Pretvaranje datuma uskladištenih kao tekst u datume

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Povremeno, datumi mogu biti oblikovani i uskladišteni u ćelije kao tekst. Na primer, možda ste uneli datum u ćeliju koja je oblikovana kao tekst ili su podaci možda uvezeni ili nalepljeni iz spoljašnjeg izvora podataka kao tekst.

Datumi koji su oblikovani kao tekst su poravnati u ćeliji (umesto desno poravnat). Kada je omogućena Provera grešaka , tekstualne datume sa dvocifrenim godinama mogu biti označeni indikatorom greške: Ćelija sa greškom u formuli .

Pošto grešaka u programu Excel može da identifikuje tekstualnih datuma sa dvocifrenim godinama, možete da koristite opcije za automatsko ispravljanje da biste ih konvertovali datume u formatu datuma. Funkcija DATEVALUE možete da koristite da biste konvertovali datume većini drugih tipova tekstualnih datuma.

Ako uvozite podatke u Excel iz drugog izvora ili ako ste uneli datume sa dvocifrenim godinama u ćelijama koje su prethodno oblikovani kao tekst, možda ćete videti mali zeleni trougao u gornjem levom uglu ćelije. Ovaj indikator greške obaveštava da je datuma uskladištenih kao tekst, kao što je prikazano u ovom primeru.

Ćelije sa zelenim indikatorom greške u gornjem levom uglu

Indikator greške možete da koristite da biste konvertovali datume iz formata teksta u format datuma.

Napomene: Prvo, uverite se da grešaka omogućen u programu Excel. Da biste to uradili:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije>Formule.

  U Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta „Office“ , a zatim izaberite stavku Excel opcije > formule.

 2. Provera grešaka, potvrdite izbor Omogući otkrivanje grešaka u pozadini. Sve greške koje se nalazi, će biti označene sa trouglom u gornjem levom uglu ćelije.

 3. U okviru Pravila proveravanja grešaka izaberite stavku Ćelije koje sadrže godine predstavljene sa 2 cifre.

Sledite ovu proceduru da biste konvertovali tekstualni datum normalan sastanak:

 1. Na radnom listu izaberite jednu ćeliju ili opseg susednih ćelija koje imaju indikator greške u gornjem levom uglu. Više informacija potražite u članku Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu.

  Savet: Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Kliknite na dugme greške koje se pojavljuje pored izabrane ćelije.

  Dugme greške

 3. U meniju izaberite stavku Pretvori XX u 20XX ili Pretvori XX u 19XX. Ako želite da biste odbacili indikatora greške bez konvertovanja broj, kliknite na dugme Zanemari grešku.

  Komande za konvertovanje datuma

  Tekstualne datume sa dvocifrenim godinama konvertujete u standardne datume sa četvorocifrenim godinama.

  Konvertovani datumi

  Kada konvertujete ćelije iz tekstualnih datuma, možete promeniti način na koji se datumi prikazuju u ćelijama tako što ćete primeniti oblikovanje datuma.

Da biste konvertovali tekstualni datum u ćeliji u redni broj, koristite funkcije DATEVALUE. Zatim kopirajte formulu, izaberite ćelije koje sadrže tekstualne datume i koristite Specijalno lepljenje da biste ih primenili format datuma.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite praznu ćeliju i proverite da li je format broja opšte.

  Provera formata broja: na kartici Početak , u grupi broj kliknite na strelicu pored polja Format broja , a zatim izaberite stavku Opšte.

 2. U praznu ćeliju:

  1. Unesite = DATEVALUE (

  2. Kliknite na ćeliju koja sadrži datum oblikovan kao tekst koji želite da konvertujete.

  3. Unesite )

  4. Pritisnite taster ENTER, a funkcija DATEVALUE vraća serijski broj datuma koji je predstavljen tekstualnim datumom.

   Šta je to Excel serijski broj?

   Excel skladišti datume kao redne brojeve tako da mogu se koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1 januar 1900 serijski broj 1 i 1 januar 2008, da li je serijski broj 39448 zato što je to podrazumeva 1 januar 1900.To kopiju konverziju formulu u opseg susednih ćelija, izaberite ćeliju koja sadrži formulu koju ste uneli , a zatim prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje prazne ćelije u opsegu koji po veličini odgovara opsegu ćelija koje sadrže tekstualne datume.

 3. Pošto prevučete regulator za popunjavanje, trebalo bi da dobijete opseg ćelija sa serijskim brojevima koji odgovara opsegu ćelija koji sadrži tekstualne datume.

 4. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže redne brojeve, a zatim na kartici Početak, u grupi Ostava kliknite na dugme Kopiraj.

  Tasterska prečica:  Možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + C.

 5. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže datume u tekstualnom obliku, a zatim na kartici Početak, u grupi Ostava kliknite na strelicu na dugmetu Nalepi, a potom izaberite stavku Specijalno lepljenje.

 6. U dijalogu Specijalno lepljenje, u odeljku Nalepi izaberite opciju Vrednosti, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Na kartici Početak kliknite na iskačući prozor pokretanje pored naziva grupe broj.

 8. U polju Kategorija izaberite stavku Datum, a zatim sa liste Tip izaberite željeni format datuma.

 9. Da biste izbrisali redne brojeve nakon uspešnog konvertovanja svih datuma, izaberite ćelije koje ih sadrže, a zatim pritisnite taster DELETE.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×