Prilagođavanje formata podataka u programu Access

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Podaci u bazi podataka dobijaju se u unapred definisanim formatima. Kada želite nešto drugačije, možete koristiti prilagođene formate. S obzirom da prilagođeno oblikovanje menja samo način prikaza podataka, ne morate da brinete o promenama podataka. U ovom članku ćete saznati koji su tipovi znakova dostupni i kako se koriste.

Napomena:  Opcije prilagođenog oblikovanja nisu dostupne za Access aplikacije.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Više informacija o prilagođenim formatima

Formati za za tipove podataka „Broj“ i „Valuta“

Formati za tipove podataka "tekst"

Oblikovanje tipa podataka „Datum/vreme“

Više informacija o prilagođenim formatima

Da biste kreirali prilagođeni format, unećete različite znakove u svojstvo Format polja tabele. Znakovi mogu biti čuvari mesta (na primer 0 i #), znakovi za razdvajanje (na primer tačke i zarezi), literali i boje, u zavisnosti od željenog načina oblikovanja. Imajte u vidu da Access automatski primenjuje sve prilagođene formate koje koristite u polju tabele, na kontrolu u obrascu ili izveštaju ukoliko je povezan.

Možete da navedete formate za četiri tipa numeričkih vrednosti  – pozitivne, negativne, nulte (0) i prazne vrednosti (nedefinisane). Ako odaberete kreiranje formata za sve tipove vrednosti, morate najpre da postavite format na pozitivne vrednosti, zatim format za negativne vrednosti, nakon toga format za nulte vrednosti i na kraju format za prazne vrednosti. Takođe, sve formate morate da razdvojite pomoću tačke i zareza.

Primer prilagođenog oblikovanja: #,###.##;(#,###.##)[Crveno];0,000.00;„Nedefinisano“

Prikazuje se kao: 1,234.568-1.234.568 = 0

Evo šta oblikovanje predstavlja

 • Znak za broj (#) je držač mesta za cifre. Ako nema vrednosti, Access prikazuje prazan prostor. Da biste prikazali nule umesto praznih prostora.
  Na primer, da biste 1234 prikazali kao 1234,00, koristite broj 0 kao držač mesta, i to na sledeći način: ####,00.

 • Pozitivne vrednosti sa dve decimale.

 • Negativne vrednosti sa dve decimale, u zagradama i crvenom tipu.

 • Nulte vrednosti kao što je broj 0, uvek sa dve decimale.

 • Vrednosti "null" kao reč „Nedefinisano”.

Postoje najviše četiri odeljka za nisku i svaki odeljak je razdvojen pomoću tačke i zareza (;). Ako polje tabele ne prihvata prazne vrednosti, možete da izostavite četvrti odeljak.

Odeljak

Opis formata

Primer

Ako prvi odeljak sadrži #.###,##

Prikazuje pozitivne vrednosti.

1234.5678 prikazuje se kao 1.234.568

Ovaj format koristi tačku kao znak za razdvajanje hiljada, a zarez kao znak za razdvajanje decimala. Ako decimalne vrednosti u zapisu premašuju broj znakova za čuvar mesta u prilagođenom formatu, Access zaokružuje vrednosti i prikazuje samo broj vrednosti koje su navedene u tom formatu. Na primer, ako polje sadrži broj 3.456.789, a format navodi dve decimale, Access zaokružuje decimalnu vrednost na 0,79.

Savet: Za format sa većim vrednostima ili sa više decimala, dodajte još čuvara mesta za decimalnu vrednost, na primer #.###,###.

Ako drugi odeljak sadrži (#.###,##)[Crveno]

Prikazuje samo negativne vrednosti.
Ako vaši podaci ne sadrže negativne vrednosti, Access polje ostavlja prazno.

Negativna vrednost nalazi se unutar literala  ili zagrada. U ovom primeru, sve negativne vrednosti biće prikazane crvenom bojom.

Ako treći odeljak sadrži 0.000,00

Definiše format za sve nulte (0) vrednosti.

Kada polje sadrži vrednost jednaku nuli, prikazuje se 0.000,00. Da biste prikazali tekst umesto broja, koristite reč „Zero“ (stavljenu pod dvostruke navodnike).

Ako četvrti odeljak sadrži reč „Nedefinisano“

Definiše šta korisnici žele da vide kada zapis sadrži nultu vrednost. U ovom slučaju, korisnici vide reč „Nedefinisano“.

Možete da koristite i drugi tekst, na primer „Null“ ili „****“. Ako se znakovi stave pod dvostruke navodnike, smatraju se literalima i prikazuju upravo onako kako su uneti.

