Primena senčenja na naizmenične redove u radnom listu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak vam pokazuje kako da automatski primenite senčenje na svaki drugi red u radnom listu. Možete da primenite senčenje pomoću jednostavne formule za uslovno oblikovanje. Alternativno, možete da primenite unapred definisani stil Excel tabele sa podacima.

Tehnika 1: primenjivanje senčenja na alternativne redove uz pomoć uslovnog oblikovanja

Jedan način da primenite senčenje na alternativne redove u radnom listu jeste kreiranje pravila uslovnog oblikovanja. Ovo pravilo koristi formulu za utvrđivanje da li je red parano ili neparno numerisan, i zatim primenjuje senčenje po tome. Formula je prikazana ovde:

=MOD(ROW(),2)=0

 1. Na radnom listu uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste primenili senčenje na određeni opseg ćelija, izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

  • Da biste primenili senčenje na ceo radni list, kliknite na dugme Izaberi sve .

   Dugme „Izaberi sve“

 2. Na kartici Početak, u grupi Stilovi kliknite na strelicu na dugmetu Uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Novo pravilo.

  Slika glavne trake programa Excel

 3. U dijalogu Novo pravilo za oblikovanje, u okviru Izaberite tip pravila izaberite stavku Korišćenje formule za određivanje ćelija koje treba oblikovati.

 4. U okviru Oblikuj vrednosti tamo gde je ova formula tačna unesite = MOD (ROW (), 2) = 0, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji.

  Formula u dijalogu za novo pravilo oblikovanja

  Napomena: Ako želite da primenite senčenje na alternativne kolone umesto na alternativne redove, unesite = MOD (COLUMN (), 2) = 0 umesto toga.

 5. Kliknite na dugme Oblikuj.

 6. U dijalogu Oblikovanje ćelije izaberite karticu Popuna.

 7. Izaberite pozadinu ili boju šare koju želite da koristite za osenčene redove, a zatim kliknite na dugme U redu.

  U ovom trenutku, boja koju ste upravo izabrali bi trebalo da se pojavi u prozoru Pregled u dijalogu Novo pravilo za oblikovanje.

 8. Da biste primenili oblikovanje na ćelije na radnom listu, kliknite na dugme U redu

Napomena: Da biste prikazali ili uredili na pravila uslovnog oblikovanja, na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite na strelicu pored stavke Uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Upravljanje pravilima.

Tehnika 2: primenjivanje senčenja na alternativne redove uz pomoć Excel stila tabele

Drugi način da biste brzo dodali senčenje ili naglašavanje na alternativne redove je tako što ćete primeniti unapred definisani stil Excel tabele. Ovo je korisna kada želite da oblikujete u određenom opsegu ćelija, a želite dodatne pogodnosti koje ste dobili uz tabele, kao što je mogućnost da biste brzo prikazali ukupan broj redova ili redova zaglavlja u filter padajućih lista automatski se pojavljuju.

Naglašavanje se podrazumevano primenjuje na redove u tabeli da bi se podaci lakše čitali. Automatsko naglašavanje se nastavlja ako dodate ili izbrišete redove u tabeli.

Naglašeni redovi u Excel tabeli

Ako ne pronađete želite stila tabele bez funkcionalnost tabele, možete da konvertujete tabelu u običan opseg podataka. Ako ste to uradili, međutim, nećete dobiti automatsko naglašavanje dok dodajete više podataka u opsegu.

 1. Na radnom listu izaberite opseg ćelija koje želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak, u grupi Stilovi izaberite stavku Oblikuj kao tabelu.

  Slika glavne trake programa Excel

 3. U okviru Svetlo, Srednje ili Tamno kliknite na stil tabele koji želite da koristite.

  Savet: Prilagođeni stilovi tabele dostupni su u okviru Prilagođeno kada ih napravite. Dodatne informacije o tome kako se pravi prilagođeni stil tabele potražite u članku Oblikovanje u vidu Excel tabele.

 4. U dijalogu Oblikuj kao tabelu kliknite na dugme U redu.

  Imajte u vidu da je u polju za potvrdu Naglašeni redovi izabrana po podrazumevanoj vrednosti u grupi Opcije stila tabele .

  Traka u programu Outlook

  Ako želite da primenite senčenje na alternativne kolone umesto na redove, možete da opozovete izbor u ovom polju za potvrdu i izaberete stavku Naglašene kolone umesto toga.

 5. Ako želite da konvertujete Excel tabelu nazad u obični opseg ćelija, kliknite bilo gde u tabeli da biste prikazali neophodne alatke za konvertovanje tabele nazad u opseg podataka.

 6. Na kartici Dizajn, u grupi Alatke izaberite stavku Konvertuj u opseg.

  Slika Excel trake

  Savet: Takođe, možete kliknuti desnim tasterom miša na tabelu, izabrati stavku Tabela, a zatim izabrati stavku Konvertuj u opseg.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×