Pregled spoljnog deljenja

Ako vaša organizacija obavlja posao koji obuhvata deljenje dokumenata ili direktnu saradnju sa prodavcima, klijentima ili korisnicima, možete da koristite funkcije spoljnog deljenja usluge SharePoint Online da biste delili sadržaj sa osobama izvan organizacije. Ili, ako to nije slučaj, možete da ograničite korišćenje spoljnog deljenja u organizaciji. U ovom članku ćemo pogledati SharePoint Online opcije deljenja, kao i kako da ih planirate.

(Ako želite da dođete pravo do podešavanja deljenja, pogledajte članak Uključivanje ili isključivanje spoljnog deljenja za SharePoint Online. Ako pokušavate da delite datoteku ili fasciklu, pogledajte članak Deljenje OneDrive datoteka i fascikli ili Deljenje SharePoint datoteka ili fascikli u usluzi Office 365.)

Planiranje spoljnog deljenja treba da bude obuhvaćeno u sveukupnom planiranju dozvola za SharePoint Online.

Imajte u vidu da je spoljno deljenje podrazumevano uključeno za čitavo SharePoint Online okruženje, kao i za kolekcije sajtova u njemu. Možete da ga globalno isključite pre nego što ljudi počnu da koriste sajtove ili dok ne budete tačno znali kako želite da koristite ovu funkciju.

Šta su to funkcije spoljnog deljenja usluge SharePoint Online?

SharePoint Online sadrži globalne postavke (u celom zakupcu) i postavke kolekcije sajtova za spoljno deljenje. Postavke na nivou zakupca zamenjuju sve postavke na nivou kolekcije sajtova i utiču na OneDrive.

Za svog SharePoint Online zakupca i za svaku pojedinačnu kolekciju sajtova možete da odaberete neku od sledećih osnovnih opcija deljenja:

  • Bez spoljnog deljenja – sajtovi i dokumenti mogu da se dele samo sa unutrašnjim korisnicima u okviru vaše Office 365 pretplate.

  • Deljenje samo sa spoljnim korisnicima u direktorijumu – sajtovi, fascikle i dokumenti mogu da se dele samo sa spoljnim korisnicima koji se već nalaze u vašem Office 365 direktorijumu korisnika. Na primer, korisnici koji su prethodno prihvatili poziv za deljenje ili korisnici koje ste uvezli iz drugog Office 365 ili Azure Active Directory zakupca.

  • Deljenje sa ovlašćenim spoljnim korisnicima – sajtovi se mogu deliti sa spoljnim korisnicima koji imaju Microsoft nalog odnosno poslovni ili školski nalog iz druge Office 365 pretplate ili Azure Active Directory pretplate. Kada se dele fascikle ili dokumente, korisnik ne mora da se prijavljuje pomoću Microsoft naloga odnosno poslovnog ili školskog naloga – njemu se šalje jednokratni kôd koji može da koristi za potvrdu identiteta.

  • Deljenje sa anonimnim korisnicima – dokumenti i fascikle (ali ne i sajtovi) mogu da se dele putem anonimne veze gde svako ko ima vezu može da prikaže ili uredi dokument, odnosno da izvrši otpremanje u fasciklu.

Gorenavedena lista sadrži stavke poređane po redosledu od najviše do najmanje restriktivnih. Koju god opciju da odaberete, restriktivnija funkcionalnost vam je i dalje dostupna. Na primer, ako odaberete da dozvolite deljenje sa anonimnim korisnicima, možete i dalje da delite sa autorizovanim spoljnim korisnicima i korisnicima koji se već nalaze u direktorijumu, uključujući unutrašnje korisnike.

Deljenje i bezbednost   

Ako imate poverljive informacije koje nikada ne bi trebalo da se dele sa spoljnim korisnicima, razmotrite kreiranje jedne ili više kolekcija sajtova na kojima je spoljno deljenje isključeno i na kojima možete da čuvate poverljive informacije. Po potrebi kreirajte dodatne kolekcije sajtova koje ćete koristiti za spoljno deljenje. To vam pomaže da upravljate bezbednosnim rizikom tako što sprečava spoljni pristup osetljivim informacijama.

Šta je to spoljni korisnik?

Spoljni korisnik je neko izvan vaše Office 365 pretplate kome ste dali pristup nekim sajtovima, datotekama ili fasciklama. Postoje dva tipa spoljnih korisnika:

Autorizovani korisnici   

Autorizovani korisnici su korisnici koji imaju Microsoft nalog odnosno poslovni ili školski nalog iz druge Office 365 pretplate. Sa tim korisnicima možete da delite sajtove i dokumente na isti način kao što delite sajtove i dokumente sa unutrašnjim korisnicima. Dozvole i grupe funkcionišu na isti način za autorizovane spoljne korisnike kao i za unutrašnje korisnike.

Budući da spoljni korisnici nemaju licencu za Office 365 pretplatu, ograničeni su na osnovne zadatke saradnje:

  • Potvrđeni spoljni korisnik može da izvrši zadatke na lokaciji u skladu sa nivoom dozvole koji mu je dodeljen. Na primer, ako dodate spoljnog korisnika u grupu Članovi, on će imati dozvole za uređivanje i moći će da dodaje, uređuje i briše liste; takođe će moći da prikazuje, dodaje i briše stavke liste i dokumente.

  • Potvrđeni spoljni korisnici mogu da koriste Office Online za prikazivanje i uređivanje dokumenata. Ako vaš plan uključuje Office Professional Plus, ne mogu da instaliraju verziju sistema Office za stone računare na svojim računarima ako im ne dodelite licencu.

