Preuzimanje i pripremanje podataka za 3D mape

Da biste dobili najbolje rezultate uz 3D Maps, koristite podatke u Excel tabeli ili (po mogućstvu) model podataka koji ste napravili u programu Excel ili programski dodatak Power Pivot. Ako su podaci koje želite da koristite u funkciji 3D Maps uskladišteni na spoljnim serverima, možete da se povežete sa njima iz programa Excel i dodate ih u model podataka.

Napomena: 3D Maps ne podržava hijerarhije (grupisanja polja podataka) koje kreirate u modelu podataka.

Strukturisanje podataka

Da biste pripremili podatke, proverite da li su svi podaci u formatu Excel tabele, pri čemu svaki red predstavlja jedinstveni zapis. Naslovi kolona ili redova treba da sadrže tekst, a ne stvarne podatke, kako bi ih 3D Maps tačno protumačio pri prikazu geografskih koordinata. Pored toga, ako koristite smislene oznake, biće vam dostupna polja za vrednost i polja kategorije pri dizajniranju obilaska u oknu „Uređivač obilazaka“ funkcije 3D Maps.

Da biste koristili strukturu tabele koja preciznije predstavlja vreme i geografsku lokaciju u funkciji 3D Maps, uključite sve podatke u redove tabele i koristite opisne tekstualne oznake u naslovima kolona, na primer:

Primer ispravnog oblikovanja tabele

Uverite se da podaci nisu strukturisani na ovaj način, pri čemu neki podaci, kao što su NLO susreti i godine, nisu uključeni u Excel tabelu:

Primer neispravnog oblikovanja tabele

U tabelu uključite ove podatke:

 • Geografske vrednosti    3D Maps zahteva najmanje jednu geografsku vrednost po redu sa podacima. To može da bude kombinacija geografske širine/dužine, grad, zemlja/region, ZIP kôd/poštanski broj, država/pokrajina ili adresa. Tačnost funkcije 3D Maps zavisi od količine i vrste geografskih podataka koje navedete i rezultata pretrage iz pretraživača Bing. Na primer, pošto samo u SAD-u postoji 18 gradova koji se zovu Kolambus, korisno je ako imate kolonu Država da bi funkcija mogla da prepozna pravi grad.

 • Polja za datum ili vreme    3D Maps zahteva najmanje jedno polje za datum ili vreme po redu sa podacima ako želite da prikazujete podatke tokom vremena. Da biste dobili nabolje rezultate, postavite ove podatke o vremenu u posebne kolone i oblikujte ih kao datume ili vreme (Kliknite desnim tasterom miša na izabrane ćelije > Oblikuj ćelije).

Povezivanje sa spoljnim podacima

Ako ćete raditi sa velikim skupovima podataka, verovatno će biti uskladišteni u spoljnom izvoru, kao što je baza podataka, feed podataka ili veb lokacija. Moraćete da ih uvezete u radnu svesku da bi 3D Maps mogao da ih koristi.

Da biste se sa spoljnim podacima povezali iz programa Excel (to jest, ne preko programskog dodatka PowerPivot), uradite ovo:

 1. U programu Excel, izaberite karticu Podaci > željenu vezu u grupi Pribavljanje spoljnih podataka.

  Grupa „Preuzimanje spoljnih podataka“ na kartici „Podaci“

 2. Pratite korake u čarobnjaku koji se pokreće.

 3. U okviru poslednjeg koraka u čarobnjaku proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Dodaj ove podatke u model podataka.

Da biste se povezali sa spoljnim podacima iz prozora programskog dodatka PowerPivot, uradite ovo:

 1. U programu Excel izaberite karticu PowerPivot i kliknite na dugme Upravljaj.

  Kartica „PowerPivot“ i dugme „Upravljanje“

 2. U prozoru programskog dodatka PowerPivot kliknite na dugme Pribavi spoljne podatke.

 3. Izaberite tip podataka (kao što su SQL Server ili druga baza podataka, datoteka ili feed podataka).

 4. Pratite korake u čarobnjaku koji se pokreće.

Podaci se automatski dodaju u model podataka kad spoljne podatka pribavite preko prozora programskog dodatka PowerPivot.

Savet: Ako imate Microsoft Power Query za Excel, pomoću njega možete da uvezete podatke, a da ih zatim oblikujete ili transformišete pomoću funkcije Uređivač upita. Više informacija potražite u članku Prvi koraci uz Query u programu Excel 2016 i Preuzimanje & transformacije podataka u programu Excel 2016.

Korišćenje izvornih podataka tehnologije PivotTable

Podaci u PivotTable formatu neće dobro raditi u funkciji 3D Maps jer PivotTable objedinjuje ukupne vrednosti, kao što su ukupna vrednost prodaje ili ukupan broj instanci za prodaju u regionima. Najbolje je da umesto njih koristite izvorne podatke tehnologije PivotTable da bi 3D Maps mogao da koristi svaku pojedinačnu instancu kao trenutak u vremenu, da je animira u vremenu i prikaže na tačnom mestu na globusu.

3D Maps koristi izvorne podatke da bi prikazao PivotTable objedinjavanja geografskih vrednosti (kao što su gradovi u državi, države u zemlji/regionu ili zemlje u regionu/na kontinentu) na mapi koja zadržava isti nivo granulacije detalja. Tip grafikona Regioni vam omogućava da prikazujete podatke u geografskim regionima različitih vrsta, na primer po zemlji/regionu, po državi ili po poštanskom broju.

Provera kvaliteta podataka

Kada radite sa velikim količinama podataka, možda ćete uočiti probleme sa kvalitetom, kao što su greške u kucanju i netačni podaci. Možda bi trebalo da proverite podatke pre nego što ih prikažete pomoću funkcije 3D Maps – geografske podatke, vreme i mere – a da zatim nasumično proverite šta 3D Maps prikazuje.

U dolenavedenom primeru, populacija Čikaga je 10 puta veća nego što bi trebalo. Traka podataka za taj grad znatno odstupa od traka podataka za druge velike gradove, kao što su Njujork i Los Anđeles.

Traka populacije nije proporcionalna drugim trakama

Popravite podatke u izvoru (na primer, na radnom listu Excel tabele ili u SQL Server bazi podataka), a zatim osvežite podatke direktno sa 3D Maps trake tako što ćete izabrati stavke Početak > Osvežavanje podataka.

„Osvežavanje podataka“ na kartici „Početak“

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×