Preuzimanje pristupačnih predložaka za Office

Predlošci koji vam pomažu da sadržaj učinite pristupačnim za svakoga sada su dostupni na sajtu Templates.Office.com. Možete ih pronaći tako što ćete tražiti termin „pristupačni predlošci“, a možete i da koristite naš upit: Pristupačni predlošci na sajtu Office.com.

Osim toga, možete da ih pronađete pomoću Office aplikacije. Izaberite stavke Datoteka > Novo i otkucajte „pristupačni predlošci“ u polju Potražite predloške na mreži.

Dobijte brzi prikaz nekoliko pristupačnih predložaka u ovim uzorcima predložaka.

Word

Naslovna stranica koja prikazuje čoveka sa servisnim psom i slike četiri pristupačna predloška

Preuzmite Word uzorak

Excel

6 slika pristupačnih predložaka budžeta

Preuzmite Excel uzorak

PowerPoint

Projekcija slajdova koja prikazuje 4 slike pristupačnih predložaka i druge slajdove

Preuzmite PowerPoint uzorak

Napravite sopstvene predloške pomoću vodiča za pristupačnost

Želite da napravite sopstvene predloške? Nekoliko od tih predložaka ne služe samo za to da ih koristite, već vas i vode kroz pravljenje sopstvenih pristupačnih predloške. Otvorite predloške da biste otkrili savete i uputstva za pravljenje predložaka koje vaša organizacija može da koristi.

Šta čini te predloške pristupačnima?

Oni koriste funkcije pristupačnosti koje pružaju Windows i Office i unapređeni su na sledeće načine:

Pristupačni predlošci sada imaju obogaćeni kontrast boja, tako da korisnicima tekst neće biti dosadan i težak za čitanje i neće im promaći značenje koje određene boje prenose. Adekvatan kontrast za boje teksta i pozadine u velikoj meri olakšava čitanje teksta u dokumentima, na slajdovima i u unakrsnim tabelama. Svi stilovi, stilovi ćelija, ivice tabela i oznake podataka u Office predlošcima imaju određeni odnos kontrasta boja.

Staro

Stari Excel predložak ličnog budžeta sa bojama niskog kontrasta (plava i svetloplava na sivoj pozadini).

Novo

Novi predložak ličnog budžeta u programu Excel sa bojama visokog kontrasta (tamnoplava i narandžasta na beloj pozadini).

U novoj verziji Excel predloška za lični budžet možete da vidite primetne promene. Za razliku od stare verzije, pristupačni predložak koristi boje u režimu visokog kontrasta.

Pristupačni predlošci obuhvataju alternativni tekst za tabele, slike, grafikone i druge vizuelne objekte u Office predlošcima da bi korisnicima bilo lakše da ih koriste.

Alternativni tekst obuhvata reči koje na najbolji način opisuju sliku, grafiku ili pozadinu koja se koristi u predlošcima. Kad čitač ekrana iščita alternativni tekst slike, korisnici mogu lako da razumeju o čemu se radi na slici. Suvišne reči kao što su „slika“, „dizajn“ ili „to je grafika“ uklonjene su da bi se fokus zadržao samo na onome što je važno.

Staro

Stara slika ledničkog jezera sa dijalogom „Oblikovanje slike“ koja prikazuje da nema alternativnog teksta u polju „Opis“.

Novo

Nova slika ledničkog jezera sa dijalogom „Oblikovanje slike“ koja prikazuje poboljšan alternativni tekst u polju „Opis“.

Na primer, u staroj verziji Word predloška za studentski izveštaj sa naslovnom fotografijom nije bilo alternativnog teksta za glavnu sliku. U pristupačnoj verziji alternativni tekst („Svetloplavo ledničko jezero okruženo belim ledom na tamnoj planini“) daje jasan opis slike korisnicima s oštećenim vidom putem čitača ekrana.

Čitač ekrana gubi broj ćelija ako je tabela ugnežđena ili ako je ćelija objedinjena ili razdeljena. Na primer: Tabela sa mnogo oblikovanja često je deo obrasca koji se ne može lako čitati pomoću čitača ekrana zbog problema sa navigacijom. Imajući u vidu zahteve pristupačnosti, naši predlošci sada obuhvataju jednostavne strukture tabela sa jasnim zaglavljima i bez praznih ćelija. Čitač ekrana koristi informacije iz zaglavlja za identifikovanje redova i kolona i pruža korisniku smislene informacije.

Staro

Stari predložak Word liste zaduženja sa praznim ćelijama u redovima i kolonama.

