Prilagođavanje Office 365 lokacije tima za skladištenje i deljenje datoteka

Saradnici: Bratislav Bogić Nada Stojadinović
Poslednji put ažurirano 1. marta 2017.

Ako imate malo preduzeće sa nekoliko zaposlenih, jedan od najboljih načina da podesite deljenje datoteka i saradnju na mreži jeste da OneDrive for Business koristite u kombinaciji sa Office 365 sajtom tima. Zatim, prilagodite Office 365 sajt tima kako biste mogli da koristite pogodnosti dodatnog skladišta i funkcija za saradnju.

U ovom uputstvu pružamo detaljne instrukcije koje će vam pomoći da prilagodite Office 365 lokaciju tima i da delite datoteke sa osobama izvan vašeg preduzeća. Možete da obavite sve korake ili da odaberete samo one koji vas zanimaju.

Ako redom uradite sve korake, počećete sa osnovnom matičnom stranicom Office 365 lokacije tima koja izgleda ovako:

Slika osnovne lokacije tima

Možete i da je prilagodite kako bi izgledala slično ovome, sa vezama ka deljenim OneDrive for Business fasciklama i podsajtu:

Snimak ekrana prilagođene lokacije tima sa podlokacijom

1. korak: Prilagođavanje skladišta datoteka na Office 365 sajtu tima

Procenjeno vreme za završavanje: 15–20 minuta

U ovom koraku ćemo vam pokazati kako da dodate još biblioteka dokumenata na Office 365 sajtu tima da biste mogli da organizujete datoteke. Zatim ćemo vam pokazati kako da dodate listu kontakata koju možete da povežete sa listom kontakata u programu Outlook. Ovo su dve popularne funkcije za sajtove tima!

Dodavanje još biblioteka dokumenata na lokaciju tima

Office 365 sajt tima već sadrži biblioteku „Dokumenti“ koju možete odmah početi da koristite. Ukoliko prerastete podrazumevanu biblioteku „Dokumenti“, lako ćete dodati još kontejnera za skladištenje na sajt tima. Prvo razmislite kako želite da grupišete datoteke na Office 365 sajtu tima i kako želite da nazovete kontejnere za skladištenje da biste lakše pronalazili datoteke. Ako treba da organizujete mnogo informacija, neke smernice potražite u članku Planiranje sadržaja za sajt tima.

Evo kako možete da napravite još biblioteka dokumenata sa nazivima karakterističnim za vaše preduzeće.

 1. Idite na Office 365 sajt tima. Na Office 365 matičnoj stranici odaberite stavke Sajtovi > Sajt tima.

 2. Na matičnoj stranici sajta tima odaberite pločicu Dodajte liste, biblioteke i druge aplikacije.

  Da biste na lokaciju dodali novi kontejner za skladištenje, odaberite pločicu „Dodavanje lista, biblioteka i drugih aplikacija“.

 3. Na stranici Vaše aplikacije odaberite stavku Biblioteka dokumenata.

  Da biste dodali novi kontejner za skladištenje dokumenata, na stranici „Vaše aplikacije“ odaberite pločicu „Dokumenti“.

 4. Unesite ime nove biblioteke dokumenata, pa izaberite stavku Kreiraj.

  Otkucajte ime za biblioteku dokumenata, a zatim odaberite stavku „Kreiraj“.

  Nova biblioteka dokumenata pojavljuje se u levom meniju navigacije u okviru Nedavno.

  Kada dodate novu biblioteku dokumenata, ona se pojavljuje sa desne strane, u okviru „Nedavno“.

 5. Da biste dodali više kontejnera za skladištenje dokumenata, ponovo odaberite stavke dodaj aplikaciju > Biblioteka dokumenata.

 6. Da biste izbrisali biblioteku dokumenata, zadržite pokazivač miša iznad pločice za biblioteku, kliknite na dugme Više(. . .), a zatim odaberite stavku Ukloni.

  Da biste preimenovali ili uklonili biblioteku dokumenata, kliknite na tri tačke.

 7. Da biste preimenovali biblioteku dokumenata, odaberite stavku Postavke, a zatim stavku Ime liste, opis i navigacija. U polje Ime unesite novo ime, pa izaberite stavku Sačuvaj. Odaberite stavku Sadržaj lokacije da biste mogli da nastavite sa dodavanjem još biblioteka dokumenata.

