Prikazivanje brojeva u formatu brojeva kreditne kartice

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Kada otkucate broj koji sadrži više od 15 cifara u ćeliji radnog lista, Microsoft Office Excel promene sve cifre pored 15 mesta na nule. Pored toga, Excel prikazuje broj u eksponencijalnom zapisu, zamena dela broja E + n, gde E (označava eksponent) množi prethodni broj 10 na n.

Ako kreirate prilagođeni format broja za šesnaestocifreni broj kreditne kartice (na primer ################ ili ####-####-####-####), Excel ipak menja poslednju cifru u nulu. Da biste uspešno prikazali kompletan šesnaestocifreni broj kreditne kartice, morate da oblikujete broj kao tekst.

Iz bezbednosnih razloga možete da sakrijete sve brojeve osim nekoliko poslednjih cifara broja kreditne kartice pomoću formule koja obuhvata funkcije CONCATENATE, RIGHT i REPT.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Prikazivanje brojeva kreditne kartice u potpunosti

Prikaz samo poslednje nekoliko cifre brojeve kreditnih kartica

Prikazivanje kompletnog broja kreditne kartice

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koji želite da oblikujete.

  Kako izabrati ćeliju ili opseg

  Želite da izaberete:

  Postupite na sledeći način:

  Jednu ćeliju

  Kliknite na ćeliju ili pređite na ćeliju pritiskanjem tastera sa strelicama.

  Izbor opsega ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim prevucite pokazivač do poslednje ćelije ili držite pritisnut taster SHIFT dok pritiskate tastere sa strelicama da biste proširili selekciju.

  Takođe možete izabrati prvu ćeliju u opsegu i zatim pritisnuti taster F8 da biste proširili selekciju korišćenjem tastera sa strelicama. Za prestanak proširenja selekcije, ponovo pritisnite taster F8.

  Izbor velikog opsega ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim držite pritisnut taster SHIFT i kliknite na poslednju ćeliju u opsegu. Možete pomerati sadržaj da biste učinili poslednju ćeliju vidljivom.

  Izbor svih ćelija u radnom listu

  Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

  Da biste izabrali ceo radni list, možete da pritisnete i kombinaciju tastera CTRL+A.

  Napomena: Ako radni list sadrži podatke, pritiskom kombinacije tastera CTRL+A bira se trenutno područje. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera CTRL+A birate ceo radni list.

  Izbor nesusednih ćelija ili opsega ćelija

  Izaberite prvu ćeliju ili opseg ćelija, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok birate ostale ćelije ili opsege.

  Takođe možete izabrati prvu ćeliju ili opseg ćelija i zatim pritisnuti tastere SHIFT+F8 da biste selekciji dodali drugu nesusednu ćeliju ili opseg. Za prestanak dodavanja ćelija ili opsega selekciji, ponovo pritisnite tastere SHIFT+F8.

  Napomena: Ne možete da otkažete izbor ćelije ili opsega ćelija u nesusednom izboru, a da ne otkažete ceo izbor.

  Izbor celog red ili cele kolone

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone.

  Naslovi radne sveske

  1. Naslov reda

  2. Naslov kolone

  Ćelije u redu ili koloni možete izabrati i tako što ćete izabrati prvu ćeliju i zatim pritisnuti tastere CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NADESNO ili STRELICA ULEVO za redove, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Napomena: Ako red ili kolona sadrži podatke, pritiskom na tastere CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM vrši se izbor reda ili kolone do poslednje upotrebljene ćelije. Pritiskom na tastere CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM po drugi put vrši se izbor celog reda ili kolone.

  Izbor susednih redova ili kolona

  Prevucite pokazivač miša preko naslova redova ili kolona ili izaberite prvi red ili kolonu, a zatim izaberite poslednji red ili kolonu držeći pritisnut taster SHIFT.

  Izbor nesusednih redova ili kolona

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone u prvom redu ili koloni u izboru, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok izabirate zaglavlja drugih redova ili kolona koje želite da dodate izboru.

