umetnički efekti kliknite na dugme Poništi sliku.

  Komanda „Uspostavi početne vrednosti slike“

Datoteka je prevelika? Komprimujte fotografiju pre nego što primenite umetnički efekat

Umetnički efekti mogu da povećaju veličinu datoteke slike. Jedan od načina da se smanji veličina datoteke jeste komprimovanje slike. Međutim, komprimovanje slike menja količinu detalja koji su sačuvani u izvornoj slici. To znači da posle komprimovanja slika može da izgleda drugačije nego pre komprimovanja. Zbog toga, ako planirate da komprimujete sliku, prvo uradite to i sačuvajte datoteku pre primene umetničkog efekta. Ako komprimovanje i umetnički efekat ne daju izgled koji ste želeli, možete ponovo da izvršite komprimovanje čak i nakon čuvanja datoteke ukoliko niste zatvorili program u kojem radite.

Takođe pogledajte

Promena svetline, kontrasta ili oštrine slike

Uklanjanje pozadine slike

Smanjenje veličine datoteke slike

Dodavanje popune ili efekta obliku

Izrezivanje slike

Uređivanje slika pomoću aplikacije „Fotografije“ u operativnom sistemu Windows 10

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×