 8. Kad završite sa dodavanjem još biblioteka dokumenata, odaberite hipervezu Početak na vrhu stranice da biste se vratili na matičnu stranicu.

  Matična stranica lokacije tima će izgledati slično onoj ispod, sa vezama ka novim bibliotekama dokumenata u navigaciji sa leve strane. Mi smo u našem primeru dodali kontejnere za dnevni red, datoteke klijenta, projekte i uputstva.

  Veze ka kontejnerima za skladištenje sada se nalaze u levom oknu za navigaciju.

Dodavanje lista radi organizovanja podataka (kontakata, zadataka, događaja u kalendaru)

Sajt tima dolazi sa skupom podrazumevanih aplikacija koje vam pomažu da napravite nove stranice za interni veb sajt. Aplikacije funkcionišu veoma slično kao predlošci Word dokumenata. Kada na sajt tima dodate neku aplikaciju, ona pravi stranicu na kojoj unosite informacije u određenom formatu.

U ovom koraku koristimo aplikaciju „Kontakti“ radi pravljenja stranice za listu kontakt informacija, npr. kontakt informacija za prodavce, dobavljače, klijente itd. Zatim povezujemo listu s programom Outlook da bi se kontakti pojavljivali kad tim koristi Office 365 naloge e-pošte u programu Outlook.

Počnimo sa aplikacijom „Kontakti“.

 1. Na matičnoj stranici lokacije tima odaberite pločicu Dodajte liste, biblioteke i druge aplikacije.

  Odaberite pločicu „Dodavanje lista, biblioteka i drugih aplikacija“

 2. Na stranici Vaše aplikacije odaberite stavku Kontakti.

  Odaberite aplikaciju „Kontakti“

 3. Unesite ime liste kontakata, npr. Prodavci i dobavljači, pa izaberite stavku Kreiraj. Ovo ime će se pojavljivati na vrhu stranice sa kontaktima i u navigaciji sa leve strane.

 4. Na stranici Sadržaj lokacije izaberite novu stranicu. U ovom primeru se ta stranica zove Prodavci i dobavljači.

 5. Da biste dodali kontakt, odaberite +nova stavka.

  Odaberite stavku „Novo“ da biste dodali kontakt

 6. Unesite informacije za prvi kontakt. Možete uneti informacije u neka ili sva polja. Odaberite stavku Sačuvaj kada završite.

  Unesite informacije u obrazac za kontakte.

  Prezime, ime, preduzeće, telefon na poslu, telefon kod kuće i e-adresa podrazumevano se pojavljuju na stranici sa kontaktima. Evo kako to izgleda sa nekoliko dodatih kontakata.

  Snimak ekrana koji prikazuje veliki broj kontakata dodatih na stranicu

 7. Da biste videli ovu listu pomoću Office 365 naloga e-pošte u programu Outlook, izaberite stavke Lista > Povezivanje sa programom Outlook na vrhu stranice.

  Odaberite stavku „Poveži se sa programom Outlook“ da biste spisak kontakata sinhronizovali sa programom Outlook

 8. U dijalozima o bezbednosti dvaput izaberite stavku Dozvoli, pa dugme Da. Možda će se pojaviti dodatni bezbednosni odzivi u koje treba da unesete informacije o prijavljivanju na Office 365 nalog e-pošte. Ako se pojave, unesite e-adresu i lozinku za Office 365.

 9. Potrebno je 5–10 minuta da bi se informacije o kontaktima sa sajta tima pojavile u okviru Drugi kontakti u programu Outlook. U programu Outlook odaberite stavku Slanje i prijem da biste osvežili podatke. Nakon toga ćete videti informacije o kontaktima u programu Outlook.

  Snimak ekrana kontakata na lokaciji tima prilikom njihovog pojavljivanja u programu Outlook

  Imajte na umu da se kontakti koje unesete u programu Outlook neće pojaviti na listi kontakata na lokaciji tima.

  Pošto podesite povezivanje lokacije tima sa programom Outlook, svako ažuriranje kontakata na lokaciji tima automatski će se pojaviti i u programu Outlook.

