Pretraživanje beležaka u programu OneNote

Jedna od glavnih prednosti korišćenja programa OneNote umesto klasičnih beležnica jeste njegova sposobnost da brzo pretraži sve informacije koje ste sakupili i pronađe važne beleške na osnovu kriterijuma koje ste naveli. Umesto da letimično prelistavate papirne stranice, možete brzo da vratite sve što ste ispisali. OneNote takođe olakšava pregledanje najnovijih beležaka i pretragu izgovorenih reči u snimljenim audio beleškama.

Pretraga teksta

Da biste pretražili ključnu reč ili frazu u svim svojim beleškama ili čak u više beležnica, uradite sledeće:

 1. U polju za pretragu sa krajnje desne strane kartica odeljka, kliknite na strelicu sa desne strane ikone lupe i na listi koja se pojavljuje odaberite stavku Sve beležnice.

  Napomena: Ako više volite da koristite tasterske prečice, možete da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+E da biste proširili pretragu na sve beležnice.

 2. U polju za pretragu otkucajte ključnu reč ili frazu.

  Koristite pretragu da biste tražili beleške bilo gde u programu OneNote.

 3. Dok kucate, OneNote odmah počinje da vraća rezultate sa stranicama koje se podudaraju sa rečju ili frazom za pretragu. Odaberite rezultat pretrage da biste preuzeli belešku koja se podudara.

 4. Kada završite pretragu, pritisnite taster Esc.

Napomene: 

 • Ako želite da suzite opseg pretrage, kliknite na strelicu desno od ikone lupe i na listi koja se pojavila odaberite kako da se pretraga ograniči: Pronađi na ovoj stranici, Ovaj odeljak, Ova grupa odeljaka, Ova beležnica, Sve beležnice.

 • Da biste se lakše kretali kroz veliki broj rezultata pretrage, prilagodili opseg pretrage, sortirali pretragu, možete da zakačite okno rezultata pretrage. Samo pritisnite kombinaciju tastera Alt+O.

Pretraživanje reči u audio i video zapisima

OneNote može prepoznati govorne reči u zvučnim i video zapisima ukoliko vam je omogućena opcija „Pretraga audio zapisa“. Ova opcija je podrazumevano isključena jer usporava funkciju pretrage.

Da biste uključili pretragu audio zapisa:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Audio i video.

 2. U okviru Pretraga audio zapisa potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući pretragu reči audio i video zapisa, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Funkcije pretrage u programu Office OneNote 2007 mogu se znatno poboljšati instaliranjem komponente Windows Desktop Search (WDS). Uz instaliranu komponentu WDS, pretraživanje beležaka u programu OneNote je skoro trenutno i čak možete pretraživati informacije u snimljenim audio beleškama. Možete da preuzmete i instalirate WDS kada OneNote to zatraži od vas ili tako što ćete ga izabrati u opcijama programa OneNote. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije. U dijalogu Opcije izaberite stavku Drugo, a zatim kliknite na Instaliraj trenutnu pretragu.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Traženje beležaka

Pronalaženje nedavno napisanih beležaka

Pregledanje nedavno prikazanih beležaka

Saveti za pretraživanje beležaka

Traženje beležaka

Napomena: Ako beležnica sadrži odeljke zaštićene lozinkom, a vi želite da pretražujete beleške u njima, morate da unesete lozinke za ove odeljke pre nego što počnete pretragu.

 1. U polju Pretraga otkucajte tekst koji želite da nađete.

 2. Kliknite na strelicu Promeni opseg pretrage pored simbola Pronađi, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste pronašli određeni tekst samo u trenutnom odeljku, kliknite na Ovaj odeljak.

  • Da biste pronašli određeni tekst u svim otvorenim odeljcima, kliknite na Ova grupa odeljaka.

  • Da biste pronašli određeni tekst u svim odeljcima i stranicama u trenutnoj beležnici, izaberite stavku Ova beležnica.

  • Da biste pronašli određeni tekst u svim odeljcima i stranicama u svim beležnicama, izaberite stavku Sve beležnice.

 3. Kliknite na dugme Pretraži.

  Ako budu pronađene neke instance teksta, ukupan broj stranica se pojavljuje u oblasti trake sa alatkama.

 4. Da biste prešli iz jedne instance teksta u drugu, kliknite na strelice Prethodno podudaranje ili Sledeće podudaranje.

 5. Da biste pregledali listu stranica koje sadrže tekst, izaberite stavku Prikaz liste, a zatim uradite nešto od sledećeg u oknu zadatka Lista stranice:

  • Da biste otvorili određenu stranicu koja sadrži tekst, kliknite na naslov stranice.

