Prevodilac Excel funkcija

Ovaj članak će vas provesti kroz podešavanje i korišćenje programskog dodatka Prevodilac funkcija za Excel. Prevodilac funkcija je prilagođen ljudima koji koriste verzije programa Excel na različitim jezicima i kojima je potrebna pomoć za pronalaženje prave funkcije na pravom jeziku ili prevođenje celih formula sa jednog jezika na drugi.

Prevodilac funkcija:

 • Omogućava korisnicima koji poznaju Excel funkcije na engleskom da postanu produktivni u lokalizovanim verzijama programa Excel.

 • Omogućava korisnicima da lako prevedu cele formule na maternji jezik.

 • Podržava sve lokalizovane jezike i funkcije programa Excel, sa 80 jezika i 800 funkcija.

 • Pruža efikasan način pretrage bilo kog dela imena funkcije na oba izabrana jezika.

 • Prikazuje kategorizovanu listu koja može da se pomera sa funkcijama na engleskom, kao i odgovarajućim lokalizovanim funkcijama.

 • Omogućava vam da date povratne informacije korporaciji Microsoft o kvalitetu prevoda funkcije. Možete da date povratne informacije o određenoj funkciji na određenom jeziku.

 • Lokalizovan je na engleski, danski, nemački, španski, francuski, italijanski, japanski, korejski, holandski, portugalski, brazilski, ruski, švedski, turski, kineski tradicionalni i kineski sa složenom skriptom.

Instaliranje programskog dodatka „Prevodilac funkcija“

Prevodilac funkcija je dostupan besplatno u prodavnici Microsoft Store, a instalira se pomoću sledećih koraka:

 1. Pokrenite Microsoft Excel.

 2. Idite na karticu Umetanje.

 3. Kliknite na dugme Store na traci.

 4. Time ćete pokrenuti dijalog „Office programski dodaci“. Proverite da li je na vrhu izabrana stavka Store, a zatim kliknite na stavku Produktivnost sa leve strane.

 5. U polju za pretragu u gornjem levom uglu potražite termin „Prevodilac funkcija“.

 6. Kada ga pronađete, kliknite na zeleno dugme Dodaj sa desne strane i prevodilac će se instalirati

Konfigurisanje dodatka „Prevodilac funkcija“

Kada se instalira, Prevodilac funkcija kreira dva dugmeta krajnje desno na kartici Početak.

Ta dugmad vas vode u okna Reference odnosno Prevodilac u dijalogu Prevodilac funkcija. Izuzetak je kada prvi put pokrenete Prevodilac funkcija. Tada će vas odvesti u okno Dobro došli:

Okno „Dobro došli“ za Excel prevodilac funkcija

Okno će se otvoriti na desnoj strani programa Excel i tu će ostati usidreno tokom svih operacija.

Možete da pređete direktno na prevode klikom na vezu Preskoči > sa desne strane, na vrhu okvira, ali preporučujemo da izaberete stavku Prvi koraci koja će vas odvesti u dijalog Postavke jezika. To vam omogućava da odaberete podrazumevane stavke Sa jezika i Na jezik, mada možete da ih promenite u bilo kom trenutku.

Okno „Postavke jezika“ za prevodilac funkcija

Ovde možete da konfigurišete skup jezika. Iako Prevodilac funkcija podržava sve jezike za koje Microsoft ima lokalizovane Excel funkcije, možete da radite samo na jednom jezičkom paru odjednom. Moguća je bilo koja kombinacija jezika, a Excel će zapamtiti vaš izbor. Jezički par može da se primeni u bilo kom trenutku u oknu Željene postavke, kom možete da pristupite iz bilo kog glavnog okna programskog dodatka. 

Stavke Sa jezika i Na jezik unapred se popunjavaju tako da u okviru Sa jezika bude engleski, a u okviru Na jezik jezik Excel instalacije . Ako je jezik instalacije među jezicima na koje je Prevodilac funkcija lokalizovan, korisnički interfejs će se prikazati na lokalizovanom jeziku. Izaberite stavku Počnite sa radom kada izaberete jezički par.

U prevodiocu koristimo koncept prevoda Na jezik i Sa jezika. Na jezik je jezik koji znate, a Sa jezika je jezik koji želite da pronađete. Ako ste istraživali funkcije pronalaženja na engleskom, ali vam trebaju imena funkcija na francuskom, treba da podesite stavku Sa jezika na engleski, a stavku Na jezik na francuski.

Zelena dugmad Strelica nagore/strelica nadole između stavki „Na jezik“ i „Sa jezika“ navedena su da biste se lako menjali jezika u stavkama Sa jezika i Na jezik.

Željene postavke

Okno Željene postavke možete da aktivirate klikom na točkić sa postavkama na dnu bilo kog od tri glavna okna.

Osim što navodi različite veze koje bi mogle da vas zanimaju, u ovom oknu možete u bilo kom trenutku da promenite stavke Na jezik i Sa jezika. Klikom na Strelicu nalevo na vrhu okna vratićete se u glavno okno.

Okno „Željene postavke“ za prevodilac funkcija

Okno „Reference“

Okno „Reference“ sadrži padajuću listu za kategoriju funkcije, koja prikazuje sve funkcije u svakoj izabranoj grupi, sa stavkom Sa jezika sa leve i stavkom Na jezik sa desne strane. Ako niste sigurni kojoj kategoriji funkcija pripada, možete da odaberete opciju Sve.

