Premeštanje oblika

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Ovaj članak opisuje kako da premestite oblike u SmartArt grafici. Ako tražite informacije o premeštanju oblika, pročitajte članak Premeštanje slika, oblika, okvira za tekst, ili WordArt. Više informacija o korišćenju vođice i koordinatne linije da biste promenili poziciju oblike, potražite u odeljku Menjanje koordinatne mreže razmaka i Prikazivanje ili skrivanje linija koordinatne mreže.

 1. U SmartArt grafici, kliknite na oblik koji želite da premestite.

  Da biste premestili više oblika, izaberite prvi oblik, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok birate dodatne oblike.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Prevucite oblik na novu lokaciju.

  • Pritisnite tastere STRELICA NAGORE, strelica nadole, strelica nadesno ili strelica nalevo da biste premestili oblik u željenom smeru.

  • Da biste premestili ili „guranje” oblika u veoma malim pomacima, držite pritisnut taster CTRL dok pritiskate strelica nagore, strelica nadole, strelica nadesno ili strelica nalevo.

   Kada ste guranje oblika, to premešta jedan razmak u koordinatna mreža. Možete da odštampate koordinatne linije. Ako je Prikači objekte za koordinatnu mrežu opcija je isključena, Guranje premešta oblik jedan piksel. Opcija " Prikači objekte za koordinatnu mrežu " Poravnava objekte za najbliži presek u koordinatnoj mreži prilikom crtanja i premeštanje objekata.

   Ako ne vidite na kartice SmartArt alatke ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

   Lista osnovnih blokova sa koordinatnom mrežom
   Fig. 1 raspored SmartArt grafike Lista osnovnih blokova sa prikazom koordinatne mreže

   Napomene: 

   • U zavisnosti od rasporeda za SmartArt grafiku koju koristite, ako premestite oblik koji ima odgovarajuću oblika, kao što je strelica ili linija, odgovarajući oblik i premestiti.

   • Ako napravite SmartArt grafiku trodimenzionalnih tako što ćete primeniti 3-D brzog izbora stilova sa prikazom perspektivu, prvo morate se prebaciti na 2-D scene da biste premestili oblike. U okviru SmartArt alatke, na kartici Oblikovanje , u grupi oblike kliknite na dugme Uredi u 2-D. Premeštanje oblika, a zatim ponovo kliknite na dugme Uredi u 2-D . Da biste se prebacivali između 2-D i 3-D, kliknite na dugme Uredi u 2-D u grupi " oblici " na kartici Oblikovanje da uredite u 2-D kao ključ koji privremeno otvara za uređivanje tako da možete da premestite i promena veličine oblika SmartArt grafike – ali na 3-D stil je i dalje primenjen na SmartArt grafiku i ponovo se pojavljuje kada kliknete na dugme Uredi u 2-D ponovo.

   • Iako možete da potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Prikači za objekat za druge objekte u, on neće funkcionisati za oblike u SmartArt grafici. Opcija " Prikači za objekat za druge objekte " omogućava automatsko poravnanje oblika koje premeštate ivica obližnjih oblika.

   • PowerPoint i Word: kada ste guranje oblika, to premešta jedan razmak u koordinatna mreža. Koordinatne linije nisu vidljive tokom projekcije slajdova i ne štampaju u prezentaciji ili u dokumentu. Ako je Prikači objekte za koordinatnu mrežu opcija je isključena, Guranje premešta oblik jedan piksel. Opcija " Prikači objekte za koordinatnu mrežu " Poravnava objekte za najbliži presek u koordinatnoj mreži prilikom crtanja i premeštanje objekata. Da biste isključili opciju Prikači objekte za koordinatnu mrežu isključivanje ili da biste promenili prored koordinatne mreže, u okviru SmartArt alatke, na kartici Oblikovanje izaberite stavku Rasporedi, a zatim izaberite stavku Poravnaj. Kliknite na dugme Postavke koordinatne mreže, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Prikači objekte za koordinatnu mrežu ili promenite broj u okviru Prored u okviru Postavke koordinatne mreže.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×