  Prvu ili poslednja ćeliju u redu ili koloni

  Izaberite ćeliju u redu ili koloni, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NADESNO ili STRELICA NALEVO za redove, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Prvu ili poslednju ćeliju na radnom listu ili u Microsoft Office Excel tabeli

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+HOME da biste izabrali prvu ćeliju na radnom listu ili na Excel listi.

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+END da biste izabrali poslednju ćeliju na radnom listu ili na Excel listi koja sadrži podatke ili oblikovanje.

  Ćelije do poslednje korišćene ćelije na radnom listu (donji desni ugao)

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite tastere CTRL+SHIFT+END da biste proširili selekciju ćelija do poslednje korišćene ćelije u radnom listu (donji desni ugao).

  Ćelije na početku radnog lista

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+HOME da biste proširili izbor ćelija na početak radnog lista.

  Izbor većeg ili manjeg broja ćelija od aktivnog izbora

  Pritisnite i držite taster SHIFT, a zatim izaberite poslednju ćeliju koju želite da obuhvatite novim izborom. Pravougaoni opseg između aktivna ćelija i izabrane ćelije postaje novi izbor.

  Savet: Kliknite na bilo koju ćeliju u radnom listu da biste otkazali izbor ćelija.

  Savet: Možete da izaberete i prazne ćelije, a zatim da unesete brojeve kada oblikujete ćelije kao tekst. Ti brojevi će biti oblikovani kao tekst.

 2. Na kartici Početak kliknite na Pokretač dijaloga Slika dugmeta pored naziva grupe broj.

  Slika glavne trake programa Excel

 3. U okviru Kategorija izaberite stavku Tekst.

  Napomena: Ako ne vidite opciju Tekst, koristite traku za pomeranje da biste se pomerili na kraj liste.

Savet: Da biste uključili druge znakove (na primer crte) u brojeve uskladištene kao tekst, možete da ih uključite prilikom unosa brojeva kreditne kartice.

Vrh stranice

Prikazivanje samo nekoliko poslednjih cifara broja kreditne kartice

Zbog uobičajenih bezbednosnih mera, možda ćete želeti da prikažete samo nekoliko poslednjih cifara broja kreditne kartice, a da preostale cifre zamenite zvezdicama ili drugim znakovima. To možete uraditi pomoću formule koja obuhvata funkcije CONCATENATE, REPT i RIGHT.

Sledeća procedura koristi primer podataka i pokazuje kako možete da prikažete samo poslednja četiri broja kreditne kartice. Kada kopirate formulu na radni list, možete da je podesite da prikazuje brojeve kreditne kartice na sličan način.

 1. Kreirajte praznu radnu svesku ili radni list.

 2. U ovom članku pomoći izaberite sledeći primer podataka bez zaglavlja reda i kolone.

1

2

3

4

A

B

Otkucajte

Podaci

Broj kreditne kartice

5555-5555-5555-5555

Formula

Opis (rezultat)

=CONCATENATE(REPT("****-",3), RIGHT(B2,4))

Triput ponavlja tekstualnu nisku „****-“ i kombinuje rezultat sa poslednje četiri cifre broja kreditne kartice (****-****-****-5555)

 1. Kako da izaberete primerima podataka

  1. Kliknite ispred teksta u ćeliji A1 i prevucite pokazivač preko ćelija da biste izabrali ceo tekst.

  2. Izbor primera iz pomoći

 2. Pritisnite tastere CTRL+C da biste kopirali izabrane podatke.

 3. U radnom listu izaberite ćeliju A1.

 4. Pritisnite tastere CTRL+V da biste nalepili kopirane podatke.

 5. Da biste se iz prikaza rezultata prebacili u prikaz formule, a zatim vratili u prikaz rezultata, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula izaberite stavku Prikaži formule.

  Tasterska prečica takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL +' (kratkouzlazni akcenat).

Napomena: 

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×