Prepoznajte sumnjive poruke u uslugama Outlook.com i Outlook na vebu

Kako bi sprečili da phishing poruke dospeju u vaše poštansko sanduče, Outlook.com i Outlook na vebu proveravaju da li se pošiljalac predstavlja lažno i označavaju sumnjive poruke kao neželjenu e-poštu.

Važno: Kada se poruka označi kao phishing prevara, Outlook.com i Outlook na vebu prikazuju upozorenje na vrhu stranice, ali i dalje možete da otvorite sve veze u poruci.

Kako da prepoznam sumnjivu poruku u prijemnom sandučetu?

Outlook.com i Outlook na vebu prikazuju indikatore kada ne mogu da identifikuju pošiljaoca poruke ili kada se njegov identitet razlikuje od onoga što vidite u adresi „Od“.

 • Vidite „?“ na slici pošiljaoca

  Kada Outlook.com i Outlook na vebu ne mogu da potvrde identitet pošiljaoca pomoću tehnika za potvrdu identiteta pošiljaoca e-pošte, prikazuju „?“ na fotografiji pošiljaoca.

  Pošiljalac čiji identitet nije potvrđen u programu Outlook

 • Nije svaka poruka za koju ne uspe da se potvrdi identitet pošiljaoca zlonamerna. Međutim, trebalo bi da budete oprezni kada vršite interakciju sa porukama pošiljaoca čiji identitet nije potvrđen ako ga ne prepoznajete. Odnosno ako prepoznajete pošiljaoca koji obično nema „?“ na slici pošiljaoca, ali odjednom se „?“ pojavi, to može da znači da je pošiljalac prevaren.

 • Adresa pošiljaoca se razlikuje od onoga što se pojavljuje u adresi „Od“

  Adresa e-pošte koju vidite u poruci često se razlikuje od onoga što vidite u adresi „Od“. Fišeri ponekad pokušavaju da vas prevare da pomislite da je pošiljalac neko drugi.

  Kada Outlook.com i Outlook na vebu otkriju razliku između stvarne adrese pošiljaoca i adrese u adresi „Od“, prikazuju stvarnog pošiljaoca pomoću oznake putem, koja se podvlači.

  Snimak ekrana oznake „preko“

  U ovom primeru potvrđen je identitet domena slanja, „sumnjivo“, ali je pošiljalac stavio „nepoznato@contoso.com“ u adresu „Od“.

  Nije svaka pouka koja sadrži oznaku preko sumnjiva. Međutim, ako ne prepoznajete poruku sa oznakom preko, trebalo bi da budete oprezni prilikom interakcije sa njom.

  U novoj verziji usluge Outlook.com i Outlook_na_vebu možete da držite kursor iznad imena ili adrese pošiljaoca na listi poruka da biste videli njegovu adresu e-pošte, bez potrebe da otvorite poruku.

  Snimak ekrana kursora koji se drži iznad imena pošiljaoca

  Kako da znate da li koristite novu verziju usluge Outlook.com ili Outlook_na_vebu? Pogledajte sledeće primere:

  AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

  Snimak ekrana gornjeg levog ugla Outlook.com beta poštanskog sandučeta

  Koristite novu verziju usluge Outlook.com ili Outlook na vebu.

  AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

  Snimak ekrana gornjeg levog ugla klasičnog Outlook.com poštanskog sandučeta

  Koristite klasičnu verziju usluge Outlook.com ili Outlook na vebu.

Najčešća pitanja

Za „?“ na slici pošiljaoca:  Outlook.com zahteva da poruka prođe potvrde identiteta SPF i DKIM. Još detalja potražite u člancima Podešavanje potvrde identiteta SPF u usluzi Office 365 radi sprečavanja prevara i Korišćenje potvrde identiteta DKIM za proveravanje valjanosti odlazne e-pošte poslate sa prilagođenog domena u usluzi Office 365.

Za oznaku preko: Ako se domen u adresi „Od“ razlikuje od domena u DKIM potpisu ili polju „SMTP POŠTA OD“, Outlook.com prikazuje domen iz jednog od ta dva polja (prednost se daje DKIM potpisu).

Ova svojstva ne možete da zamenite.

Za „?“ na slici pošiljaoca: Kao pošiljalac, trebalo bi da potvrdite identitet poruke pomoću potvrda identiteta SPF ili DKIM.

Za oznaku preko: Kao pošiljalac, trebalo bi da proverite da li je domen u DKIM potpisu ili polju „SMTP POŠTA OD“ isti kao domen u adresi „Od“ ili njegov poddomen.

Ne mora da znači. Outlook.com i Outlook na vebu mogu da potvrde identitet pošiljaoca na osnovu drugih svojstava u okviru poruke.

Srodne teme

Doprinesite zaštiti Outlook.com naloga e-pošte
Izađite na kraj sa zloupotrebom, phishingom ili prevarama u usluzi Outlook.com
Filtrirajte neželjenu i bezvrednu poštu u usluzi Outlook na vebu

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×