Novo

Novi predložak Word liste zaduženja sa informacijama o zaglavljima redova i kolona u ćelijama.

U staroj verziji Word predloška liste zaduženja nije bilo informacija o redovima i kolonama. Pristupačni predložak obuhvata jednostavnu strukturu tabele i jasno navodi informacije o zaglavlju reda i kolone.

U unapređenim predlošcima veličina fonta podešena je na 11 tačaka i više. Koristeći veće fontove, težimo smanjenju opterećenja pri čitanju za naše korisnike s delimičnim oštećenjem vida. Ova veličina fonta fiksirana je za pisanje teksta, kao i za HTML adrese u pristupačnim predlošcima.

Staro

Stari predložak liste projektnih zadataka sa najmanjim fontom od 8,5 tačaka.

Novo

Novi predložak liste projektnih zadataka sa najmanjim fontom od 11 tačaka.

U prethodnoj verziji Word predloška sa listom projektnih zadataka minimalna veličina fonta bila je 8,5 tačaka. U novoj verziji veličinu fonta smo podesili na 11 tačaka i više, tako da je čitanje u velikoj meri olakšano za naše korisnike s delimičnim oštećenjem vida.

Pristupačni Excel predlošci sada obuhvataju poruke unosa koje čitači ekrana čitaju kako bi pomogli korisnicima da razumeju kako radna sveska može da se koristi. Te poruke unosa pomažu korisnicima pri unosu sadržaja u unakrsnu tabelu. Obezbeđene su zasebne poruke unosa za sve radne listove i ćelije koje je moguće uređivati.

Staro

Stari predložak menadžera kurseva na fakultetu bez opisa za elemente.

Novo

Novi predložak menadžera kurseva na fakultetu sa opisima za elemente.

U staroj verziji Excel predloška menadžera kurseva na fakultetu nije bilo opisa za radnu svesku. U pristupačnoj verziji opis za radnu svesku možete pronaći u ćeliji A1. U pristupačnom predlošku, za vreme početka, čitač ekrana sada čita poruku unosa korisniku, koji onda može da unese vreme početka za tabelu rasporeda.

  • PowerPoint slajdovi sa boljim redosledom čitanja:    U pristupačnim PowerPoint predlošcima unapredili smo redosled čitanja za sadržaj slajda tako što smo ga učinili logičnim za radnje korisnika. Štaviše, svaki slajd u pristupačnom predlošku sadrži jedinstveni naslov gde korisnik može da unese naslov po svom izboru. Na primer, redosled čitanja je bio: naslov, sadržaj i slika, a sada je promenjen u: naslov, slika i sadržaj. Naslov na slajdu je bio „Kliknite da biste dodali naslov“, a sada glasi: „Dodajte naslov slajda – 1“.

  • Informacije o hipervezi:    Korisnici uglavnom ne nalaze jasne i tačne informacije o hipervezama umetnutim u dokument, unakrsnu tabelu ili prezentaciju. Pristupačni predlošci obuhvataju odgovarajući opis o hipervezama. Na primer, hiperveze sa tekstom „kliknite ovde“ nisu od pomoći korisniku koji ne može da vidi vezu. Zbog toga koristimo pun naslov odredišne stranice, npr. „Posetite Microsoft OneNote – zvanični sajt“ sa ekranskim napomenama.

  • Naslovi sa logičnim oblikovanjem:    Našim korisnicima je potrebno da naslovi budu logično raspoređeni. Pristupačni predlošci obezbeđuju racionalan raspored naslova, na primer Naslov 1, Naslov 2, a zatim Naslov 3, umesto njihovog prikazivanja nasumičnim redosledom. U savršenom slučaju naslovi ne bi trebalo da imaju imena koja su „predugačka“.

  • Kontrole sadržaja sa naslovima i oznakama:    Naši najnoviji Word predlošci koriste kontrole za sadržaj koje sadrže obogaćeni tekst sa vrednostima u naslovima i oznakama kako bi čitači ekrana mogli da čitaju tekst koji je moguće uređivati. Na taj način korisnici mogu lako da unesu tekst naslova u oblast koja je označena za to.

  • Uvek aktuelan datum:    Relevantnost informacija ne može toliko da zastari da ne bi mogla da se iskoristi. Zato smo uveli funkciju uvek aktuelnog datuma. Sada, kad god korisnik otvori pristupačnu unakrsnu tabelu, čuće trenutni datum (današnji) umesto datuma kad je predložak napravljen.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×