Pogledajte druge aplikacije koje dolaze uz sajt tima. Na primer, pomoću aplikacije „Kalendar“ možete da napravite stranicu sa kalendarom na njoj da biste pratili važne događaje. Ili možete da koristite aplikaciju „Zadaci“ za praćenje zadataka i upravljanje njima za neki projekat na vremenskoj osi. Međutim, ove aplikacije se ne povezuju sa programom Outlook.

2. korak: Prilagođavanje matične stranice Office 365 sajta tima

Procenjeno vreme za završavanje: 30–40 minuta

Možete da prilagodite matičnu stranicu sajta tima da biste vi i vaši zaposleni brže dolazili do potrebnih informacija. Na primer, možete imati veze ka OneDrive for Business fasciklama zaposlenog i veze ka dokumentima, kontaktima, zadacima, kalendarima i OneNote beležnici gde skladištite dnevni red sastanka i beleške.

U ovom koraku ćemo vam pokazati kako da napravite veze ka važnim stranicama i prerasporedite informacije na svom sajtu radi lakšeg pristupa.

Počnimo!

Uklanjanje pločica „Prvi koraci“ i feeda za vesti (3 minuta)

Pošto smo završili sa korišćenjem veza „Prvi koraci“, uklonićemo ih sa matične stranice. To ne znači da ne možemo i dalje da prilagođavamo sajt. Sva prilagođavanja sajta tima i dalje su dostupna u meniju Uređivanje i u oblasti Postavke sajta na sajtu.

 1. Na vrhu matične stranice sajta tima izaberite stavke Stranica > Uređivanje.

  Zatim izaberite stavku „Uredi“

 2. Odaberite stavke Raspored teksta > Tri kolone sa zaglavljem i podnožjem. To će vam pružiti najviše opcija za raspored na stranici.

  Slika koja prikazuje kako se bira raspored teksta za dizajn matične stranice.

 3. Zadržite pokazivač na polju Feed sajta i pritisnite Delete da biste ga uklonili. Izaberite stavku Ukloni ovo da biste sklonili pločice „Prvi koraci“.

  Izbrišite pločice „Prvi koraci“

 4. U dijalogu Poruka sa veb stranice izaberite dugme U redu.

  Kada dobijete poruku o uklanjanju pločica „Prvi koraci“ za sve ljude, kliknite na dugme „U redu“.

  Sada je matična stranica čista za organizovanje i prilagođavanje.

  Stranica lokacija tima koja sadrži samo biblioteku dokumenata.

Dodavanje poruke dobrodošlice na matičnu stranicu (10 minuta)

 1. Ako ste izašli iz režima uređivanja, vratite se u njega. Na vrhu matične stranice sajta tima odaberite stavke Stranica > Uređivanje.

 2. U gornjem polju otkucajte poruku dobrodošlice, na primer Dobro došli na interni sajt Contoso! Izaberite karticu Oblikovanje teksta, a zatim koristite kontrole fonta da biste oblikovali tekst. (Ako vidite poruku o nemogućnosti prikazivanja veb segmenta, zanemarite je.)

  Koristite kontrole fonta na vrhu stranice da biste oblikovali poruku dobrodošlice

 3. Izaberite stavku Sačuvaj kada završite.

Premeštanje kontejnera za skladištenje „Dokumenti“ na levu stranu stranice (5 minuta)

 1. Vratite se u režim uređivanja. Na vrhu matične stranice sajta tima odaberite stavke Stranica > Uređivanje.

 2. Prevucite i otpustite polje Dokumenti na levoj strani stranice. Možda će vam biti nezgodno da uhvatite polje i možda ćete ga nekoliko puta premeštati. (Ako vidite poruku o nemogućnosti prikazivanja veb segmenta, zanemarite je.)

  Premestite veb segment „Dokumenti“

 3. Promenite naslov biblioteke „Dokumenti“. Izaberite stavku Uređivanje veb segmenta.

  Promenite naslov biblioteke dokumenata.

 4. U polju sa desne strane ekrana razvijte odeljak Izgled . U polju Naslov otkucajte tekst Dokumenti tima. Pomerite se nadole i izaberite dugme U redu da biste sačuvali.

  Promenite naslov podrazumevane biblioteke dokumenata u „Dokumenti tima“

Dodavanje veza ka OneDrive for Business fasciklama zaposlenog (10 minuta)

 1. Dok ste i dalje u režimu uređivanja, u prazno polje na sredini matične stranice dodajte naslov za veze ka OneDrive for Business fasciklama zaposlenog, na primer Lični prostor za skladištenje. Koristite meni na vrhu stranice da biste oblikovali tekst.

