Pregled Excel tabela

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da bi upravljanje i analizu grupa lakše povezanih podataka, možete da pretvorite u opseg ćelija u Excel tabelu (prethodno poznat kao Excel lista).

Primer podataka koji su oblikovani kao Excel tabela

Napomene: 

 • Excel tabele ne treba mešati sa tabelama podataka koje su deo paketa komandi analize šta-ako. Dodatne informacije o tabelama podataka potražite u članku Izračunavanje više rezultata pomoću tabele podataka.

 • Nije moguće kreirati ili umetanje tabele u deljenoj radnoj svesci.

Saznajte više o elementima Excel tabele

Tabela može da sadrži sledeće elemente:

 • Red zaglavlja    Podrazumevano, tabela ima red zaglavlja. Svaka kolona tabele ima omogućeno filtriranje u redu zaglavlja tako da možete da filtrirate ili brzo sortirajte podatke u tabeli. Više informacija potražite u članku filtriranje podataka ili Sortiranje podataka.

  Sortiranje ili primenite filter u tabelu

  Možete da isključite red zaglavlja u tabeli. Više informacija potražite u članku zaglavlja tabele Excel Uključivanje ili isključivanje.

 • Naglašeno redova    Alternativno senčenje ili naglašavanje u redovima pomaže vam da bolje razlikovali podatke.

  Excel tabela sa podacima zaglavlja, ali nije izabrana pomoću opcije „Moja tabela ima zaglavlja“, tako da je Excel dodao podrazumevana imena zaglavlja kao što su Kolona1, Kolona2.

 • Izračunate kolone    Unošenjem formule u jednu ćeliju u koloni tabele, možete da kreirate izračunatu kolonu u kojoj ta formula odmah primenjuje na sve druge ćelije u toj koloni tabele. Više informacija potražite u članku korišćenje izračunatih kolona u Excel tabeli.

  Dodavanje jedne formule u ćeliji tabele koje će automatski dovršiti da biste kreirali izračunatu kolonu

 • Red sa ukupnim vrednostima    Kada dodate red za ukupne vrednosti u tabelu, Excel daje vam se automatski zbir padajuće liste da biste izabrali sa funkcije kao što su SUM, AVERAGE i tako dalje. Kada izaberete neku od sledećih opcija, u tabeli će automatski ih konvertovati PODZBIR funkciju koja zanemaruje redove koji su sakrivene sa filterom podrazumevano. Ako želite da uključite skrivene redove u izračunavanja, možete da promenite PODZBIR argumenti funkcije.

  Za više informacija pogledajte takođe videti ukupne vrednosti podataka u Excel tabeli.

  Primer izabrati red sa zbirom formule sa zbirom formule padajuće liste

 • Regulator veličine    Regulator veličine u donjem desnom uglu tabele vam omogućava da prevlačite tabelu na željenu veličinu.

  Prevucite regulator za promenu veličine da biste promenili veličinu tabele

  Za druge načine da biste promenili veličinu tabele, pogledajte članak Promena veličine tabele dodavanjem redova i kolona.

Kreiranje tabele

Možete da kreirate onoliko tabela onako kako želite u unakrsnoj tabeli.

Da biste brzo kreirali tabele u programu Excel, uradite sledeće:

 1. Izaberite ćeliju ili opseg podataka.

 2. Izaberite stavke Početak > Oblikuj kao tabelu.

 3. Izaberite stil tabele.

 4. U dijalogu Oblikuj kao tabelu , potvrdite izbor u polju za potvrdu pored Moja tabela kao zaglavlja ako želite prvi red opsega da se red zaglavlja, a zatim kliknite na dugme u redu.

Takođe pogledajte na video zapisa za kreiranje tabele u programu Excel.

Efikasno rad sa podatke u tabeli

Excel sadrži neke funkcije koje vam omogućavaju da efikasno radili sa podatke u tabeli:

 • Korišćenje strukturiranih referenci    Umesto da koristite reference ćelija, kao što su A1 i R1C1, možete da koristite strukturirane reference koje upućuju na imena tabela u formuli. Više informacija potražite u članku Korišćenje strukturiranih referenci u Excel tabelama.

 • Obezbeđivanje integriteta podataka     Možete da koristite funkciju za proveru valjanosti ugrađenih podataka u programu Excel. Na primer, možete odabrati da dozvolite samo brojeva ili datuma u koloni tabele. Više informacija o tome kako da bi obezbedio integritet podataka potražite u članku Primena validacije podataka u ćelije.

Izvoz Excel tabele na SharePoint lokaciji

Ako imate za kreiranje access na SharePoint lokaciji, možete da ga koristite za izvoz Excel tabele u SharePoint listu. Ovaj način druge osobe mogu prikaz, uređivanje i ažuriraju podatke iz tabele u SharePoint listu. Možete da kreirate jednosmerne veze sa SharePoint listom tako da možete da osvežite podatke iz tabele na radnom listu da biste uneli izmene koje su napravljene podataka iz SharePoint liste. Više informacija potražite u članku izvoz Excel tabele u sistemu SharePoint.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Oblikovanje Excel tabele

Problemi sa kompatibilnošću Excel tabele

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×