Prijavljivanje u Lync i odjavljivanje iz njega

Prvo prijavljivanje u Lync

Zatvaranje programa Lync ili izlaz iz njega

Menjanje opcije „Automatski pokreni Lync”

Poništavanje ili promena lozinke

Prijavljivanje u Lync pomoću pametne kartice

Potvrđivanje da je pametna kartica upisana

Prijavljivanje pomoću pametne kartice

Prvo prijavljivanje u Lync

Informacije za prijavljivanje u Lync se najčešće automatski konfigurišu kada se program Lync instalira. Međutim, prvi put ćete možda morati ručno da se prijavite u program Lync. Evo kako to da uradite:

 1. Prijavite se na mrežu vaše organizacije.

 2. Sledite putanju Početak > Svi programi > Microsoft Lync > Lync 2013.

 3. Sada treba da vidite ekran za prijavljivanje u Lync.

 4. Ako je polje sa adresom za prijavljivanje već popunjeno, potvrdite da li je ispravna prikazana adresa.

 5. Ako nije ispravna, ili ako je polje prazno, unesite adresu za prijavljivanje.

 6. Ako je prikazano prazno polje za lozinku, unesite lozinku.

 7. Zatim kliknite na dugme Prijavi se.

Ako ne možete uopšte da se prijavite, pogledajte članak Pomoć za rešavanje problema sa greškama pri prijavljivanju u program Lync da biste saznali šta da uradite kako biste rešili problem.

Zatvaranje programa Lync ili izlaz iz njega

Kada završite sa korišćenjem programa Lync, možete zatvoriti ekran, odjaviti sesiju ili izaći iz programa, sve to iz menija „Datoteka“. Sledeća tabela objašnjava razlike u opcijama.

Opcija

Kako izvršiti

Šta radi

Izađi

U glavnom prozoru programa Lync, kliknite na strelicu pored dugmeta Opcije Dugme „Prikaži meni“ u programu Lync – strelica nadole pored dugmeta „Opcije“ , izaberite stavku Datoteka > Izađi.

Završava sesiju u programu Lync i zatvara program Lync na računaru.

Ako želite da nakon izlaska iz programa ponovo pokrenete program Lync, sledite putanju Početak > Svi programi > Microsoft Lync > Lync 2013.

Zatvori

U glavnom prozoru programa Lync:

 • Kliknite na strelicu pored dugmeta Opcije, a zatim izaberite stavku Datoteka > Zatvori.

ili

 • U gornjem desnom uglu prozora kliknite na dugme X.

Zatvara ekran programa Lync, ali omogućava da sesija u programu Lync koja je identifikovana pomoću vašeg korisničkog ID-a nastavi sa radom. To se dešava kako biste nastavili da dobijate upozorenja i nastavili interakciju sa drugima.

Ekran možete da obnovite u bilo kom trenutku, tako što ćete kliknuti na ikonu programa Lync na traci zadataka ili na sistemsku traku poslova na dnu ekrana.

Odjavljivanje

U glavnom prozoru programa Lync kliknite na strelicu pored dugmeta Opcije, a zatim kliknite na Datoteka > Odjavljivanje.

Završava sesiju u programu Lync povezanu sa vašim korisničkim ID-om, ali omogućava programu Lync da nastavi sa radom u pozadini. Kada se odjavite, pojaviće se prozor za prijavljivanje.

Savet: Kliknite na dugme Izbriši moje informacije o prijavljivanju kada se odjavite, da biste uklonili zapis o ID-u i lozinki za prijavljivanje iz memorije računara. Ako to uradite, biće vam lakše da pružite podršku drugim osobama pri rešavanju problema sa prijavljivanjem. Takođe, na taj način bićete sigurni da su vaše informacije o prijavljivanju bezbedne, jer će neovlašćenim korisnicima biti teže da se prijave sa vašim akreditivima.

