Pregled Excel tabela

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste olakšali upravljanje grupama srodnih podataka i njihovu analizu, opseg ćelija možete da pretvorite u Microsoft Office Excel tabelu (ranije se zvala Excel lista). Tabela obično sadrži povezane podatke u grupama radni list redova i kolona koje su oblikovane kao tabela. Pomoću funkcija tabele možete da upravljate podacima iz redova i kolona tabele nezavisno od podataka u drugim redovima i kolonama radnog lista.

Podaci u Excel tabeli

Napomena: Excel tabele ne treba mešati sa tabelama podataka koje su deo paketa komandi analize šta-ako. Dodatne informacije o tabelama podataka potražite u članku Izračunavanje više rezultata pomoću tabele podataka.

Saznajte više o elementima Excel tabele

Tabela može da sadrži sledeće elemente:

 • Red zaglavlja    Tabela podrazumevano sadrži red zaglavlja. Svaka kolona tabele ima omogućeno filtriranje u redu zaglavlja kako biste brzo mogli da filtrirate ili sortirate podatke tabele.

  Red zaglavlja u Excel tabeli

 • Naglašeni redovi    Alternativno senčenje ili naglašavanje je podrazumevano primenjeno na redove u tabeli da biste bolje razlikovali podatke.

  Naglašeni redovi u Excel tabeli

 • Izračunate kolone    Unošenjem formule u jednu ćeliju u koloni tabele, možete da napravite izračunatu kolonu u kojoj se ta formula odmah primenjuje na sve druge ćelije u toj koloni tabele.

  Izračunata kolona u Excel tabeli

 • Red sa zbirom    Red sa zbirom možete da dodate u tabelu koja obezbeđuje pristup funkcijama za rezimiranje (kao što je funkcija AVERAGE, COUNT ili SUM). Padajuća lista se pojavljuje u svakom redu sa zbirom kako biste brzo mogli da izračunate željene ukupne vrednosti.

  Red sa zbirom u Excel tabeli

 • Regulator veličine    Regulator veličine u donjem desnom uglu tabele vam omogućava da prevlačite tabelu na željenu veličinu.

  Regulator veličine u donjem desnom uglu poslednje ćelije u Excel tabeli

Upravljanje podacima u Excel tabeli

Za upravljanje podacima možete da koristite jednu tabelu, ali ako želite da upravljate sa nekoliko grupa podataka, možete da umetnete više tabela na isti radni list.

Ako imate pristup lokaciji Microsoft Windows SharePoint Services i dozvolu za pravljenje za nju, možete da je koristite za deljenje tabele sa drugima. Ako izvezete podatke iz tabele u SharePoint listu, druge osobe mogu da ih vide, urede i ažuriraju na SharePoint listi. Možete da napravite jednosmernu vezu sa SharePoint listom kako biste mogli da osvežite podatke iz tabele na radnom listu da biste uključili promene koje su napravljene na podacima sa SharePoint liste. SharePoint listu više ne možete da ažurirate promenama koje napravite na podacima iz tabele u programu Excel. Kada izvezete podatke iz tabele u SharePoint listu, možete da je otvorite u programu Excel samo za čitanje – sve promene koje želite da napravite mogu da se naprave samo za podatke na SharePoint lokaciji.

Napomena: Ako je radna sveska deljena radna sveska, onda nije moguće kreirati tabele.

Funkcije tabele koje možete da koristite za upravljanje podacima iz tabele

 • Sortiranje i filtriranje    Padajuće liste filtriranja su automatski dodate u red zaglavlja tabele. Tabele možete da sortirate po rastućem ili opadajućem redosledu ili po boji, odnosno možete da napravite prilagođeni redosled sortiranja. Tabele možete da filtrirate da biste prikazali samo podatke koji ispunjavaju kriterijume koje ste naveli ili možete da filtrirate po boji. Dodatne informacije o tome kako da filtrirate ili sortirate podatke potražite u člancima Filtriranje podataka ili Sortiranje podataka.

 • Oblikovanje podataka iz tabele    Podatke iz tabele možete brzo da oblikujete tako što ćete primeniti unapred definisan ili prilagođeni stil tabele. Možete i da odaberete opcije stilova tabele da biste prikazali tabelu sa ili bez zaglavlja ili reda sa ukupnim vrednostima, da biste primenili naglašavanje reda ili kolone kako biste olakšali čitanje ili da biste napravili razliku između prve ili poslednje kolone i drugih kolona u tabeli. Dodatne informacije o tome kako se oblikuju podaci tabele potražite u članku Oblikovanje Excel tabele.

 • Umetanje i brisanje redova i kolona tabele    Možete da koristite jedan od nekoliko načina za dodavanje redova i kolona u tabelu. Brzo možete da dodate prazan red na kraju tabele, uključite redove ili kolone susednog radnog lista u tabelu odnosno da umetnete redove i kolone tabele gde god želite. Redove i kolone možete da izbrišete po potrebi. Možete i da brzo uklonite redove koji sadrže duplirane podatke iz tabele. Dodatne informacije o dodavanju i brisanju redova i kolona tabele potražite u članku Dodavanje ili uklanjanje redova i kolona Excel tabele.

 • Korišćenje izračunate kolone    Izračunatu kolonu možete da napravite kako biste koristili jednu formulu koja se prilagođava za svaki red u tabeli. Izračunata kolona se automatski širi da bi uključila dodatne redove kako bi se formula odmah proširila na te redove. Dodatne informacije o tome kako se pravi izračunata kolona potražite u članku Korišćenje izračunate kolone u Excel tabeli.

 • Prikazivanje i izračunavanje ukupnih vrednosti podataka iz tabele    Podatke iz tabele možete brzo da saberete tako što ćete prikazati red sa ukupnim vrednostima na kraju tabele, a zatim koristiti funkcije koje su obezbeđene u padajućoj listi za svaku ćeliju reda sa ukupnim vrednostima. Dodatne informacije o tome kako se prikazuju i izračunavaju ukupne vrednosti podataka iz tabele potražite u članku Izračunavanje ukupne vrednosti podataka u Excel tabeli.

 • Korišćenje strukturiranih referenci    Umesto referenci ćelija, kao što su A1 i R1C1, možete da koristite strukturirane reference koje upućuju na imena tabela u formuli.

 • Obezbeđivanje integriteta podataka     Za tabele koje nisu povezane sa SharePoint listama, možete da koristite funkcije za proveru valjanosti ugrađenih podataka u programu Excel. Na primer, možete odabrati da dozvolite samo brojeva ili datuma u koloni tabele. Više informacija o tome kako da bi obezbedio integritet podataka potražite u članku Primena validacije podataka u ćelije.

 • Izvoz u SharePoint listu    Tabelu možete da izvezete u SharePoint listu tako da druge osobe mogu da vide, urede i ažuriraju podatke iz tabele.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×