Preimenovanje datoteke

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ponekad koju želite da promenite ime datoteke. Možete sačuvati otvorenu datoteku pod novim imenom, ali i dalje će postojati kopija datoteke sa originalnim imenom. Ako želite da promenite ime bez kreiranja nove kopije, sledite ove korake.

Napomena: Ne možete da preimenujete datoteku dok je otvorena u bilo kom programu. Datoteka mora da se zatvori, a ako je deljene datoteke, mora biti prijavljen.

Preimenovanje datoteke u operativnom sistemu Windows

Najlakši način da biste preimenovali datoteku je da koristite istraživač datoteka u operativnom sistemu Windows.

Kliknite desnim tasterom miša bilo koju datoteku u programu Windows Explorer datoteku da biste je preimenovali.

Otvorite istraživač datoteka tako što ćete otići na Moj računar ili tako što ćete pritisnuti taster Windows + E na tastaturi. Pronađite datoteku koju želite da preimenujete, izaberite je i kliknite na dugme Preimenuj na traci (ili na tastaturi pritisnite taster F2). Otkucajte novo ime koje želite da imate datoteku i pritisnite taster enter.

Preimenovanje datoteke na Mac računaru

Najlakši način da biste promenili ime datoteke na Mac računaru jeste da koristite Nalazač. Pronađite i izaberite datoteku, a zatim izaberite stavke datoteka > Preimenuj. Otkucajte novo ime i pritisnite taster enter.

Snimak ekrana integracije aplikacije Finder na Mac računaru sa preklapanjima sinhronizacije za sinhronizovane datoteke

Preimenovanje datoteke u sistemu Office Online

Kada pokrenete novi, prazan, dokument u Office Online, dokument se ime kao što su „Document4” ili „Presentation2”. Da biste preimenovali dokument dok ga uređujete, kliknite na ime datoteke pri vrhu prozora pregledača i otkucajte ime koje želite.

Preimenovanje u sistemu Office na mreži

Ako se ništa ne dešava dok kucate, proverite da li se nalazite u prikazu za uređivanje (na kartici Prikaz izaberite opciju Prikaz za uređivanje).

Nećete moći da biste preimenovali datoteku ako druge osobe rade na njoj u isto vreme da se nalazite. Sačekajte da ste jedina osoba u dokumentu, a zatim da ga preimenujete.

Preimenovanje datoteke u sistemu Office na android uređaju

Da biste preimenovali datoteku u sistemu Office na Android jednostavno otvorite datoteku u odgovarajući Office aplikacije (Word, Excel, itd.) a zatim dodirnite ime datoteke na vrhu na aplikacije otkucajte novo ime koje želite, a zatim dodirnite gotovo na tastaturi.

Preimenovanje datoteke

Preimenovanje datoteke u sistemu Office na iOS

Da biste preimenovali datoteku u sistemu Office na iOS otvorite Office aplikaciju, pronađite datoteku u meniju datoteka i dodirnite dugme " još " (izgleda kao da je 3 tačke). Iz kontekstualnog menija izaberite stavku Preimenuj , otkucajte novo ime, a zatim dodirnite Preimenovanje u gornjem desnom uglu dijaloga.

Preimenujte datoteku tako što ćete dodirnuti dugme 3 tačke i izabrati stavku Preimenuj

Video zapis

Ako biste hteli da pogledate kratak video o tome kako to da uradite, možda će vam to korisno.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Za više informacija

Slušamo vas

Ako ovaj članak pronašli korisno i posebno ako niste, koristite kontrole za povratne informacije ispod da nam konstruktivne ideje na kako da ga bolje.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×