Funkcije su podrazumevano sortirane abecednim redosledom po koloni Sa jezika, u ovom slučaju engleskog, i ovde su prikazane sa malom strelicom nadole pored reči „Engleski“. Možete da sortirate abecednim redosledom, obrnutim abecednim redosledom, a možete odabrati i da sortirate prema koloni Sa jezika ili Na jezik. Jednostavno kliknite na jezik po kom želite da sortirate, i kliknite ponovo na ime jezika da biste obrnuli sortiranje. Strelica pokazuje smer sortiranja.

Okno „Reference“ za prevodilac funkcija

Klikom na ime funkcije u bilo kojoj koloni otići ćete u okno Rečnik, koje prikazuje funkciju sa kratkim opisom.

Okno „Rečnik“

Okno Rečnik omogućava vam da potražite bilo koji deo imena funkcije tako što prikazuje sve funkcije koje sadrže slova koja ste uneli. Pretraga neće popunjavati rezultate dok ne unesete najmanje dva slova zbog performansi. Pretraga će se obavljati na paru jezika koji ste izabrali i davaće rezultate na oba jezika.

Okno „Rečnik“ za prevodilac funkcija

Kada pretraga prikaže ime funkcije koje ste tražili, možete da kliknete na njega da bi se prikazali jezički par i definicija funkcije. Ako kliknete na ime funkcije u oknu Reference, na sličan način ćete otići u Rečnik i prikazaće se jezički par i opis funkcije.

Napomene: 

 • Neće sve funkcije imati opise, ali nedostajaće samo mali broj njih.

 • Opisi funkcija su samo na engleskom jeziku.

 • Ako vam je potrebno da vidite lokalizovani opis, možete da odete na karticu „Formule“, kliknete na relevantnu kategoriju funkcije i zadržite pokazivač iznad funkcije koja vas zanima. Excel će prikazati opis funkcije na jeziku instalacije.

Klikom na ikonu sijalice u oknu Rečnik otići ćete u okno Povratne informacije o prevodu, gde možete da nam ostavite povratne informacije o određenom prevodu.

Okno „Povratne informacije“ za prevodilac funkcija

Okno „Prevodilac“

Okno Prevodilac može da prevede celu formulu sa jednog jezika na drugi. Evo primera okna Prevodilac u kom se formula prevodi sa engleskog na francuski:

Okno „Prevodilac“ za prevodilac funkcija sa funkcijom konvertovanom iz engleskog u francuski

Gornji okvir je za prevod Sa jezika, a donji za prevod Na jezik. Dva dugmeta u obliku zelenih strelica u sredini služe za prevod u naznačenom smeru. U ovom slučaju, nalepili smo formulu u polje Sa jezika i kliknuli na strelicu nadole da bismo preveli na francuski.

Ručno podešavanje znakova za razgraničavanje

Excel funkcije se oslanjaju na znakove za razgraničavanje da bi razdvojile opsege od argumenata. Različiti jezici koriste različite znakove za razdvajanje pa će, mada „Prevodilac funkcija“ nastoji da vrši odgovarajuće izbore, ponekad možda biti neophodno da se neki od njih podese ručno.

Slika koja prikazuje listu dugmadi ispod okvira „Na jezik“ i „Sa jezika“

Pored svakog okvira „Sa jezika/Na jezik“ nalazi se grupa dugmadi, prikazana iznad. Prvo dugme uzima ono što se nalazi u okviru za tekst iznad i nalepljuje u trenutno aktivnu ćeliju u programu Excel. Možete ga koristiti za lepljenje lokalizovane formule u ćeliju po izboru.

Ostala dugmad su grupisana po odgovarajućim funkcijama: znak za razdvajanje decimala, znak za razdvajanje u okviru niza i znak za razdvajanje u okviru liste.

 • Znak za razdvajanje decimala

  • Znak za razdvajanje decimala može biti tačka ili zarez.

 • Znak za razdvajanje u okviru niza

  • Ovaj znak za razdvajanje je karakterističan za formule niza.

 • Znak za razdvajanje u okviru liste

  • Znak za razdvajanje decimala na engleskom je obično tačka, a znak za razdvajanje u okviru liste je zarez. U nekim evropskim jezicima znak za razdvajanje decimala je zarez, a znak za razdvajanje u okviru liste stoga mora da bude nešto drugo, konkretno tačka i zarez. 

Trenutno prevedi izabranu ćeliju

Opcija Trenutno prevedi izabranu ćeliju na kartici Prevodilac pokušaće da prevede formulu u bilo kojoj ćeliji koju izaberete. Time se unosi formula iz izabrane ćelije u donji okvir za prevod Na jezik i prevod se trenutno nalepljuje u okvir Sa jezika.

Napomene: 

 • Funkcija Trenutno prevedi izabranu ćeliju nije podržana u programu Microsoft Excel 2013 i starijim verzijama.

 • Funkcija Trenutno prevedi izabranu ćeliju neće funkcionisati ako ste u režimu uređivanja u ćeliji. Čim napustite režim uređivanja, trenutni prevod će ponovo funkcionisati.

Povratne informacije

Nadamo se da uz Prevodilac funkcija možete da postanete produktivniji zahvaljujući korišćenju lokalizovanih verzija programa Excel i veoma cenimo povratne informacije. Podstičemo vas da šaljete povratne informacije o funkcijama čiji bi prevodi mogli da budu bolji, ali i o samom programskom dodatku.

Ako imate uopšteni stav o tome kako lokalizujemo funkcije i kako biste voleli da ovaj programski dodatak funkcioniše, zaista bismo želeli da čujemo vaše mišljenje!

Tim za „Prevodilac funkcija“, Martin i Vadim

fxlator@microsoft.com

Napomena: Sve povratne informacije ćemo lično pregledati, ali ne možemo da garantujemo da ćemo na sve odgovoriti. Nemojte da šaljete datoteke koje sadrže lične podatke.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×