  • Da biste sortirali listu stranica na drugi način, izaberite opciju koju želite na listi Sortiraj listu po.

  • Da biste promenili opseg pretrage, izaberite opciju koju želite na listi Pretraga.

   Napomena: Da biste zadržali rezultate pretrage u oknu zadatka Lista stranica, OneNote prikazuje samo jedno podudaranje po stranici. Na listi Rezultati pretrage beleške kliknite na bilo koju stranicu da biste prikazali pojavljivanja koja se mogu naći na toj stranici.

 6. Da biste završili pretragu, kliknite na crveno dugme Izađi iz pretrage i obriši markirana podudaranja.

Napomene: 

 • Kada izaberete opseg za pretragu, on se automatski primenjuje na sve naredne pretrage beležaka. Na primer, ako izaberete Ovaj odeljak i pretražite beleške, a kasnije želite da pretražujete tekst u svim beleškama, morate da promenite opseg (na primer, na Sve beležnice) pre nego što počnete sa daljom pretragom.

 • Kada pretražujete tekst u beleškama, možete da uključite pretraživanje izgovorene reči u audio i video (.wma i .wmv) datotekama koje ste snimili u programu OneNote. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije i na listi Kategorija izaberite stavku Audio i video. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući pretragu reči audio i video zapisa, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Pronalaženje nedavno napisanih beležaka

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Stranice sortirane po datumu.

 2. U oknu zadatka Lista stranica izaberite stavku Datum na listi Sortiraj listu po.

 3. Na listi Pretrage izaberite stavku Sve beležnice.

 4. Da biste otvorili određenu stranicu, kliknite na njen naslov na listi rezultata.

Vrh stranice

Pregledanje nedavno prikazanih beležaka

Na traci sa alatkama Standardno uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste otvorili poslednju stranicu koju ste pregledali, kliknite na Nazad Slika dugmeta .

 • Da biste otvorili stranicu koju ste pregledali pre nego što kliknete na Nazad Slika dugmeta , izaberite stavku Napred Slika dugmeta .

 • Da biste otvorili neku od poslednjih nekoliko stranica koje ste pregledali, kliknite na strelicu pored stavke Nazad Slika dugmeta ili Napred Slika dugmeta , a zatim kliknite na naslov željene stranice.

Vrh stranice

Saveti za pretraživanje beležaka

Da biste dobili najbolje rezultate prilikom pretraživanja beležaka, uzmite u obzir sledeće savete:

 • Koristite navodnike da biste pronašli tačnu frazu    Da biste pronašli tačnu frazu, stavite je pod znake navoda. Na primer, ako otkucate Luka Macura i imate beleške koje sadrže imena Luka Curović, Nemanja Macura i Luka Macura, OneNote će pronaći samo one beleške koje sadrže frazu Luka Macura.

 • Koristite „OR” da biste pronašli stranice koje sadrže bilo koju reč    Da biste pronašli beleške koje sadrže bilo koju od nekoliko reči, otkucajte OR između svake reči. Na primer, ako otkucate Luka OR Macura OR Nemanja, OneNote će pronaći beleške koje sadrže bilo koju od te tri reči.

 • Koristite naizmenično velika i mala slova    Uz izuzetak za AND, OR i NEAR, pretraga ne razlikuje mala i velika slova. Na primer, ako otkucate Ponedeljak, OneNote će pronaći beleške koje sadrže i „ponedeljak“ i „Ponedeljak“.

 • Koristite „snimanje zvuka je započeto” ili „snimanje video zapisa je započeto” za pronalaženje audio ili video beležaka    Kada snimate audio ili video beleške, OneNote automatski umeće tekst „Snimanje zvuka je započeto” ili „Snimanje video zapisa je započeto”, u zavisnosti od tipa snimanja. Da biste pretraživali audio beleške, otkucajte snimanje zvuka je započeto. Da biste pretraživali video beleške, otkucajte snimanje video zapisa je započeto.

 • Koristite samo prvih nekoliko slova reči za proširenje rezultata pretrage    Ako otkucate prvih nekoliko slova reči, OneNote će pronaći reči koje sadrže taj deo reči. Na primer, ako otkucate Tim i imate beleške koje sadrže reč „timovi“, OneNote će pronaći beleške koje sadrže i reč „Tim“ i „timovi“. Da biste to izbegli, koristite znake navoda da biste pronašli tačnu reč ili frazu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×