Preuzimanje podataka pomoću programskog dodatka Power Pivot

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U većini slučajeva, uvoz relacionih podataka preko Power Pivot programski dodatak je brže i efikasnije nego radi jednostavne uvoza u programu Excel.

Obično je lako da uradite:

 1. Pitajte administratora baze podataka za informacije o vezi baze podataka i uverite se da imate dozvolu za pristup podacima.

 2. Ako su podaci relacioni ili dimenzionalni, zatim – iz unutar Power Pivot– izaberite stavke Početak > Preuzmi spoljne podatke > Iz baze podataka.

Opcionalno, možete da uvezete iz drugih izvora podataka:

 • Izaberite stavke Početak > Iz usluge sa podacima ako se je iz Microsoft Azure Marketplace ili OData podataka za feed podataka.

 • Izaberite stavke Početak > Preuzmi spoljne podatke > Iz drugih izvora da biste odabrali neku čitavu listu izvora podataka.

Na stranici Odaberite kako da uvezete podatke , odaberite da li želite da sve podatke u izvoru podataka ili da biste filtrirali podatke. Biranje tabele i prikaze sa liste ili pisanje upita koji određuje koje podatke da biste uvezli.

U prednosti Power Pivot uvoz spadaju i mogućnost:

 • Filtriranje nepotrebnih podataka da bi se uvezao samo podskup.

 • Preimenovanje tabela i kolona prilikom uvoza podataka.

 • Lepljenje u unapred definisan upit radi izbora podataka koje on vraća.

 • OLE DB dobavljači ponekad mogu da ponude brže performanse za veći opseg podataka. Kada birate između različitih dobavljača za isti izvor podataka, trebalo bi prvo da probate sa OLE DB dobavljačem.

 • Uvoz tabela iz relacionih baza podataka čuva korake zato što se relacije sporednog ključa koriste tokom uvoza da biste kreirali relacije između radnih listova u prozoru Power Pivot .

 • Uvoz više tabela, a zatim brisanje nepotrebnih tabela može da vam uštedi korake. Ako uvozite jednu po jednu tabelu, možda će ipak biti potrebno da ručno kreirate relacije između tabela.

 • Kolone koje sadrže slične podatke u različitim izvorima podataka predstavljaju osnovu za kreiranje relacija u okviru Power Pivot prozora. Kada koristite heterogene izvore podataka, odaberite tabele sa kolonama koje se mogu mapirati u tabelama u drugim izvorima podataka koji sadrže iste ili slične podatke.

 • Da bi osvežavanje podataka bilo podržano za radnu svesku koju objavljujete na SharePoint serveru, odaberite izvore podataka koji su jednako dostupni na radnim stanicama i serverima. Nakon objavljivanja radne sveske, možete da podesite raspored osvežavanja podataka da bi se informacije u radnoj svesci automatski ažurirale. Korišćenje izvora podataka dostupnih na mrežnim serverima omogućava osvežavanje podataka.

U programu Excel izaberite stavke Podaci > Veze > Osveži sve da biste se ponovo povezali sa bazom podataka i osvežili podatke u radnoj svesci.

Osvežavanje će ažuriranje pojedinačne ćelije i dodajte redove koji se ažuriraju u spoljnoj bazi podataka od vremena poslednjeg uvoz. Samo nove redove i kolone postojeće osvežen. Ako vam je potrebna da biste dodali novu kolonu u model, moraćete da ih uvezete koristite korake navedene iznad.

Osvežavanje jednostavno ponavlja isti upit koji se koristi za uvoz podataka. Ako u izvoru podataka se više ne nalazi na istoj lokaciji ili ako tabela ili kolona su uklonjene ili preimenovana, osvežavanje neće uspeti. Naravno, i dalje možete zadržati sve podatke koje ste prethodno uvezli. Da biste prikazali upit korišćen tokom osvežavanja podataka, kliknite na dugme Power Pivot > Upravljanje da biste otvorili prozor Power Pivot . Izaberite stavke Dizajn > Svojstva tabele da biste prikazali upit.

Obično, dozvole su potrebne da biste osvežili podatke. Ako delite radnu svesku sa drugim osobama koje ćete želeti da osvežite podatke, oni će zahtevati bar je samo za čitanje dozvole na bazu podataka.

Način na koji možete da delite radnu svesku će odrediti da li mogu da se jave osvežavanja podataka. Za Office 365, ne možete da osvežite podatke u radnoj svesci koja je sačuvana u usluzi Office 365. U sistemu SharePoint Server 2013, možete da zakažete osvežavanja bez nadzora podataka na serveru, ali je neophodno da Power Pivot za SharePoint 2013 instaliran i konfigurisan u SharePoint okruženje. Obratite se svom SharePoint administratoru da biste videli da li je planirano osvežavanje podataka je dostupna.

