Prikazivanje odnosa između formula i ćelija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Proveriti tačnost formula ili pronaći izvor neke greške može biti teško ako formula koristi prethodne ili zavisne ćelije:

 • Prethodne ćelije –   ćelije na koje upućuje formula u drugu ćeliju. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu = B5, izaberite ćelije B5 je za ćeliju D10.

 • Zavisne ćelije –    ove ćelije sadrže formule koje upućuju na druge ćelije. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu = B5, ćelija D10 je zavisne ćelije B5.

Da biste lakše proverili formule, možete da koristite komande " Prati prethodne ćelije " i " Prati zavisne ćelije da biste grafički prikazali i pratili odnose između ovih ćelija i formula sa strelice za praćenje, kao što je prikazano na ovoj slici.

Radni list sa strelicama za praćenje

Pratite ove korake da biste prikazali formule relacije između ćelija:

 1. Izaberite stavke datoteka > Opcije > napredne.

  Napomena: Ako koristite Excel 2007; Kliknite na Dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Excel opcijei zatim izaberite kategoriju Više opcija

 2. U odeljku Opcije prikaza za ovu radnu svesku , izaberite radnu svesku, a zatim proverite da sve je izabran u za objekte Prikaži.

 3. Da biste naveli referenci ćelija u drugoj radnoj svesci, tu radnu svesku mora biti otvoren. Microsoft Office Excel ne možete da pređete na ćeliju u radnoj svesci koja nije otvorena.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu za koju želite da pronađete prethodne ćelije.

 2. Da biste prikazali strelicu za praćenje u svakoj ćeliji koja direktno obezbeđuje podatke za aktivnu ćeliju, na kartici formule , u grupi Nadzor Formula kliknite na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta .

  • Plave strelice pokazuju ćelije bez grešaka. Crvene strelice pokazuju ćelije koje dovode do grešaka. Ako izabrane ćelije upućuje na ćeliju na drugi radni list ili radnu svesku, Crna strelica upućuje na izabrane ćelije na radnom listu ikona ikona radnog lista . Ta druga radna sveska mora biti otvoren da Excel može da prati ove zavisnosti.

 3. Da biste identifikovali sledeći nivo ćelija koje obezbeđuju podatke za aktivnu ćeliju, ponovo kliknite na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta .

 4. Da biste uklonili jedan nivo strelice za praćenje odjednom, počnite sa prethodne ćelije najdalje od aktivne ćelije. Zatim, na kartici formule , u grupi Nadzor Formula kliknite na strelicu pored Ukloni strelicei zatim kliknite na dugme Ukloni strelice prethodnih Slika dugmeta . Da biste uklonili još jedan nivo strelice za praćenje, ponovo kliknite na dugme.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju za koju želite da identifikujete zavisne ćelije.

 2. Da biste prikazali strelicu za praćenje u svakoj ćeliji koja zavise od aktivne ćelije, na kartici formule , u grupi Nadzor Formula kliknite na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta .

  Plave strelice pokazuju ćelije bez grešaka. Crvene strelice pokazuju ćelije koje dovode do grešaka. Ako izabrane ćelije upućuje na ćeliju na drugi radni list ili radnu svesku, Crna strelica upućuje na izabrane ćelije na radnom listu ikona ikona radnog lista . Ta druga radna sveska mora biti otvoren da Excel može da prati ove zavisnosti.

 3. Da biste identifikovali sledeći nivo ćelija koje zavise od aktivne ćelije, ponovo kliknite na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta .

 4. Da biste uklonili za praćenje strelice jednu po jednu, počev od zavisne ćelije dalje od aktivne ćelije, na kartici formule , u grupi Nadzor Formula kliknite na strelicu pored Ukloni strelice, a zatim kliknite na dugme ukloni Strelice za zavisne ćelije Slika dugmeta . Da biste uklonili još jedan nivo strelice za praćenje, ponovo kliknite na dugme.

Sledite ove korake:

 1. U praznoj ćeliji, unesite = (znak jednakosti).

 2. Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

 3. Izaberite ćeliju i na kartici formule , u grupi Nadzor Formula dvaput kliknite na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta

Da biste uklonili sve strelice za praćenje na radnom listu, na kartici formule , u grupi Nadzor Formula kliknite na dugme Ukloni strelice Slika dugmeta .

Problem: Microsoft Excel daje zvučni signal kada kliknete na dugme "prati zavisne ćelije ili komandu" Prati prethodne ćelije.

Ako Excel zvučni kada kliknete na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta ili Prati prethodne ćelije Slika dugmeta , Excel ili pratili sve nivoe formule ili koju pokušavate da pratite stavke koja se ne mogu se pratiti. Sledeće stavke na radnim listovima koje mogu biti na koje formule upućuju su prati pomoću alatke za nadzor:

 • Reference na okvire za tekst, ugrađene grafikone ili slike na radnim listovima.

 • Izveštaji izvedene tabele.

 • Reference na imenovane konstante.

 • Formule koja se nalazi u drugoj radnoj svesci koje upućuju na aktivnu ćeliju ako druga radna sveska zatvorena.

Napomene: 

 • Da biste videli bojom kodirane prethodne ćelije za argumente u formuli, izaberite ćeliju i pritisnite taster F2.

 • Da biste izabrali ćeliju na drugom kraju strelice, dvaput kliknite na strelicu. Ako se ćelija nalazi na drugom radnom listu ili radnoj svesci, dvaput kliknite na crnu strelicu da biste prikazali dijalog Idi na, a zatim dvaput kliknite na željenu referencu na listi Idi na.

 • Sve strelice za praćenje nestaju ako promenite formulu kojem strelice postavite, Umetanje ili brisanje kolone ili redove, ili izbrišete ili premestite ćelije. Da biste vratili strelice za praćenje nakon što izvršite neku od ovih izmena, morate ponovo da koristite komande za nadzor na radnom listu. Da biste pratili originalne strelice za praćenje, odštampajte radni list sa prikazanim strelicama pre nego što unesete promene.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×