  U drugom polju dodajte naslov za lične veze.

 2. Ispod naslova koji ste upravo dodali (na primer Lični prostor za skladištenje), navedite imena OneDrive for Business fascikli zaposlenog koja se lako prepoznaju. U sledećem koraku ćete od njih napraviti veze.

  Navedite veze ka uslugama OneDrive korisnika

 3. Markirajte ime OneDrive for Business fascikle zaposlenog, a zatim odaberite stavke Umetanje > Veza > Sa adrese.

  Markirajte tekst, a zatim izaberite stavku „Umetni vezu“.

 4. Unesite URL za OneDrive for Business fasciklu zaposlenog, pa izaberite dugme U redu. URL možete da napravite pomoću ovog formata: https://<preduzeće>-my.sharepoint.com/personal/<korisnik>_<preduzeće>_com.

  Na primer, ako je ime vašeg preduzeća Contoso, a Office 365 korisnički ID vašeg zaposlenog Jovana, URL za njenu OneDrive for Business fasciklu jeste https://contoso-my.sharepoint.com/personal/jovana_contoso_com.

  Umetnite URL u OneDrive fasciklu.

 5. Kada dodate veze za sve zaposlene, izaberite stavke Stranica > Sačuvaj.

  Odaberite stavku „Stranica“, a zatim stavku „Sačuvaj“.

Nakon toga će matična stranica sajta tima izgledati slično ovoj, sa deljenim dokumentima sa jedne strane stranice i vezama ka OneDrive_for_Business fasciklama zaposlenog u sredini. U ovom primeru smo dodali još neke dokumente u kontejner „Dokumenti tima“ da biste videli kako će matična stranica izgledati kada dodate dokumente.

Promena naslova sajta tima (10 minuta)

 1. Na matičnoj stranici sajta tima izaberite stavke Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke sajta.

  U gornjem desnom uglu kliknite na dugme „Postavke“, a zatim odaberite stavku „Postavke lokacije“.

 2. Na stranici „Postavke sajta“, u okviru Izgled i doživljaj, izaberite stavku Naslov, opis i logotip.

  U okviru zaglavlja „Izgled i doživljaj“ odaberite stavku „Naslov, opis i logotip“.

 3. Promenite naslov za sajt tima, na primer tako da jasno ukazuje na to da je za internu upotrebu. Ako želite, dodajte i logotip i opis. (Opis se pojavljuje u internim rezultatima pretrage, što je korisno samo ako pravite veliki broj sajtova tima.) Izaberite stavku U redu.

  Na stranici „Naslov, opis i logotip“ unesite informacije o novoj lokaciji tima.

 4. Ako želite da na matičnoj stranici lokacije tima ime hiperveze na vrhu bude drugačije od naslova lokacije tima, odaberite stavku Uređivanje veza u okviru za tekst na vrhu stranice i otkucajte novo ime za hipervezu, kao što je Interna lokacija tima.

  Da biste preimenovali hipervezu na vrhu matične stranice, odaberite stavku „Uredi veze“.

 5. Izaberite dugme Sačuvaj, čak i ako ono deluje nedostupno. Tako ćete sačuvati promene.

Sada vaša matična stranica lokacije tima izgleda slično ovoj, sa prilagođenim naslovom (Contoso lokacija tima) i prilagođenom hipervezom na vrhu (Interna lokacija tima).

Evo kako stranica sada izgleda.

3. korak: Dodavanje veza ka važnim stranicama sajta tima

Procenjeno vreme za završavanje: 30–60 minuta

Možete da date profesionalan izgled sajtu tima i da se lako krećete kroz nju tako što ćete dodati šarene pločice ili ikone koje vode do važnih stranica na sajtu. Ako želite, možete postaviti i veze ka drugim spoljnim veb sajtovima. Ove veze se zovu unapređene veze zato što ikone ili pločice skreću pažnju na njih.

Evo kako da dodate unapređene veze na sajt tima.

Dodavanje slika na lokaciju (10–15 minuta)

Za ovaj korak smo vam obezbedili grupu od pet slika koje možete da koristite kao pločice.