Možete da uvezete podatke iz jedne od mnogih izvora podataka navedenih u dolenavedenoj tabeli.

Power Pivot u programu Microsoft Excel 2013 ne instalira dobavljače za svaki izvor podataka. Dok neki dobavljači usluga možda već postoji na vašem računaru, možda ćete morati da preuzmete i instalirate dobavljača usluga koje su vam potrebne.

Takođe možete da se povežete sa tabelama u programu Excel i kopirajte i nalepite podatke iz aplikacije kao što su Excel i Word koje koristite HTML formata za ostavu. Više informacija potražite u članku Dodavanje podataka tako što ćete pomoću Excel povezane tabele i Kopiranje i lepljenje podataka u programskom dodatku Power Pivot.

Imajte u vidu sledeće u odnosu na dobavljači podataka:

 • Takođe možete da koristite OLE DB dobavljač za ODBC.

 • U nekim slučajevima, koristeći MSDAORA OLE DB dobavljač može da dovede do greške u povezivanju – posebno sa novije verzije Oracle. Ako naiđete na neke greške, preporučujemo da koristite jednu od druge dobavljače naveden za Oracle.

Izvor

Verzije

Tip datoteke

Dobavljači usluge

Access baze podataka

Microsoft Access 2003 ili noviju verziju.

.accdb ili .mdb

ACE 14 OLE DB dobavljač

SQL Server relacione baze podataka

Microsoft SQL Server 2005 ili novijom; Microsoft Azure SQL baze podataka

(nije primenljivo)

OLE DB dobavljač za SQL Server

SQL Server Native Client OLE DB dobavljač

SQL Server Native 10.0 Client OLE DB dobavljač

.NET Framework dobavljač podataka za SQL Client

Paralelno skladište podataka Microsoft SQL servera (PDW)

SQL Server 2008 ili novijim verzijama

(nije primenljivo)

OLE DB dobavljač za SQL Server PDW

Oracle relacione baze podataka

Oracle 9i, 10g, 11g.

(nije primenljivo)

Oracle OLE DB dobavljač

.NET Framework dobavljač podataka za Oracle Client

.NET Framework dobavljač podataka za SQL Server

MSDAORA OLE DB (dobavljač 2)

OraOLEDB

MSDASQL

Teradata relacione baze podataka

Teradata V2R6, V12

(nije primenljivo)

TDOLEDB OLE DB dobavljač

.Net dobavljač podataka za Teradata

Informix relacione baze podataka

(nije primenljivo)

Informix OLE DB dobavljač

IBM DB2 relacione baze podataka

8.1

(nije primenljivo)

DB2OLEDB

Sybase relacione baze podataka

(nije primenljivo)

Sybase OLE DB dobavljač

Druge relacione baze podataka

(nije primenljivo)

(nije primenljivo)

OLE DB dobavljač ili ODBC upravljački program

Tekstualne datoteke
Poveži se sa ravnom datotekom

(nije primenljivo)

.txt, .tab, .csv

ACE 14 OLE DB dobavljač za Microsoft Access

Microsoft Excel datoteke

Excel 97-2003 ili novija verzija

.xlsx, .xlsm, .xlsb, .xltx, .xltm

ACE 14 OLE DB dobavljač

radne sveske Power Pivot
Uvoz podataka iz usluge Analysis Services ili Power Pivot

Microsoft SQL Server 2008 R2 ili novija verzija

xlsx, .xlsm, .xlsb, .xltx, .xltm

ASOLEDB 10.5

(koristi se samo sa Power Pivot radnim sveskama koje se objavljuju na SharePoint farmama sa instaliranim programskim dodatkom Power Pivot za SharePoint)

Analysis Services kocka
Uvoz podataka iz usluge Analysis Services ili Power Pivot

Microsoft SQL Server 2005 ili novija verzija

(nije primenljivo)

ASOLEDB 10

Feedovi podataka
Uvoz podataka iz feeda podataka

(koji se koristi za uvoz podataka iz Reporting Services izveštaja, Atom dokumenta o servisu i jednog feeda podataka)

Atom 1.0 format

Sve baze podataka ili dokumenti koji su prikazani kao Windows Communication Foundation (WCF) Data Service (prethodno poznato kao ADO.NET Data Services).

.atomsvc za dokument o servisu koji definiše jedan ili više feedova

.atom za Atom Veb feed dokument

Microsoft Data Feed Provider za Power Pivot

.NET Framework dobavljač podataka za feed podataka za Power Pivot

Izveštaji usluga za izveštavanje
Uvoz podataka iz Reporting Services izveštaja

Microsoft SQL Server 2005 ili novija verzija

.rdl

Office Database Connection datoteke

.odc

Objavljena serverska dokumenta – kao što je Access baza podataka već objavljene u programu SharePoint – nije moguće uvesti.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×