Vrh stranice

Formati za za tipove podataka „Broj“ i „Valuta“

Da biste kreirali prilagođeni format, koristite znakove za oblikovanje prikazane u sledećoj tabeli.

Znak

Opis

#

Koristi se za prikaz cifre. Svaka instanca znaka predstavlja poziciju jednog broja. Ako na određenoj poziciji nema vrednosti, Access prikazuje prazan prostor. Može takođe da se koristi kao čuvar mesta.

Na primer, ako primenite oblikovanje ### i u polje unesite vrednost od 45, 45 se prikazuje. Ako unesete 12.145 u polje, Access će prikazati 12.145 – čak i ako ste definisali samo jedan čuvar mesta sa leve strane hiljada znak za razdvajanje.

0

Koristi se za prikaz cifre. Svaka instanca znaka predstavlja poziciju jednog broja. Ako na određenoj poziciji nema vrednosti, Access prikazuje nulu (0).

Znakovi za razdvajanje hiljada i decimala

Koristi se da biste ukazali gde želite da Access postavi znakove za razdvajanje hiljada i decimala.

prazni prostori, + - $ ()

Po potrebi, koristi se za umetanje praznih prostora, matematičkih znakova (+ -) i finansijskih simbola (¥ £ $) bilo gde u niskama za oblikovanje. Ako želite da koristite druge uobičajene matematičke simbole, poput kose crte (\ ili /) i zvezdice (*), stavite ih pod dvostruke navodnike. Imajte u vidu da ih možete staviti bilo gde.

\

Koristi se da bi se programu Access nametnulo da prikaže znak koji neposredno sledi. Ovo je isto što i stavljanje znaka pod dvostruke navodnike.

!

Koristi se za nametanje levog poravnavanja svih vrednosti. Kada nametnete levo poravnavanje, ne možete koristiti čuvare mesta za cifre # i 0, ali možete koristiti čuvare mesta za znakove za tekst.

*

Koristi se da bi se nametnulo da znak koji sledi neposredno iza zvezdice postane znak za popunjavanje  – znak koji se koristi za popunjavanje praznih prostora. Access obično prikazuje numeričke podatke poravnate desno i popunjava sve oblasti sa leve strane vrednosti praznim prostorima. Znakove za popunjavanje možete da dodate bilo gde u niski za oblikovanje, a kada to učinite, Access popunjava sve prazne prostore navedenim znakom.

Na primer, format £##*~,00 prikazuje iznos u valuti kao £45~~~~~,15. Broj znakova tilda (~) prikazan u polju zavisi od broja praznih prostora u polju tabele.

%

Koristi se kao poslednji znak u niski za oblikovanje. Množi vrednost sa 100 i prikazuje rezultat sa znakom procenta na kraju.

E+, E-

–ili–

e+, e-

Koristi se za prikaz vrednosti u naučnom (eksponencijalnom) zapisu.

Koristite ovu opciju kada unapred definisani naučni format ne pruža dovoljno prostora za vaše vrednosti. Koristite E+ ili e+ da biste prikazali vrednosti kao pozitivne izložioce, a E- ili e- da biste prikazali negativne izložioce. Ove čuvare mesta morate koristiti sa drugim znakovima.

Na primer, recimo da primenite format 0,000E+00 na numeričko polje, a zatim unesete broj 612345. Access prikazuje 6,123E+05. Access najpre zaokružuje broj decimala na tri (broj nula sa leve ili desne strane znaka za razdvajanje decimala). Access zatim izračunava vrednost izložioca iz broja cifara koje koje se nalaze sa desne strane (ili leve, u zavisnosti od jezičkih postavki) znaka za razdvajanje decimala u originalnoj vrednosti. U ovom slučaju, originalna vrednost bi postavila „612345“ (pet cifara) sa desne strane decimalnog zareza. Iz tog razloga, Access prikazuje 6,123E+05, a konačna vrednost je jednaka 6,123 x 105.

„Doslovni tekst“

Koristite dvostruke navodnike da biste u njih stavili tekst koji želite da korisnici vide.

[boja]

Koristi se za primenu boje na sve vrednosti u delu vašeg formata. Ime boje morate da stavite u zagrade i da koristite jedno od ovih imena: crna, plava, cijan, zelena, magenta, crvena, žuta i bela.

Primena prilagođenog oblikovanja na tipove podataka „Broj“ i „Valuta“:

 1. Otvorite tabelu u Prikazu dizajna i izaberite polje koje želite da oblikujete,

 2. Na kartici Opšte kliknite na ćeliju pored polja Oblikovanje i unesite određene znakove zasnovane potrebama oblikovanja.