Prikaz slika koje ćete preuzeti.

 1. Preuzimanje slika na računar.

 2. Na lokaciji tima, u levoj navigaciji, izaberite stavku Sadržaj lokacije. Zatim izaberite stavku Resursi lokacije.

 3. U sledećem koraku ćemo pomoću programa Windows Explorer otpremiti slike u biblioteku Resursi lokacije. Izaberite stavke Otpremanje > Umesto toga otpremi datoteke koristeći Windows Explorer.

  Odaberite stavku „Umesto toga otpremi datoteke koristeći Windows Explorer“.
 4. U dijalogu o bezbednosti izaberite stavku Dozvoli.

 5. U programu Windows Explorer pomerite se do fascikle u koju ste uskladištili slike. Odaberite svih pet slika i prevucite ih u svoju biblioteku Resursi lokacije.

Sad imate neke slike koje možete da dodate na sajt.

Kreiranje liste URL adresa za slike i veze (10–15 minuta)

Da biste povezali slike i veze, treba da sastavite listu njihovih lokacija (URL adresa). Jednostavan način da to uradite jeste da kopirate lokacije u Word ili Notepad. Na taj način će vam lokacije biti pri ruci kad vam kasnije budu zatražene.

 1. Otvorite Word ili Notepad.

 2. Idite u biblioteku Resursi lokacije. Postavite pokazivač miša iznad slike, odaberite tri tačke (…) pored svake slike i kliknite desnim tasterom miša da biste kopirali adresu.

  Kopirajte URL adresu slike.

 3. Nalepite URL u Word ili Notepad. Uradite to za sve slike.

 4. Posle u istoj Word ili Notepad datoteci kopirajte i nalepite sve URL adrese za stranice na sajtu tima ka kojima želite da postavite vezu. Na primer, idite na stranicu Prodavci i dobavljači i kopirajte taj URL. Na kraju bi trebalo da imate listu URL adresa slika i odgovarajuće stranice koje želite da povežete.

  Tabela koja sadrži URL adrese slika i URL adrese stranica

Zajedničko mapiranje slika i veza (10–15 minuta)

Na kraju ovog koraka ćete imati napravljen jedan skup slika i veza koje zajedno čine jednu grupu unapređenih veza.

 1. Na matičnoj stranici lokacije tima izaberite stavke Sadržaj lokacije > dodaj aplikaciju. Pomerite se nadole i odaberite stavku Unapređene veze.

 2. U svrhe ovog primera dajte vezama ime Najvažniji zadaci i izaberite dugme Kreiraj. Kad završite sa ovim uputstvom, naslov aplikacije unapređenih veza (Najvažniji zadaci) pojaviće se na matičnoj stranici, gde stavljamo unapređene veze.

 3. Odaberite biblioteku Najvažniji zadaci. Stranica će biti prazna. Odaberite stavku Sve unapređene veze.

  Slika aplikacije „Unapređene veze“.

 4. Odaberite stavku + nova stavka da biste dodali sliku i vezu. Evo gde treba da stavite listu slika i veza u programu Word ili Notepad.

 5. U polju Naslov unesite ime koje će se pojaviti na pločici. Unesite, na primer, Prodavci i dobavljači.

 6. Idite u Word ili Notepad datoteku i kopirajte URL slike koju želite da koristite za pločicu „Prodavci i dobavljači“. Nalepite adresu u polje Lokacija slike u pozadini.

 7. Kopirajte URL stranice koju želite da povežete i nalepite ga u dijalog Lokacija veze.

  Kako se unose informacije za kreiranje unapređene veze

 8. U polju Ponašanje pokretanja izaberite da li želite da se pokreće nova kartica kada korisnik klikne na ikonu (preporučuje se za veze koje vode ka spoljnim veb sajtovima) ili da se korisnik zadrži u trenutnoj instanci pregledača koja služi za navigaciju po stranici. Odaberite stavku Sačuvaj kada završite.

 9. Ponovite korake dok ne povežete sve slike i stranice.

  Lista unapređenih veza

 10. Da biste videli kako pločice izgledaju, odaberite stavke Lista > Trenutni prikaz > Pločice.

  Slika koja pokazuje kako da prikažete pločice.