Menjanje opcije „Automatski pokreni Lync”

Da biste promenili ponašanje programa Lync pri pokretanju:

 1. U glavnom prozoru programa Lync izaberite stavke Opcije Dugme „Lync opcije“ – izgleda kao zupčanik > Lično.

 2. Potvrdite ili opozovite izbor opcija Automatski pokreni Lync kada se prijavim u Windows i Prikaži Lync u prednjem planu kada se pokrene.

Poništavanje ili promena lozinke

Ako ste zaboravili lozinku ili samo želite da je promenite, obratite se tehničkoj podršci na svom radnom mestu – to je obično osoba koja je podesila Lync nalog za vas. Dajte joj ovu vezu: Poništavanje korisnikove lozinke u aktivnom direktorijumu.

Prijavljivanje u Lync pomoću pametne kartice

Neke organizacije koriste proces prijavljivanja u više koraka, koji se naziva potvrda identiteta u dva koraka, da bi povećale bezbednost za svoje Lync 2013 korisnike. Ako treba da koristite ovu opciju, potrebna vam je „pametna kartica” da biste se prijavili u Lync. Postoje dve vrste pametnih kartica – fizičke i virtualne:

Pametna kartica

Detalji

Fizička

Informacije o veličini pametne kartice. Prilikom prijavljivanja stavljate karticu u čitač pametnih kartica (koji je obično ugrađen u računar).

Virtuelna

Nije fizički predmet, već je elektronski identifikator koji se upisuje u specijalni čip na računaru, što suštinski ugrađuje pametnu karticu u računar. Dostupno samo na Windows 8 računarima koji sadrže čip TPM (Trusted Platform Module – Modul pouzdane platforme). Pošto je svaka virtuelna pametna kartica povezana samo sa uređajem na kojem je instalirana, posebna kartica treba da se upiše za svaki Windows 8 računar koji koristite.

Ako vam treba pametna kartica, vaš sistemski administrator domena ili tim za IT podršku treba da vam kaže koja vrsta kartice vam treba i gde da je nabavite.

Potvrđivanje da je pametna kartica upisana

Pre nego što budete mogli da se prijavite pomoću pametne kartice, kartica mora da se „upiše” – tj. vaši korisnički akreditivi moraju da budu identifikovani karticom. Ovo važi i za fizičke i za virtuelne kartice. Ovaj proces je možda već obavio vaš sistemski administrator domena ili tim za IT podršku. Pitajte njih ako niste sigurni.

Prijavljivanje pomoću pametne kartice

 1. Otkucajte Lync ID u polje za adresu i kliknite na Prijavi se.

Prozor sa odeljkom prijavljivanja u Lync sa istaknutom stavkom „Brisanje informacija o prijavljivanju“

 1. Sada ćete videti iskačući prozor koji uvodi deo procesa za prijavljivanje pametnom karticom i, ako koristite fizičku pametnu karticu, treba da dobijete zahtev da umetnete pametnu karticu u čitač kartice. U zavisnosti od toga kako je podešena vaša bezbednost, zahtev će verovatno izgledati ovako:

Odziv za umetanje pametne kartice

Umetnite karticu i kliknite na U redu kada dobijete potvrdu da je računar otkrio pametnu karticu.

Dijalog „Izaberite pametnu karticu“ sa istaknutim dugmetom „U redu“

 1. (Ovaj korak važi i za virtuelne i za fizičke kartice): Otkucajte lični identifikacioni broj (PIN) pametne kartice i kliknite na U redu. (Pitajte sistemskog administratora domena koji PIN da koristite ako ga niste dobili.)

Dijalog „Unos PIN-a pametne kartice“

Napomena:  Ako dobijete poruku o grešci koja kaže da korisnički ID i lozinka nisu prepoznati, izaberite Izbriši moje informacije o prijavljivanju na stranici za prijavljivanje, a zatim se ponovo prijavite. Ovo će obrisati akreditive za prijavljivanje iz memorije računara, što može da reši problem.

Prijavljivanje u Lync sa istaknutim dugmetom „Brisanje informacija o prijavljivanju“

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×