  • Potvrđeni spoljni korisnici će moći da vide druge tipove sadržaja na lokacijama, u zavisnosti od dozvola koje im dodelite. Na primer, oni mogu da odu na različite podlokacije u okviru kolekcije lokacija u koju su pozvani. Takođe će moći da rade stvari kao što je prikazivanje feedova lokacije.

Ako potvrđeni spoljni korisnici žele veće mogućnosti, morate im dodeliti odgovarajuću Office 365 licencu. To uradite isto kao i kada biste dodelili licencu internom korisniku.

Anonimni korisnici   

Anonimni korisnici su korisnici koji imaju vezu ka fascikli ili dokumentu koja se može deliti i koji mogu da prikazuju ili uređuju dokument odnosno otpremaju u fasciklu (u zavisnosti od tipa veze) bez potrebe za prijavljivanjem pomoću korisničkog imena ili lozinke. Anonimne veze mogu slobodno da se prosleđuju između korisnika i one važe dok ih ne onemogućite ili dok ne isteknu (ako ste postavili datum isteka).

Anonimni korisnici ne mogu da pristupaju sajtovima i ne možete da ih dodelite licence. Oni mogu samo da prikažu ili urede određeni dokument ili fasciklu za koje imaju vezu za anonimni pristup.

Šta se dešava kada podelim sajt ili dokument?

Kada podelite sajt, fasciklu ili dokument, ono što se dešava u pozadini zavisi od toga da li ste odabrali da delite sa autorizovanim spoljnim korisnicima ili sa anonimnim korisnicima.

Deljenje sajtova sa spoljnim korisnicima kojima je potvrđen identitet   

Kada delite sajt sa autorizovanim spoljnim korisnikom, njemu se putem e-pošte šalje poziv koji sadrži vezu ka sajtu ili dokumentu. Kada on klikne na vezu, od njega se traži da se prijavi pomoću korisničkog imena i lozinke svog Microsoft naloga odnosno poslovnog ili školskog naloga. Kada se korisnik prijavi, on se dodaje na spisak korisnika u vašoj Office 365 pretplati (videćete ga na listi sa oznakom #EXT# u korisničkom imenu) i daće mu se pristup sajtu ili dokumentu.

Kada korisnik bude na spisku korisnika u vašoj Office 365 pretplati, možete mu dodeliti pristup drugim sajtovima ili dokumentima bez slanja dodatnih poziva. (Možda ćete morati da mu pošaljete vezu ka sajtu ili dokumentu kako bi mogao da ih pronađe.) Takođe možete da mu dodelite Office 365 licencu ako želite.

Deljenje sa autorizovanim spoljnim korisnikom možete da prekinete tako što ćete ukloniti njegovu dozvolu sa sajta, odnosno tako što ćete ga ukloniti sa spiska korisnika u usluzi Office 365.

Deljenje datoteka i fascikli sa spoljnim korisnicima kojima je potvrđen identitet   

Kada delite datoteku ili fasciklu sa spoljnim korisnikom kojem je potvrđen identitet, njemu se šalje e-poruka koja sadrži vezu ka sajtu ili dokumentu. Svaki put kada pristupa datoteci ili fascikli pomoću veze, njemu se putem e-pošte šalje vremenski ograničeni kôd koji može da koristi za potvrdu identiteta. On mora da unese kôd da bi pristupio datoteci ili fascikli.

Možete da prekinete deljenje sa spoljnim korisnikom kojem je potvrđen identitet tako što ćete izbrisati vezu za deljenje koja mu je poslata.

Deljenje sa anonimnim korisnicima   

Kada delite sa anonimnim korisnicima, možete im dozvoliti da uređuju ili prikazuju dokument odnosno da otpremaju u fasciklu. Veze za prikaz i uređivanje se kreiraju odvojeno i mogu da se podese da isteknu u navedeno vreme. Kada kreirate ove veze, one mogu slobodno ponovo da se koriste i prosleđuju. Svi koji imaju vezu mogu da pristupe dokumentu.

Anonimni korisnici se ne dodaju na spisak korisnika u usluzi Office 365. Deljenje sa njima možete da prekinete tako što ćete otići u dokument ili fasciklu koje delite i izbrisati anonimnu vezu.

Saradnja sa spoljnim poslovnim partnerima

Ako imate poslovne partnere ili prodavce sa kojima treba da sarađujete ili delite dokumente, razmotrite podešavanje SharePoint Online ekstranet sajta. Ekstranet sajt predstavlja namensku kolekciju sajtova koje koristite za poslovnu saradnju sa određenim partnerom ili prodavcem. Ovaj sajt možete da zaključate kako bi samo vlasnici sajta mogli da pozivaju spoljne korisnike i kako bi mogli da se pozivaju samo spoljni korisnici sa određenih domena.

SharePoint Online ekstranet sajtovi su veoma laki za podešavanje i mnogo lakši i jeftiniji za održavanje od lokalnih ekstranet sajtova. Detalje potražite u članku Korišćenje usluge Office 365 SharePoint Online kao ekstranet rešenja za poslovnu saradnju (B2B).

Takođe pogledajte

Obučavanje korisnika sa statusom gosta pomoću iskustva spoljnog deljenja

Podešavanje zahteva za pristup i upravljanje njima

Traženje sadržaja lokacije koji se deli sa spoljnim korisnicima

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×