Prilagođavanje obrazaca Menadžera za poslovne kontakte pomoću korisnički definisanih polja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Korišćenjem Menadžer za poslovne kontakte za Outlook, možete da prilagodite kontakt, poslovni kontakt, poslovna prilikai poslovni projekat obrasce da biste prikazali baš one informacije koje želite da pratite. Na primer, ako ste agent za nekretnine, možda ćete želeti da pratite tip nekretnine (stambena ili komercijalna) je zainteresovani za klijenta. Prilagođavanjem obrazaca dobijate mogućnost da bolje sortirate, filtrirate, klasifikovanje i analiza podataka. Jedan način da to uradite je da kreirate sopstveni korisnički definisana polja i zatim dodate ili uklonite ih za dizajniranje obrazaca za način na koji želite.

Možete da koristite ove korisnički definisana polja na isti način da koristite polja u podrazumevane obrasce. Na primer, kao agent za nekretnine, možda ćete želeti da pošaljete e-poruku za sve korisnike koji tražite dve sobe. Možete da filtrirate liste primalaca pomoću tip svojstvo polja koje ste kreirali za obrazac.

Nakon što kreirate prilagođeni obrazac, on će biti sačuvan kao .bcmx datoteka, koju možete da delite sa ostalim članovima vašeg radnog tima. Možete i da uvozite prilagođavanja koja su kreirale druge osobe.

Napomena: Obrascima Menadžera za poslovne kontakte su prilagođene dodavanjem polja, poznat kao korisnički definisanih polja, ili tako što ćete promeniti listu stavki koje su dostupne u polju (padajuće liste). Ne možete da promenite raspored obrazaca ili uklanjanje podrazumevanih polja.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Kreiranje korisnički definisane grupe ili polja

Prilagođavanje obrasca pomoću korisnički definisanih polja

Brisanje korisnički definisanih polja koje nije potrebna

Izvoz i Uvoz prilagođavanja

Kreiranje korisnički definisane grupe ili polja

Kada podatke unesete u obrazac programa Menadžer za poslovne kontakte za Outlook, unećete ih u polje – poput polja „Ime naloga“ ili „Kancelarija“, koje se nalazi u obrascu naloga. Svako polje je deo grupe u tom obrascu. Na primer, polja „Ime naloga“ ili „Kancelarija“ oba spadaju u grupu Nalog. Ime grupe će se pojaviti u obrascu kao podnaslov.

Važno: Polje mora da bude deo grupe da bi bilo obuhvaćeno obrascem. Biće kreirana podrazumevana grupa ukoliko vi ne navedete grupu.

 1. U meniju Menadžer za poslovne kontakte postavite pokazivač na stavku Prilagođavanje obrazaca Menadžera za poslovne kontakte, a zatim izaberite neku od sledećih mogućnosti: Prilagodi obrazac naloga, Prilagodi obrazac poslovnog kontakta, Prilagodi obrazac mogućnosti za poslovanje ili Prilagodi obrazac poslovnog projekta.

 2. U odgovarajućem dijalogu Upravljanje korisnički definisanim poljima, iz liste Stranica izaberite stranicu kojoj želite da dodate korisnički definisano polje.

 3. Kliknite na dugme Dodaj grupu da biste kreirali grupu za identifikaciju novih korisnički definisanih polja i u dijalogu Dodavanje grupe upišite ime ove grupe.

 4. Izaberite grupu, a zatim kliknite na dugme Uredi da biste promenili ime grupe.

 5. Kliknite na dugme Dodaj polje.

 6. U dijalogu Dodavanje polja upišite željeno ime polja, zatim izaberite tip podataka (kao što je Tekst, Broj ili Datum/vreme) i Format za tip podatka koji odaberete.

  Napomena: Tip podataka nije moguće promeniti nakon što sačuvate polje sa određenim tipom podataka. Umesto toga je neophodno da izbrišete postojeći tip podataka i izaberete novi tip podataka.

  Šta je tip podataka?

  Neophodno je da odlučite kakav tip podataka će da sadrži polje kada ga kreirate. Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

  Za ovaj tip podataka

  Izbor odgovarajućeg tipa podataka

  Reči ili rečenice do 96 znakova

  Tekst

  Brojevi sa i bez decimala (do 19 cifara sa obe strane decimalnog zareza).

  Broj

  Procenti

  Procenat

  Cene, prihod ili drugi podaci vezani za valutu

  Valuta

  Odgovori na jednostavna pitanja tipa da ili ne, isključeno ili uključeno, tačno ili netačno

  Da/ne

  Informacije datuma ili vremena u bilo kom formatu dostupnom u programu Outlook

  Datum/vreme

  Celi brojevi

  Ceo broj

  Prethodno popunjena lista mogućih stavki za uštedu vremena ili održavanje doslednosti obrazaca

  Padajuća lista

Savet: Nakon što kreirate korisnički definisano polje u jedan obrazac, možete je ponovo koristiti ga na drugom mestu. U dijalogu Dodavanje polja kliknite na dugme Dodaj polje iz različitih entitet, a zatim kliknite na polje koje želite. Možete da do 40 polja po obrascu.

