Primena ili uklanjanje senčenja ćelija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ćelije možete da osenčite tako što ćete ih popuniti neprozirnim bojama ili određenim šarama. Ako imate problema pri štampanju senčenja ćelija u boji koje ste primenili, proverite da li su opcije štampanja ispravno postavljene.

Popunjavanje ćelija neprozirnim bojama

 1. Izaberite ćelije koje želite da primenite ili uklonite senčenje. Više informacija o izbor ćelija na radnom listu, pogledajte članak Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font izvršite jednu od sledećih radnji:

  Slika trake u programu Excel

  • Da biste popunili ćelije neprozirnom bojom, kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , a zatim u okviru Boje teme ili Standardne bojeizaberite željenu boju.

  • Da biste popunili ćelije prilagođenu boju, kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , kliknite na dugme Još bojai zatim u dijalogu boja izaberite boju koju želite.

  • Da biste primenili boju koju ste poslednju izabrali, kliknite na dugme Boja za popunjavanje Slika dugmeta .

   Napomena: Microsoft Excel čuva 10 koju ste poslednju izabrali prilagođenih boja. Da biste brzo primenili jednu od ovih boja, kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju u okviru Nedavne boje.

   Opcija „Nedavne boje“

Savet: Ako želite da koristite drugu boju pozadine za ceo radni list, kliknite na dugme „Izaberi sve“ pre nego što izaberete boju koju želite da koristite. Na ovaj način ćete sakriti linije koordinatne mreže, ali čitljivost radnog lista možete poboljšati tako što ćete prikazati ivice oko svih ćelija.

Dugme „Izaberi sve“

Popunjavanje ćelija šarama

 1. Izaberite ćelije koje želite da popunite obrazac sa. Više informacija o izbor ćelija na radnom listu, pogledajte članak Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na pokretanje dijaloga Oblikovanje ćelija.

  Pokretanje dijaloga u grupi „Font“

  Tasterska prečica takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + F.

 3. U dijalogu Oblikovanje ćelija, na kartici Popuna, u okviru Boja pozadine izaberite boju pozadine koju želite da koristite.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste primenili šaru u dve boje, izaberite drugu boju u polju Boja šare, a zatim u polju Stil šare izaberite stil šare.

  • Da biste primenili šaru sa specijalnim efektima, kliknite na dugme Efekti popunjavanja, a zatim na kartici Preliv izaberite željene opcije.

Provera opcija štampanja radi štampanja senčenja ćelija u boji

Ako su opcije štampanja postavljene na Crno-belo ili Radni kvalitet – bilo namerno ili zato što radna sveska sadrži velike ili složene radne listove i grafikone što je dovelo do automatskog uključivanja radnog režima  – senčenje ćelija nije moguće odštampati u boji.

 1. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice kliknite na pokretanje dijaloga Podešavanje stranice.

  Slika trake u programu Excel

 2. Na kartici List, u okviru Štampanje uverite se da je opozvan izbor u poljima za potvrdu Crno-belo i Radni kvalitet.

Napomena: Ako ne vidite boje na radnom listu, možda radite u režimu visokog kontrasta. Ako ne vidite boje prilikom pregleda pre štampanja, možda niste izabrali štampač u boji.

Uklanjanje senčenja ćelije

 1. Izaberite ćelije koje sadrže boju popune ili šara popune. Više informacija o izbor ćelija na radnom listu, pogledajte članak Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored stavke Boja popune, a zatim izaberite stavku Bez popune.

  Slika trake u programu Excel

Postavljanje podrazumevane boje za popunjavanje za sve ćelije na radnom listu

U programu Excel nije moguće promeniti podrazumevanu boju za popunjavanje za radni list. Nijedna ćelija u radnoj svesci podrazumevano ne sadrži popunu. Međutim, ako često kreirate radne sveske koje sadrže radne listove sa ćelijama koje imaju određenu boju za popunjavanje, možete da kreirate Excel predložak. Na primer, ako često kreirate radne sveske u kojima su sve ćelije zelene, možete da kreirate predložak da biste pojednostavili ovaj zadatak. Da biste to uradili, sledite ove korake:

 1. Kreirajte novi, prazan radni list.

 2. Kliknite na dugme Izaberi sve da biste izabrali ceo radni list.

  Dugme „Izaberi sve“

 3. Na kartici Početak , u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , a zatim izaberite boju koju želite.

  Savet    Kada promenite boje za popunjavanje ćelija na radnom listu, linije koordinatne mreže može biti teško videti. Da biste linije koordinatne mreže ističu na ekranu, možete da eksperimentišete sa ivice i stil linije. Ove postavke nalaze se na kartici Početak , u grupi Font . Da biste primenili ivice na radnom listu, izaberite ceo radni list, kliknite na strelicu pored dugmeta ivice Slika dugmeta i zatim kliknite na dugme Sve ivice.

 4. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 5. U polju Ime datoteke otkucajte ime koje želite da koristite za predložak.

 6. U polju Sačuvaj kao tip izaberite stavku Excel predložak, kliknite na dugme Sačuvaj i zatvorite radni list.

  Predložak se automatski postavlja u fasciklu „Predlošci“ kako bi se obezbedila njegova dostupnost kada budete želeli da ga koristite za kreiranje nove radne sveske.

 7. Da biste otvorili novu radnu svesku zasnovanu na predlošku, uradite sledeće:

  1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Novo.

  2. U okviru Dostupni predlošci izaberite stavku Moji predlošci.

  3. U dijalogu Novo, u okviri Lični predlošci izaberite predložak koji ste upravo kreirali.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×