 11. Da biste promenili redosled pločica u bilo kom trenutku ili da biste uneli druge promene, izaberite stavke Lista > Trenutni prikaz > Sve unapređene veze > uredi. Koristite kolonu Redosled da biste naveli redosled pločica. Izaberite stavku Zaustavi da biste sačuvali promene.

  Koristite kolonu „Redosled“ da biste postavili redosled pločica.

Dodavanje unapređenih veza na matičnu stranicu (3 minuta)

 1. Na matičnoj stranici sajta tima odaberite stavku Uređivanje.

  Snimak ekrana ikone „Uredi“ na matičnoj stranici lokacije tima

 2. Postavite kursor na kraj poruke dobrodošlice i pritisnite Enter. Kursor i dalje treba da bude u istom polju.

 3. Izaberite stavke Umetanje > Veb segment > Najvažniji zadaci > Dodavanje.

  Snimak ekrana koji prikazuje kako se umeće veb segment „Najvažniji zadaci“

 4. Na vrhu stranice izaberite stavku Sačuvaj. Završili ste!

  Vaša lokacija tima će izgledati otprilike kao ova.

  Lokacija tima sa unapređenim vezama na matičnoj stranici

Čestitamo! Sad znate i kako da dodate šarene unapređene veze ka drugim delovima sajta tima.

4. korak: Podešavanje podlokacije za deljenje datoteka sa klijentima i partnerima

Procenjeno vreme za završavanje: 15–20 minuta

Podsajt tima, koji je kao privatni veb sajt, možete da podesite za deljenje datoteka i saradnju na njima sa klijentima ili kupcima izvan organizacije. Podešavanjem podsajtova sa jedinstvenim dozvolama kontrolišete ko dobija poziv za pristupanje podsajtu, čime smanjujete rizik od slučajnog deljenja datoteka sa nekim drugim klijentom, a ne sa onim sa kojim treba.

Recimo da ste vi agent za nekretnine. Možete da napravite podlokaciju za klijenta i da na nju stavite slike nekretnina koje će taj klijent pregledati. Tu podlokaciju neće moći da vide drugi klijenti.

Evo kako da kreirate podlokacije za skladištenje datoteka klijenta.

 1. Na lokaciji tima izaberite stavke Sadržaj lokacije > + nova podlokacija.

  Da biste dodali novu podlokaciju, odaberite stavku „Sadržaj lokacije“, a zatim odaberite novu podlokaciju.

 2. Na stranici Sadržaj lokacije > Nova SharePoint lokacija, u polju Naslov , otkucajte ime za podlokaciju. Klijent će videti taj naslov.

 3. Za stavku Adresa veb lokacije, u polju Ime URL adrese navedite ime koje će se pojaviti u URL adresi podlokacije, kao što je ime preduzeća klijenta. Klijent će i to videti.

  U polju „Naslov“ otkucajte ime za podlokaciju, u polje „URL“ unesite ime klijenta da biste ga dodali u URL adresu za lokaciju.

 4. U oblasti Izbor predloška prihvatite podrazumevane vrednosti.

 5. Za stavku Korisničke dozvole izaberite opciju Koristi jedinstvene dozvole.

  Napomena: Ovo je najjednostavnija opcija za upotrebu.

  Na stranici „Nove SharePoint lokacije“ odaberite opciju „Jedinstvene dozvole“.
 6. Za stavku Navigacija uradite sledeće:

  • Za pitanje Želite li da se ova lokacija prikazuje na traci „Brzo pokretanje“ na nadređenoj lokaciji? odaberite odgovor Da. Traka „Brzo pokretanje“ predstavlja navigaciju sa leve strane.

  • Za opciju Želite li da se ova lokacija prikazuje na gornjoj traci sa vezama? odaberite odgovor Ne. Ako imate mnogo podlokacija, bolje je da se veze pojavljuju u navigaciji sa leve strane da ne bi preopteretile vrh stranice.

 7. Za opciju Nasleđivanje navigacije izaberite stavku Ne. Na taj način podsajtne nasleđuje navigaciju sajta tima. Zatim izaberite stavku Kreiraj.

  Kliknite na dugmad „Da“ ili „Ne“, a zatim odaberite stavku „Kreiraj“.