 3. Pritisnite tastere CTRL+S da biste sačuvali ono što ste uradili.

Vrh stranice

Formati za tipove podataka „Tekst“

Tipovi podataka teksta i memoranduma prihvati unapred definisane formate, ali možete da primenite prilagođene formate da biste olakšali čitanje podatke iz tabele. Na primer, ako koristite Veb obrasca za prikupljanje brojeve kreditnih kartica i skladištite te brojeve bez razmaka, možete da koristite prilagođeni format da biste dodali odgovarajuće redove da biste olakšali čitanje brojeve kreditnih kartica. Tipovi podataka teksta i memoranduma dozvoli dva dela formata u niski. Prvi odeljak niske kontroliše koliko pojavljuje se tekst, a drugi odeljak kontroliše kako prazne vrednosti ili niske nulte dužine se prikazuju. Ako ne navedete u format, Access levo poravnava ceo tekst u listovima sa podacima.

Sledeća tabela navodi i objašnjava prilagođene formate koje možete da primenite na tipove podataka „Tekst“:

Znak

Opis

@

Koristi se za prikaz položaja svih dostupnih znakova u niski za oblikovanje. Ako Access postavi sve znakove u osnovne podatke, svi preostali čuvari mesta prikazuju se kao prazni prostori.

Na primer, ako je niska za oblikovanje @@@@@, a osnovni tekst ABC, tekst je poravnat levo i ima dva prazna prostora na početku.

&

Koristi se za prikaz položaja svih dostupnih znakova u niski za oblikovanje. Ako Access postavi sve znakove u osnovne podatke, preostali čuvari mesta ništa ne prikazuju.

Na primer, ako je niska za oblikovanje &&&&&, a tekst ABC, prikazan je samo tekst poravnat levo.

!

Koristi se da bi se nametnulo da čuvari mesta budu popunjeni sleva nadesno umesto sdesna nalevo. Ovaj znak morate koristiti na početku svake niske za oblikovanje.

<

Koristi se da bi se nametnulo da ceo tekst bude prikazan malim slovima. Ovaj znak morate koristiti na početku niske za oblikovanje, a može da mu prethodi znak uzvika (!).

>

Koristi se da bi se nametnulo da ceo tekst bude prikazan velikim slovima. Ovaj znak morate koristiti na početku niske za oblikovanje, a može da mu prethodi znak uzvika (!).

*

Kada se koristi, znak koji sledi iza zvezdice (*) postaje znak za popunjavanje  – znak koji se koristi za popunjavanje praznih prostora. Access obično prikazuje tekst poravnat levo i popunjava sve oblasti sa desne strane vrednosti praznim prostorima. Znakove za popunjavanje možete da dodate bilo gde u niski za oblikovanje. Kada to učinite, Access popunjava sve prazne prostore navedenim znakom.

Prazan prostor, + - $ ()

Po potrebi, koristi se za umetanje praznih prostora, matematičkih znakova (+ -), finansijskih simbola ($ ¥ £) i zagrada bilo gde u niskama za oblikovanje. Ako želite da koristite druge uobičajene matematičke simbole, poput kose crte (\ ili /) i zvezdice (*), stavite ih pod dvostruke navodnike.  Imajte u vidu da te znakove možete staviti bilo gde u niski za oblikovanje.

„Doslovni tekst“

Koristite dvostruke navodnike da biste u njih stavili tekst koji želite da bude prikazan korisnicima.

\

Koristi se da bi se programu Access nametnulo da prikaže znak koji neposredno sledi. Ovo je isto što i stavljanje znaka pod dvostruke navodnike.

[boja]

Koristi se za primenu boje na sve vrednosti u delu vašeg formata. Ime morate da stavite u zagrade i da koristite jedno od ovih imena: crna, plava, cijan, zelena, magenta, crvena, žuta i bela.

Napomena: Kada odredite format, Access popunjava čuvare mesta podacima iz osnovnog polja.

Primena prilagođenih formata na tekstualna polja

 1. Otvorite tabelu u Prikaz dizajna.

 2. Izaberite polje koje želite da oblikujete i na kartici Opšte kliknite na ćeliju pored polja Oblikovanje.

 3. Unesite format. Tip prilagođenog formata koji možete da navedete zavisi od tipa podataka koji izaberete za to polje.

 4. Pritisnite tastere CTRL+S da biste sačuvali ono što ste uradili.

Vrh stranice

Oblikovanje tipa podataka „Datum/vreme“

Kada ne navedete unapred definisani ili prilagođeni format za tip podataka „Datum/vreme“, Access automatski promenjuje format „Datum“  – m/dd/yyyy h:nn:ss AM/PM. Prilagođeni formati za polja „Datum/vreme“ mogu da sadrže dva odeljka  – jedan za datum i drugi za vreme. Ove odeljke možete da odvojite pomoću tačke i zareza. Na primer, možete ponovo da kreirate „Opšti format datuma“ na sledeći način: m/dd/yyyy;h:nn:ss.

