Prikazivanje ili skrivanje linija koordinatne mreže na radnom listu

Prikazivanje ili skrivanje linija koordinatne mreže na radnom listu

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Linije koordinatne mreže su prigušene linije koje se pojavljuju između ćelija na radnom listu.

Radni list na kojem su prikazane linije koordinatne mreže

Pri radu sa linijama koordinatne mreže, uzmite u obzir sledeće:

 • Linije koordinatne mreže podrazumevano se prikazuju na radnom listu u boji koju dodeljuje Excel. Ako želite, možete da promenite boju linija koordinatne mreže za određeni radni list tako što ćete kliknuti na opciju Boja koordinatnih linija u opcijama Opcije prikaza za ovaj radni list (kartica Datoteka Opcije, kategorija Više opcija).

 • Osobe često mešate ivice i u programu Excel. Nije moguće prilagoditi linije koordinatne mreže na isti način na koji može da ivice. Ako želite da promenite širinu ili druge atribute linije za ivicu, pogledajte članak ivica primena ili uklanjanje ćelija na radnom listu.

 • Ako na ćelije u radnom listu primenite boju za popunjavanje, nećete moći da vidite ili štampate linije koordinatne mreže tih ćelija. Da biste ih videli ili odštampali, uklonite boju za popunjavanje tako što ćete izabrati te ćelije i kliknuti na strelicu pored opcije Boja za popunjavanje Slika dugmeta (kartica Početak, grupa Font), i da biste uklonili boju za popunjavanje kliknite na opciju Bez popune.

  Napomena: Morate potpuno da uklonite popunu. Ako promenite boju popune u belo, linije koordinatne mreže će ostati skriveni. Da biste zadržali boje popune i i dalje vidite linije koje služe za razdvajanje ćelija, možete da koristite ivice umesto koordinatne linije. Više informacija potražite u članku ivica primena ili uklanjanje ćelija na radnom listu.

 • Linije koordinatne mreže uvek se primenjuju na ceo radni list ili radnu svesku, a nije moguće primeniti na određene ćelije ili opsege. Ako želite da primenite linije selektivno oko određene ćelije ili opsega ćelija, treba da koristim ivice umesto ili pored koordinatne linije. Više informacija potražite u članku ivica primena ili uklanjanje ćelija na radnom listu.

Ako dizajn radne sveske to zahteva, možete da sakrijete linije koordinatne mreže:

Radni list na kojem su linije koordinatne mreže sakrivene

 1. Izaberite jednu ili više radnih listova.

  Savet: Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako su svi radni listovi izabrani kliknite desnim tasterom na karticu izabranog radnog lista a zatim klikniteRazgrupiši listove.

 2. U Excel 2007: na kartici Prikaz , u grupi Prikaži/sakrij opozovite izbor u polju za potvrdu linije koordinatne mreže .

  Gridlines check box in Show/Hide group

  Za sve druge verzije programa Excel: na kartici Prikaz , u grupi Prikaži opozovite izbor u polju za potvrdu linije koordinatne mreže .

  Opcije u grupi „Prikaži“ na kartici „Prikaz“

Ako su linije koordinatne mreže na radnom listu skrivene, možete da sledite ove korake kako biste ih ponovo prikazali.

 1. Izaberite jednu ili više radnih listova.

  Savet: Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako su svi radni listovi izabrani kliknite desnim tasterom na karticu izabranog radnog lista a zatim klikniteRazgrupiši listove.

 2. Excel 2007: na kartici Prikaz , u grupi Prikaži/sakrij potvrdite izbor u polju za potvrdu linije koordinatne mreže .

  Sve druge verzije programa Excel: na kartici Prikaz , u grupi Prikaži potvrdite izbor u polju za potvrdu linije koordinatne mreže .

Napomena: Podrazumevano ne štampaju koordinatne linije. Za linije koordinatne mreže da se pojavljuju na odštampanoj stranici, izaberite polje za potvrdu u okviru linije koordinatne mreže (kartica "Raspored na stranici ", Opcije lista grupe) .

 1. Izaberite radni list.

 2. Izaberite karticu Raspored na stranici .

 3. Da biste prikazali linije koordinatne mreže: u okviru linije koordinatne mreže, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži .

  Da biste sakrili linije koordinatne mreže: u okviru linije koordinatne mreže, opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži .

Pratite ove korake da biste prikazali ili sakrili linije koordinatne mreže.

 1. Kliknite na list.

 2. Da biste prikazali linije koordinatne mreže: na kartici raspored , u okviru Prikazpotvrdite izbor u polju za potvrdu linije koordinatne mreže .

  Napomena: Nije moguće prilagoditi koordinatne linije. Da biste promenili širinu, boje ili druge atribute linije oko ćelija, koristite ivicu oblikovanje.

  Da biste sakrili linije koordinatne mreže: na kartici raspored , u okviru Prikaz, opozovite izbor u polju za potvrdu linije koordinatne mreže .

Linije koordinatne mreže se koriste da bi se razlikovali ćelije na radnom listu. Prilikom rada sa linijama koordinatne mreže, uzmite u obzir sledeće:

 • Podrazumevano prikazuju se linije koordinatne mreže na radnim listovima pomoću boja koja je dodeljena Excel. Ako želite, možete da promenite boju linije koordinatne mreže za određeni radni list.

 • Osobe često mešate ivice i u programu Excel. Nije moguće prilagoditi linije koordinatne mreže na isti način na koji može da ivice.

 • Ako primenite boju popune ćelije na radnom listu, nećete moći da biste videli ili odštampali linije koordinatne mreže ćelija za te ćelije. Da biste videli ili odštampali linije koordinatne mreže za ove ćelije, morate da uklonite boju popune. Imajte na umu da morate da uklonite popunu u potpunosti. Ako je jednostavno promeniti boju popune u belo, linije koordinatne mreže će ostati skriveni. Da biste zadržali boje popune, a i dalje vidite linije koje služe za razdvajanje ćelija, možete da koristite ivice umesto koordinatne linije.

 • Linije koordinatne mreže uvek se primenjuju na ceo radni list ili radnu svesku i nije moguće primeniti na određene ćelije ili opsege. Ako želite da primenite selektivno linije oko određene ćelije ili opsega ćelija, treba da koristim ivice umesto ili pored koordinatne linije.

Ako znate kako se koriste linije koordinatne mreže u programu Excel, možda vas zanima kako da ih prikažete ili sakrijete u Excel Online radnom listu. Iako veb aplikacija prikazuje ili skriva postojeće linije koordinatne mreže, još uvek ne omogućava da ih sami prikazujete ili skrivate.

radni list bez linija koordinatne mreže

U programu Excel za računare možete da prikažete ili sakrijete linije koordinatne mreže na radnom listu.

 1. Ako imate Excel za računare, izaberite stavku Otvori u programu Excel.

 2. U programu Excel izaberite stavku Prikaz i potvrdite izbor u polju za potvrdu Linije koordinatne mreže da biste prikazali linije koordinatne mreže ili ga poništite da biste ih sakrili.

  radni list sa linijama koordinatne mreže.

Kad uredite radni list, sačuvajte ga i on će automatski biti uskladišten na mestu sa kog ste ga otvorili u Excel Online.

Excel Online besprekorno radi sa Office programima za računare. Pokušajte ili da kupite najnoviju verziju sistema Office odmah.

Da biste proverili ažurirane funkcije aplikacije Excel Web App, posetite Microsoft Excel blog.

Takođe pogledajte

Prikazivanje ili skrivanje linija koordinatne mreže u programu Word, PowerPoint i Excel

Štampanje linija koordinatne mreže na radnom listu

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×