 8. Na stranici Podešavanje grupa za ovaj sajt dodajte imena članova tima za koje želite da doprinesu ovom podsajtu i kliknite na dugme U redu. (Nina Koljević je vlasnik sajta u primeru sa snimka ekrana. Umesto njenog imena, na ovoj stranici će se pojaviti vaše ime.)

  Prihvatite podrazumevane vrednosti i kliknite na dugme „U redu“.

  Vaša početna podlokacija izgledaće otprilike kao ova ispod.

  Ovako izgleda osnovna podlokacija

 9. Odaberite stavku Ukloni ovo da biste uklonili pločice „Prvi koraci“. Ukoliko delite podsajt sa klijentima, a ona sadrži pločice „Prvi koraci“, to će zbuniti klijente.

 10. Sada po potrebi prilagodite podsajt klijenta. Na primer, na vrhu stranice odaberite stavku Uređivanje da biste dodali poruku dobrodošlice i premestite biblioteku „Dokumenti“ kao što ste to uradili za sajt tima.

 11. Jednostavan način da podsajtu klijenta date drugačiji izgled u odnosu na interni sajt jeste da promenite temu. Odaberite stavke Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Promena izgleda da biste isprobali različite teme za podsajt klijenta.

  Odaberite opciju „Promeni izgled“

  Ako pravite mnogo podsajtova klijenta, korisno je da svaka od njih ima drugačiju temu. Evo primera podsajta klijenta sa temom, porukom dobrodošlice i sa nekoliko dokumenata.

  Slika mogućeg izgleda podlokacije nakon kreiranja.

 12. Da biste se vratili na matičnu stranicu sajta tima, odaberite stavku Sajtovi na vrhu stranice podsajta, pa stavku Sajt tima. U 6. koraku: Podizanje nivoa sajta tima radi bržeg pristupa pokazujemo vam kako da dodate veze kako bi vam bilo lakše da se vratite na sajt tima, a da vaši klijenti ne mogu da dođu na nju.

  Savet: U bilo kom trenutku možete da izbrišete podlokaciju i krenete ispočetka.

Sada vaša matična stranica sajta tima može izgledati slično onoj ispod, sa hipervezom ka podsajtu klijenta sa leve strane. Na taj način je članovima internog tima lakše da dođu do podsajta.

Kada dodate podlokaciju, ona će se pojaviti u meniju „Brzo pokretanje“ na levoj strani matične stranice lokacije tima.

Deljenje datoteka na podsajtu sa klijentom (5 minuta)

Jedan način da podelite datoteku na podsajtu jeste da napravite vezu za goste ka toj datoteci, a zatim da pošaljete vezu klijentu. Samo jedna osoba može da pristupi datoteci pomoću veze za goste, a veze za goste mogu da se proslede ili podele sa drugim osobama.

 1. Odaberite tri tačke ... pored datoteke koju želite da podelite, pa stavku Deljenje.

  Kliknite na tri tačke pored datoteke koju želite da delite, a zatim odaberite stavku „Deli“.

 2. Odaberite stavku Preuzmi vezu. Da biste klijentu dozvolili da uređuje datoteku, u okviru Uređivanje odaberite stavku Kreiraj vezu.

 3. Kliknite desnim tasterom miša da biste kopirali vezu za goste, pa je nalepite u e-poruku ili drugu vrstu medija za klijenta.

  Kliknite desnim tasterom miša da biste kopirali vezu za goste.

Završili ste!

Ako klijenti imaju Microsoft naloge, možete sa njima da podelite celu podlokaciju. Evo kako:

 1. Na podsajtu klijenta koju želite da podelite, odaberite stavku Deljenje na vrhu stranice.

  Kliknite na ikonu „Deljenje“ da biste podlokaciju delili sa klijentom

 2. Unesite e-adrese osoba kojima želite da omogućite pristup podsajtu. Uključite i svoju adresu da biste dobili kopiju e-poruke radi evidencije. Kliknite na dugme Podeli da biste poslali e-poruku.

  Otkucajte e-adrese klijenata koji treba da dobiju poziv za pristup podlokaciji.

 3. Možete da odete u e-poštu da biste videli kopiju e-poruke koju ste poslali klijentima. Ona će izgledati ovako nekako, sa vezom ka podsajtu klijenta na dnu e-poruke.

  Uzorak e-pošte za pozivanje klijenata da pristupe podlokaciji za klijente.