Znak

Opis

Znak za razdvajanje u datumu

Koristi se da bi se kontrolisalo gde Access postavlja znakove za razdvajanje dana, meseci i godina.

c

Koristi se za prikaz opšteg formata datuma.

d ili dd

Koristi se za prikaz dana u mesecu u obliku jedne ili dve cifre. Za jednu cifru koristite jedan čuvar mesta, a za dve cifre koristite dva čuvara mesta.

ddd

Koristi se za skraćivanje dana u sedmici na tri slova.

Na primer, ponedeljak se prikazuje kao pon.

dddd

Koristi se za ispisivanje svih dana u sedmici slovo po slovo.

ddddd

Koristi se za prikaz kratkog formata datuma.

dddddd

Koristi se za prikaz dugačkog formata datuma.

w

Koristi se za prikaz broja određenog dana u sedmici.

Na primer, ponedeljak se prikazuje kao 1.

m ili mm

Koristi se za prikaz meseca kao jednocifrenog ili dvocifrenog broja.

mmm

Koristi se za skraćivanje imena meseca na tri slova.

Na primer, oktobar se prikazuje kao okt.

mmmm

Koristi se za ispisivanje imena svih meseci slovo po slovo.

q

Koristi se za prikaz broja tekućeg kalendarskog kvartala (1-4).

Na primer, za datum u maju, Access prikazuje broj 2 kao vrednost za kvartal.

y

Koristi se za prikaz dana u godini (1-366).

yy

Koristi se za prikaz poslednje dve cifre godine.

Napomena: Preporučujemo da unesete i prikažete sve četiri date cifre godine.

yyyy

Koristi se za prikaz svih cifara godine u opsegu 0100-9999.

Znak za razdvajanje u vremenu

Koristi se da bi se kontrolisalo gde Access postavlja znakove za razdvajanje časova, minuta i sekundi.

h ili hh

Koristi se za prikaz časa u obliku jedne ili dve cifre.

n ili nn

Koristi se za prikaz minuta u obliku jedne ili dve cifre.

s ili ss

Koristi se za prikaz sekunda u obliku jedne ili dve cifre.

ttttt

Koristi se za prikaz dugačkog formata vremena.

AM/PM

Koristi se za prikaz 12-časovne vrednosti za sate posle kojih sledi AM ili PM. Access se oslanja na sistemski časovnik u računaru da bi postavio vrednost.

A/P ili a/p

Koristi se za prikaz 12-časovne vrednosti za sate posle kojih sledi A, P, a ili p. Access se oslanja na sistemski časovnik u računaru da bi postavio vrednost.

AMPM

Koristi se za prikaz 12-časovne vrednosti za sate. Access indikatore za prepodne ili popodne navedene u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

Prazan prostor, + - $ ()

Po potrebi, koristi se za umetanje praznih prostora, matematičkih znakova (+ -), finansijskih simbola ($ ¥ £) i zagrada bilo gde u niskama za oblikovanje. Ako želite da koristite druge uobičajene matematičke simbole, poput kose crte (\ ili /) i zvezdice (*), stavite ih pod dvostruke navodnike. Imajte u vidu da ih možete staviti bilo gde.

\

Koristi se da bi se programu Access nametnulo da prikaže znak koji neposredno sledi. Ovo je isto što i stavljanje znaka pod dvostruke navodnike.

*

Koristi se da bi se nametnulo da znak koji sledi neposredno iza zvezdice postane znak za popunjavanje  – znak koji se koristi za popunjavanje praznih prostora. Access obično prikazuje tekst poravnat levo i popunjava sve oblasti sa desne strane vrednosti praznim prostorima. Znakove za popunjavanje možete da dodate bilo gde u niski za oblikovanje. Kada to učinite, Access popunjava sve prazne prostore navedenim znakom.

„Doslovni tekst“

Koristite dvostruke navodnike da biste u njih stavili tekst koji želite da korisnici vide.

[boja]

Koristi se za primenu boje na sve vrednosti u delu vašeg formata. Ime morate da stavite u zagrade i da koristite jedno od ovih imena: crna, plava, cijan, zelena, magenta, crvena, žuta i bela.

Više informacija potražite u članku o oblikovanju datuma i vremena.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×