Predviđene vrednosti u grupama

Da li treba da predviđate troškove za sledeću godinu ili da projektujete očekivane rezultate za seriju u naučnom eksperimentu, Microsoft Office Excel možete da koristite da biste automatski generisali buduće vrednosti zasnovane na postojećim podacima ili da biste automatski generisali ekstrapolirane vrednosti zasnovane na izračunavanjima linearnog trenda ili trenda rasta.

Možete da popunite seriju vrednosti koje uklapaju jednostavan linearni trend ili eksponencijalni trend rasta pomoću regulator za popunjavanje ili komande grupe . Da biste proširili složene i nelinearne podatke, možete da koristite funkcije radnog lista ili alatku regresivna analiza u programskom dodatku Analysis ToolPak.

U linearnoj seriji, vrednost koraka ili razlika između prve i sledeće vrednosti u grupi, dodaje se na početnu vrednost, a zatim se dodaje svakoj sledećoj vrednosti.

Početni izbor

Proširena Linearna grupa

1, 2

3, 4, 5

1, 3

5, 7, 9

100, 95

90, 85

Da biste popunili seriju za najbolji linearni trend, uradite sledeće:

 1. Izaberite najmanje dve ćelije koje sadrže početne vrednosti za trend.

  Ako želite da povećate tačnost trenda grupe, izaberite stavku dodatne početne vrednosti.

 2. Prevucite regulator za popunjavanje u smeru koji želite da popunite povećanjem vrednosti ili umanjenjem vrednosti.

  Na primer, ako izabrane početne vrednosti u ćelijama C1 imaju 3, 5 i 8, prevucite regulator za popunjavanje sa desne strane da biste popunili povećanim tendencije vrednosti ili ga prevucite nalevo da biste ga popunili umanjenim vrednostima.

Savet: Da biste ručno kontrolisali kako se grupa kreira ili da koristite tastaturu da biste popunili grupe, kliknite na komandu grupe (karticaPočetak , grupa za Uređivanje , dugme popuni ).

U nizu rasta, Početna vrednost se množi pomoću vrednosti koraka da bi se dobila sledeća vrednost u grupi. Rezultat proizvoda i svaki sledeći proizvod se zatim množi sa vrednošću koraka.

Početni izbor

Proširena grupa rasta

1, 2

4, 8, 16

1, 3

9, 27, 81

2, 3

4,5, 6,75, 10,125

Da biste popunili seriju za trend rasta, uradite sledeće:

 1. Izaberite najmanje dve ćelije koje sadrže početne vrednosti za trend.

  Ako želite da povećate tačnost trenda grupe, izaberite stavku dodatne početne vrednosti.

 2. Držite pritisnut desni taster miša, prevucite regulator za popunjavanje u smeru koji želite da popunite povećanjem vrednosti ili umanjeno vrednosti, otpustite taster miša, a zatim kliknite na trend rasta na priručni meni.

Na primer, ako izabrane početne vrednosti u ćelijama C1 imaju 3, 5 i 8, prevucite regulator za popunjavanje sa desne strane da biste popunili povećanim tendencije vrednosti ili ga prevucite nalevo da biste ga popunili umanjenim vrednostima.

Savet: Da biste ručno kontrolisali kako se grupa kreira ili da koristite tastaturu da biste popunili grupe, kliknite na komandu grupe (karticaPočetak , grupa za Uređivanje , dugme popuni ).

Kada kliknete na komandu grupe , možete ručno kontrolisati kako se kreira linearni trend ili trend rasta, a zatim koristiti tastaturu da biste popunili vrednosti.

 • U linearnoj grupi, početne vrednosti se primenjuju na najmanje kvadrate algoritam (y = MX + b) da biste generisali seriju.

 • U nizu rasta, početne vrednosti se primenjuju na algoritam za eksponencijalnu krivu (y = b * m ^ x) da biste generisali seriju.

U oba slučaja, vrednost koraka se zanemaruje. Grupa koja se kreira jednaka je vrednostima koje su vraćene funkcijom TREND ili funkcija GROWTH.

Da biste ručno popunili vrednosti, uradite sledeće:

 1. Izaberite ćeliju u kojoj želite da započnete seriju. Ćelija mora da sadrži prvu vrednost u grupi.

  Kada kliknete na komandu grupe , dobijena grupa zamenjuje originalne izabrane vrednosti. Ako želite da sačuvate originalne vrednosti, kopirajte ih u drugačiji red ili kolonu, a zatim kreirajte seriju tako što ćete izabrati kopirane vrednosti.

 2. Na kartici Početak, u grupi Uređivanje kliknite na dugme Popuni i izaberite stavku Grupa.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste popunili grupu na radnom listu, kliknite na dugme kolone.

  • Da biste popunili seriju na radnom listu, izaberite stavku Redovi.

 4. U polju vrednost koraka unesite vrednost čiju grupu želite da povećate.

Tip grupe

Rezultati vrednosti koraka

Linearni

Vrednost koraka se dodaje prvoj početoj vrednosti, a zatim se dodaje svakoj narednoj vrednosti.

Rastući

Prva Početna vrednost pomnoži se vrednošću koraka. Rezultat proizvoda i svaki sledeći proizvod se zatim množi sa vrednošću koraka.

