Pregled certifikata i šifrovanih e-poruka u programu Outlook

Korišćenjem opcija za šifrovanje, kao što su S/MIME, digitalni potpis i šifrovanje možete da sprečite da se neko drugi predstavlja kao vi i neovlašćeno menja sadržaj e-poruka u programu Microsoft Office Outlook 2007.

Sledi osnovna terminologija šifrovanja i objašnjenje najčešće korišćenih metoda.

Ovaj članak sadrži:

Korišćenje šifrovanja za bezbedniju komunikaciju

Korišćenje certifikata za šifrovane e-poruke u programu Outlook

Korišćenje šifrovanja za bezbedniju komunikaciju

Šifrovanje je skup standarda i protokola za šifrovanje podataka i poruka što omogućava njihovo bezbednije skladištenje i prenos. Čak i kada je medijum za prenos (npr. Internet) nepouzdan, šifrovanje možete da koristite za poverljive datoteke (tako da „uljez“ teže može da ih razume), kao i za obezbeđivanje integriteta i održavanje poverljivosti podataka.

Korišćenjem digitalnih potpisa i certifikata možete da proverite poreklo šifrovanih podataka i poruka. Kada koristite metode šifrovanja, ključevi za šifrovanje moraju ostati tajna. Međutim, algoritmi, veličine ključeva i formati datoteka mogu postati javni, a da pri tom bezbednost ne bude ugrožena.

Dve osnovne operacije su šifrovanje i dešifrovanje. Šifrovanje predstavlja takvo premetanje podataka usled kog je nemoguće otkriti originalne informacije. Dešifrovanje je obrnut proces – ispremetani podaci se pomoću ključa za šifrovanje pretvaraju u originalni tekst.

Za šifrovanje i dešifrovanje potreban je algoritam šifrovanja i ključ. Postoje mnogi algoritmi šifrovanja: Data Encryption Standard (DES), Rivest/Sharmir/Adleman (RSA) šifrovanje, RC2 i RC5. Pri svakoj od ovih opcija ključ se koristi sa algoritmom za konverziju čistog teksta (čitljivog za ljude) u šifrovani tekst (ispremetan i nečitak za ljude).

Algoritmi šifrovanja DES, RC2 i RC5 poznati su kao tehnologija simetričnog ključa ili šifrovanje tajnog ključa zato što se za šifrovanje i dešifrovanje podataka koristi isti ključ. Stoga ključ mora da bude poznat samo stranama koje šifruju i dešifruju podatke.

RSA je poznat kao javni ključ za šifrovanje ili kao asimetrično šifrovanje zato što koristi dva ključa: javni ključ i privatni ključ. Ključevi su matematički povezani, ali ne možete da otkrijete prvi ukoliko ne znate drugi. Privatni ključ je tajna – pristup njemu ima samo strana koja generiše par ključeva. Javni ključ se može slobodno deliti preko medija koji nije bezbedan, na primer Interneta. Kada se koristi sistem javnog ključa, ne postoji tajna koju dele dve strane. Ukoliko se javni ključ koristi za šifrovanje podataka, njih može da dešifruje samo privatni ključ. Slično tome, ako se privatni ključ koristi za šifrovanje podataka, samo javni ključ može da ih dešifruje.

Vrh stranice

Korišćenje certifikata za šifrovane e-poruke u programu Outlook

Outlook u šifrovanim e-porukama koristi certifikate u cilju omogućavanja bezbednije komunikacije. Za korišćenje šifrovanja prilikom slanja i prijema e-poruka, najpre je potrebno da nabavite digitalni ID od autoritet za izdavanje certifikata (CA) (CA). Prilikom digitalnog potpisivanja na poruku se primenjuje certifikat pošiljaoca i javni ključ. Certifikat će biti poslat sa porukom da bi primaocu pomogao u potvrđivanju vašeg identiteta. Certifikat se koristi i prilikom šifrovanja poruka u programu Outlook.

Valjanost certifikata se proverava pomoću hijerarhije certifikata. Na vrhu hijerarhija certifikata nalazi se vrhovni autoritet za certifikaciju koji je od najvećeg poverenja. Osnovni autoritet ima certifikat sa sopstvenim potpisom, tako da je važno da pribavljate certifikate samo od poznatih i pouzdanih autoriteta za izdavanje certifikata.

Možete da saznate više o karakteristikama nekog svog certifikata ili certifikata koji se nalazi u prilogu primljene e-poruke. Na primer, možete:

  • Pregledati pouzdanost hijerarhije certifikata i videti ko je izdao certifikat koji se nalazi na vrhu te hijerarhije.

  • Utvrditi algoritam potpisa koji je korišćen u certifikatu (na primer RSA/SHA1).

  • Utvrditi algoritam šifrovanja koji je korišćen u certifikatu (na primer 3DES).

Da biste pregledali informacije o certifikatu koji je korišćen za šifrovanje ili digitalno potpisivanje e-poruke koja vam je poslata, otvorite poruku i kliknite na dugme za šifrovanje u krajnjem desnom uglu zaglavlja, na primer, Šifrovano Button image ili Potpisano Slika dugmeta . Za poruke koje su potpisane ili šifrovane i potpisane u sledećem dijalogu, na primer, u dijalogu Digitalni potpis: važeći, kliknite na dugme Detalji.

U dijalogu Bezbednosna svojstva poruke videćete svojstva poruke, uključujući bezbednosne nivoe. Možete izabrati bezbednosni nivo da biste videli njegov opis.

Možete pregledati i dodatne informacije o certifikatu ili uneti promene u bezbednosni nivo. Na primer, možda ćete želeti da otkrijete zašto je Outlook utvrdio da je certifikat neke e-poruke nevažeći ili nepouzdan. U nekim slučajevima, takođe možete da preduzmete korake u cilju ispravljanja statusa certifikata. Na primer, možete da odaberete opciju da autoritet koji je izdao certifikat smatrate pouzdanim ukoliko je to razlog zbog koga se certifikat digitalnog potpisa ne smatra pouzdanim. Možete da uradite i sledeće:

  • Izaberite nivo potpisa ili nivo šifrovanja, a zatim kliknite na dugme Uredi pouzdanost da biste izvršili promene statusa pouzdanost certifikata.

  • Izaberite nivo potpisa ili šifrovanja, a zatim kliknite na dugme Prikaži detalje da biste pogledali dodatne informacije o šifrovanju poruke ili njenom digitalnom potpisu.

  • Izaberite nivo potpisa, a zatim kliknite na dugme Poverljivi autoritet za izdavanje certifikata da bi sve poruke koje je potpisao autoritet za izdavanje certifikata bile smatrane pouzdanima.

Napomena:  Dugmad nije aktivna kada je izabran nivo Tema.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×