Čestitamo! Završili ste podešavanje deljenja datoteka za klijente.

5. korak: Podešavanje podlokacije tima za skladištenje privatnih datoteka

Da biste podesili podsajt kojem možete da pristupate samo vi, a ne i ostatak tima, napravite sajt pomoću uputstava u 4. koraku: Podešavanje podsajta za spoljno deljenje datoteka. Međutim, nemojte dodavati članove tima na stranici Podešavanje grupa za ovaj sajt. Treba da bude navedeno samo vaše ime kao vlasnika sajta.

Kad stignete do dela o podešavanju navigacije, izaberite odgovor Ne za sva pitanja. Na taj način članovi tima neće videti vezu ka podsajtu na matičnoj stranici tima. Da biste ubuduće dolazili do ove podsajtu, u pokretanju aplikacija izaberite stavke Sajtovi > podsajt vašeg tima.

Ako želite da dodate vezu ka podsajtu sa matične stranice tima kako biste lakše došli do nje, odaberite odgovor Da za jednu od opcija navigacije. Članovi tima neće moći da dođu do podsajta, ali ćete morati da im kažete zašto za njih veza ne radi kada je odaberu.

Kliknite na dugme „Ne“ da biste sakrili navigaciju do podlokacije.

6. korak: Podizanje nivoa sajta tima za brzi pristup

Procenjeno vreme za završavanje: 10–15 minuta

Da biste sebi i zaposlenima olakšali pristup lokaciji tima sa bilo kog mesta u usluzi Office 365, možete da dodate lokaciju u pokretanje aplikacija u vidu prilagođene pločice.

Pored toga, možete da dodate vezu do nje u Office 365 zaglavlje, za šta dajemo opis u nastavku. Međutim, oba sajta su izuzetno korisna za situacije kada ste u usluzi OneDrive for Business ili drugoj Office 365 aplikaciji i kada želite da odete na sajt tima.

Dodavanje veze ka lokaciji tima u Office 365 zaglavlje

Veza može biti logotip ili druga slika. Potrebno je samo da dimenzije slike budu 200 x 50 piksela i da ne bude veća od 10 KB. Da biste kreirali logotip, razmislite o korišćenju programa Microsoft Paint za snimanje logotipa koji možete da izrežete, promenite mu veličinu do 200 x 50 piksela ili ga sačuvate kao JPEG datoteku. (To će komprimovati datoteku da bi bila manja od 10 KB.)

Dodajte vezu ka lokaciji tima na vrhu svake stranice kako bi korisnici lako mogli da dođu do nje

 1. Na sajtu tima kopirajte URL. (Format URL adrese je https://<ime preduzeća>.sharepoint.com.)

  Kopirajte URL adresu lokacije tima

 2. Na vrhu stranice izaberite pokretanje aplikacija Ikona pokretanja aplikacija u usluzi Office 365 , a zatim odaberite stavku Administracija.

  Office 365 pokretanje aplikacija sa markiranom aplikacijom „Administracija“

 3. U polju Office 365 administrativni centar, sa leve strane stranice, odaberite stavku Profil preduzeća.

  Odaberite profil preduzeća

 4. Odaberite stavku Prilagođeni vizuelni identitet.

 5. U polju Prilagođeni logotip pomerite se do logotipa ili neke druge slike sačuvane na računaru koju želite da koristite.

 6. U polje URL za logotip na koji može da se klikne nalepite URL za sajt tima, pa izaberite dugme Sačuvaj.

  Odaberite logotip, unesite URL adresu lokacije tima, a zatim odaberite stavku „Sačuvaj“.

  Sada će se vaš logotip ili slika pojaviti na vrhu svake stranice, čak i u aplikaciji „Pošta“, a drugi članovi tima u vašem preduzeću moći će da kliknu na njih da bi otišli do lokacije tima.

  Slika hiperveze ka lokaciji tima

  razmak

  Čestitamo! Dovršili ste ovo detaljno uputstvo za prilagođavanje sajta tima. Da li je ovaj članak bio koristan? Ostavite komentar u polje za povratne informacije na dnu ove stranice. Povratne informacije ćemo koristiti da još jednom proverimo naše korake.

Evo još tema koje vas mogu zanimati

Srodne teme

Podešavanje skladištenja i deljenja datoteka u usluzi Office 365

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×