 1. U okviru tipizaberite stavku linearni ili porast.

 2. U polje Zaustavljanje vrednosti unesite vrednost na kojoj želite da sprečite seriju.

Napomena: Ako postoji više od jedne početne vrednosti u grupi i želite da Excel generiše trend, potvrdite izbor u polju za potvrdu trend .

Kada imate postojeće podatke za koje želite da predviđate trend, možete da kreirate linija trenda u grafikonu. Na primer, ako imate grafikon u programu Excel koji prikazuje podatke o prodaji za prvih nekoliko meseci u godini, možete da dodate liniju trenda na grafikon koji prikazuje opšti trend prodaje (povećanje ili smanjenje ili ravne) ili koji prikazuje planirani trend za nekoliko meseci.

Ova procedura pretpostavlja da ste već napravili grafikon zasnovan na postojećim podacima. Ako to niste učinili, pogledajte temu Kreiranje grafikona.

 1. Kliknite na grafikon.

 2. Kliknite na grupa podataka kojem želite da dodate linija trenda ili pokretni prosek.

 3. Na kartici raspored , u grupi analiza izaberite stavku linija trenda, a zatim izaberite tip regresivne linije trenda ili pokretnog proseka koji želite.

 4. Da biste odredili opcije i oblikovali liniju trenda regresije ili pokretni prosek, kliknite desnim tasterom miša na liniju trenda, a zatim izaberite stavku Oblikuj liniju trenda u priručnom meniju.

 5. Izaberite opcije linije trenda, linije i efekte koje želite.

  • Ako izaberete stavku Polinomac, unesite u polje za porudžbinu najviša Power za nezavisnu promenljivu.

  • Ako izaberete stavku pokretni prosek, u polje period unesite broj perioda koji će se koristiti za izračunavanje pokretnog proseka.

Napomene: 

 • Polje zasnovano na grupi prikazuje sve grupe podataka na grafikonu koje podržavaju linije trenda. Da biste dodali liniju trenda drugoj grupi, kliknite na ime u polju, a zatim izaberite željene opcije.

 • Ako u XY grafikon dodate pokretni prosek, pokretni prosek se zasniva na redosledu x vrednosti nacrtanih u grafikonu. Da biste dobili željeni ishod, možda ćete morati da sortirate x vrednosti pre nego što dodate pokretni prosek.

Kada treba da obavite složeniju regresivnu analizu – uključujući izračunavanje i planiranje ostataka – možete da koristite alatku za regresivnu analizu u programskom dodatku Analysis ToolPak. Više informacija potražite u članku Učitavanje programskog dodatka Analysis ToolPak.

U Excel za veb možete da projektujete vrednosti u nizu pomoću funkcija radnog lista ili da kliknete i prevučete regulator za popunjavanje da biste napravili linearni trend brojeva. Ali ne možete da kreirate trend rasta pomoću regulatora za popunjavanje.

Evo kako koristite regulator za popunjavanje da biste napravili linearni trend brojeva u Excel za veb:

 1. Izaberite najmanje dve ćelije koje sadrže početne vrednosti za trend.

  Ako želite da povećate tačnost trenda grupe, izaberite stavku dodatne početne vrednosti.

 2. Prevucite regulator za popunjavanje u smeru koji želite da popunite povećanjem vrednosti ili umanjenjem vrednosti.

  Popunjavanje linearne grupe

Korišćenje funkcije PREDVIĐANJA    Funkcija PREDVIĐANJA izračunava ili predviđa buduću vrednost pomoću postojećih vrednosti. Predviđena vrednost je y vrednost za datu x vrednost. Poznate vrednosti su postojeće x vrednosti i y vrednosti, a nova vrednost se predviđa korišćenjem linearne regresije. Ovu funkciju možete da koristite da biste predvideli buduće prodaje, zahteve za zalihe i trendove potrošača.

Korišćenje funkcije TREND ili funkcija GROWTH    Funkcije TREND i GROWTH mogu da ekstrapoliraju buduće yvrednosti koje proširuju pravu liniju ili eksponencijalnu krivu koja najbolje opisuje postojeće podatke. One mogu da vraćaju samo yvrednosti zasnovane na poznatim xvrednostima za najbolju liniju ili krivu. Da biste Nacrtajte liniju ili krivu koja opisuje postojeće podatke, koristite postojeće x-vrednosti i y-vrednosti VRAĆENE funkcijom trend ili GROWTH.

Korišćenje funkcije LINEST ili funkcije LOGEST    Možete da koristite funkciju LINEST ili LOGEST da biste izračunali pravu liniju ili eksponencijalnu krivu od postojećih podataka. Funkcija LINEST i funkcija LOGEST vraćaju različite statistike regresije, uključujući nagib i presretanje najbolje uklopljena linija.

Sledeća tabela sadrži veze ka dodatnim informacijama o ovim funkcijama radnog lista.

Funkcija

Opis

Vremenska

Vrednosti projekta

TREND

Projektovanja vrednosti koje uklapaju liniju ispravnog trenda

LINU

Usluge projekta koje uklapaju eksponencijalnu krivu

LINEST

Izračunavanje prave linije od postojećih podataka

LOGEST

Izračunavanje eksponencijalne krive od postojećih podataka

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×