Nazad na vrh

Prilagođavanje obrasca pomoću korisnički definisanih polja

Polja i grupe polja možete kreirati, uređivati, premeštati ili brisati u dijalogu Upravljanje korisnički definisanim poljima.

 1. U meniju Menadžer za poslovne kontakte postavite pokazivač na stavku Prilagođavanje obrazaca Menadžera za poslovne kontakte, zatim na stavku Upravljaj korisnički definisanim poljima, a potom izaberite stavke Nalog, Poslovni kontakt, Poslovne prilika ili Poslovni projekat.

 2. U odgovarajućem dijalogu Upravljanje korisnički definisanim poljima , na listi stranica izaberite stranicu koju želite da prilagodite. Ako ste prethodno dodali korisnički definisanih polja, ovo su navedene redosledom kojim se pojavljuju na stranici.

  Postupite na neki od sledećih načina da biste upravljali ovim poljima:

  • Da biste dodali novu grupu ili polje ovaj obrazac, pogledajte članak Kreiranje korisnički definisane grupe ili polja.

  • Da biste uredili korisnički definisanih polja, kliknite na ime grupe ili polja, a zatim kliknite na dugme Uredi. Otkucajte informacije koje želite.

   Napomena: Tip podataka nije moguće urediti. Više informacija o uređivanju polja potražite u članku Upravljanje korisnički definisanim poljima u Menadžeru za poslovne kontakte: uređivanje polja.

  • Da biste promenili redosled polja, izaberite grupu ili polje koje želite da premestite i zatim kliknite na Premesti nagore ili Premesti nadole . Da biste promenili položaj grupe ili polja u levoj ili desnoj koloni, izaberite stavku i zatim kliknite na dugme Dugme „Premesti levo“ da biste stavku premestili ulevo ili Dugme „Premesti desno“ da biste premestili stavku sa desne strane.

  • Kliknite na dugme Premesti u da biste grupu ili polje premestili na neku drugu stranicu u istom obrascu.

Nazad na vrh

Brisanje korisnički definisanog polja koje više nije potrebno

Kliknite na dugme Izbriši čime ćete izbrisati grupu ili polje sa stranice ili obrasca ukoliko vam korisnički definisana grupa ili polje više nisu potrebni.

Napomena: Kada izbrišete korisnički definisano polje u obrascu, biće izbrisane i informacije koje su povezane sa ovim poljem u vašoj baza podataka Menadžera za poslovne kontakte. Napravite rezervnu kopiju baze podataka pre nego što izbrišete polje ukoliko nameravate da ubuduće ove podatke opet koristite. Neophodno je da budete vlasnik baze podataka da biste napravili rezervnu kopiju baze podataka.

Kako?

U meniju Menadžer za poslovne kontakte postavite pokazivač na stavku Alatke baze podataka, a zatim izaberite stavku Upravljaj bazom podataka ukoliko ste vlasnik baze podataka. U dijalogu Upravljanje bazom podataka, na kartici Rezervna kopija/vraćanje u prethodno stanje kliknite na dugme Napravi rezervnu kopiju baze podataka.

Nazad na vrh

Izvoz i uvoz prilagođavanja

Ova prilagođavanja možete deliti sa drugim saradnicima kada budete kreirali skup obrazaca koje želite da koristite.

Izvoz prilagođavanja

Vaša prilagođavanja, zajedno sa korisnički definisanim poljima, grupama i njihovim položajima, sačuvana su u vidu .bcmx datoteke.

 1. U meniju Datoteka postavite pokazivač na stavku Uvoz i izvoz, a zatim izaberite stavku Menadžer za poslovne kontakte za Outlook.

 2. U čarobnjaku za Uvoz i izvoz poslovnih podataka izaberite opciju Izvezi datoteku.

 3. Izaberite stavku Prilagođavanja Menadžera za poslovne kontakte (.bcmx), a zatim kliknite na dugme Dalje.

 4. Kliknite na dugme Potraži da biste izabrali lokaciju za datoteku prilagođavanja.

Uverite se da možete da delite ovu datoteku prilagođavanja sa drugim saradnicima tako što ćete izabrati lokaciju koja je pristupačna javnosti.

Uvoz prilagođavanja drugih korisnika

 1. U meniju Menadžer za poslovne kontakte izaberite stavku Uvezi prilagođavanja.

 2. U čarobnjaku za Uvoz i izvoz poslovnih podataka kliknite na dugme Dalje.

 3. Kliknite na dugme Potraži da biste pronašli datoteku prilagođavanja (.bcmx) koju želite da uvezete, a zatim kliknite na dugme Dalje.

Prilagođavanja će biti primenjena na postojeće obrasce u vašoj bazi podataka.

Napomena: Ova datoteka prilagođavanja se primenjuje samo na trenutnu bazu podataka. Neophodno je da ponovo uvezete tu datoteku svaki put kada kreirate ili izaberete neku drugu bazu podataka.

Nazad na vrh

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×