Predstavljanje predložaka obrazaca i obrazaca

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada dizajnirate za datoteku predloška obrasca (.xsn), kreirate jednu datoteku koja sadrži više datoteka za podršku. Nasuprot tome, kada korisnici popune obrazac, zapravo popunjavaju datoteku obrasca (.xml), koja je zasnovana na predlošku obrasca.

U ovom članku

Šta dizajnirate: predložak obrasca

Šta korisnici popunjavaju: obrazac

Komponente predloška obrasca

Šta dizajnirate: predložak obrasca

Kreiranje predložaka obrazaca u režimu za dizajniranje, što je InfoPath okruženje za dizajniranje. Predložak obrasca je datoteka sa oznakom tipa datoteke .xsn. Datoteka .xsn određuje strukturu podataka, izgled i ponašanje popunjenih obrazaca (.xml datoteke).

Predložak obrasca i obrasci koji se zasnivaju na njemu

Predložak obrasca definiše mnoge stvari, uključujući:

 • Za kontrole, oznake i tekst uputstva koja se pojavljuju u obrascu.

 • Način na koji se ponašaju kontrole kada korisnici imaju interakciju sa njima. Na primer, može da se određeni odeljak se pojavljuju kada korisnik izabere u polju za potvrdu i nestane kada korisnik briše u polju za potvrdu.

 • Da li obrazac ima dodatne prikaze. Na primer, ako dizajnirate dozvole aplikacije obrasca, možete da imate jedan prikaz za električne izvođač, drugi prikaz za agentom primanja i prikaze za koji odobrava ili odbiti zahtev.

 • Kako i gde se skladišti podatke u obrazac. Na primer, vaš predložak obrasca mogu biti dizajnirane tako da omogućite korisnicima da prosledite podatke u bazu podataka, direktno ili pomoću Veb usluge. Ili, možda ćete morati da korisnici mogu čuvati obrazac u deljenu fasciklu.

 • Fontove, boje i drugih elemenata dizajna koje se koriste u obrascu.

 • Da li korisnici mogu da prilagodite obrazac. Na primer, možete da omogućite korisnicima da dodaju redove u ponavljajuću tabelu, ponavljajuće sekcije ili opcionalni odeljak.

 • Da li korisnici biti obavešteni kada su se greške u obrascu ili zaboravite da popunite potrebne polja.

Kada završite Dizajniranje predloška obrasca, možete je učinite dostupnom za korisnike tako što ćete ga objaviti kao .xsn datoteku.

Savet: Pored dizajniranja predložaka obrazaca, možete da dizajnirate i komponente predloška koje su prilagođene kontrole koje možete koristiti u drugim predlošcima obrazaca ili Microsoft Office dokumente. Na primer, možete kreirati predloška koji sadrži polja za prikupljanje informacija o kontaktu. Zatim možete da koristite taj deo predloška u nekoliko različitih predložaka obrazaca. Veze ka više informacija o komponentama predložaka potražite u odeljku Takođe pogledajte .

Vrh stranice

Šta korisnici popunjavaju: obrazac

InfoPath obrazac je .xml datoteka koja sadrži XML podatke. Svi InfoPath obrasci se zasnivaju na predlošcima obrazaca.

Za ilustraciju relacije između predloška obrasca i obrasca, zamislite da ste dizajnirali predložak obrasca zahteva dozvolu za električne izvođači da koristite. Svaki popunjeni zahtev električne izvođač popunjava je to obrazac. Taj obrazac je samo .xml datoteka koja sadrži podatke (i samo podatke) unete u obrazac. Sve ostale stvari koje čine obrazac obezbeđuju predloška obrasca. To znači da svaki put kada korisnici otvore obrazac, taj obrazac mora Pronađite i koristite njoj pridruženim predloškom obrasca da bi ispravno funkcionisao. U suprotnom, kada korisnici otvorio obrazac, vide bi samo XML naznake oznake i podatke.

Da biste povezali predložak obrasca i obrasci koji se zasnivaju na njemu, InfoPath uključuje nekoliko linija koda koji se zove uputstva za obradu, na vrhu svake datoteke obrasca. Ovaj kôd povezuje datoteku obrasca sa njoj pridruženim predloškom obrasca.

Vrh stranice

Komponente predloška obrasca

Predložak obrasca je datoteka koja sadrži više datoteka za podršku, kao što su datoteke koje definišu kako kontrole u predlošku obrasca treba da se pojavi, datoteka za grafike koje se pojavljuju u predlošku obrasca i programiranje datoteke koje omogućavaju prilagođene ponašanja u obrascu predložak. Ove datoteke za podršku su poznate kao datoteke obrasca. Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da prikažete i radite sa datotekama obrazaca koji čine predloška obrasca tako što ćete izdvajanje i čuvanje datoteka te obrasca u fasciklu.

Datoteke za podršku koje čine (.xsn) datoteku predloška obrasca

Datoteke za podršku koje čine predložak obrasca mogu da sadrže jedan ili više XML šema datoteke, datoteke XSL transformacija (XSLT) za svaki prikaz u predlošku obrasca, XML datoteku za podatke koji se podrazumevano pojavljuje kada korisnici prvo otvorite obrazac koji je zasnovan na tom obrascu temp kasnije, datoteke skripte ili upravljane sklopove kodova i na datoteka definicije obrasca, koja se naziva Manifest.xsf.

Da biste upoznavanje sa datotekama koje čine predložak obrasca, možete da koristite sledeću proceduru da biste prikazali izvorne datoteke za predložak obrasca.

Prikaz datoteka za predložak obrasca

 1. Kreirajte novi, prazan obrazac.

 2. U meniju datoteka izaberite stavku Sačuvaj kao izvorne datoteke.

 3. U dijalogu Pronalaženje fascikle izaberite postojeću fasciklu u kojoj ćete sačuvati datoteke obrasca ili kreirajte novu fasciklu i zatim kliknite na dugme u redu.

  InfoPath čuva kopiju predloška obrasca kao skup datoteka u fascikli.

 4. U Programu Windows Explorer, pronađite fasciklu koja sadrži datoteke.

Sledeća tabela opisuje datoteke za podršku predloška obrasca. Ove datoteke se uvek nalaze u predlošku obrasca.

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Opis

Datoteka definicije obrasca

.xsf

Datoteka koja sadrži informacije o tome kako predloška obrasca je sastavili, uključujući XML šema koja se koristi i datotekama resursa koje ona sadrži. InfoPath automatski generiše ovu datoteku kada dizajnirate novi predložak obrasca. Prilikom dizajniranja i menjanja predloška obrasca, datoteka se automatski ažurira odražavaju promene.

XML šema

.xsd

Datoteku ili datoteke koje ograničavaju i proveravaju podatke u predlošku obrasca. Sadržaj datoteke XML šeme – elementi, atributi i tako dalje – predstavljena su grupe i polja u oknu zadataka " Izvor podataka ". Svaki izvor podataka koji je povezan sa predloškom obrasca, uključujući glavni izvor podataka, ima odgovarajuću .xsd datoteku.

View

.xsl

XSL transformacija (XSLT) datoteke koje se koriste za predstavljanje, prikaz i pretvoriti u HTML prikazanih podataka koji se nalazi u obrascu koje korisnici popune. Kada radite sa različitim prikazima predloška obrasca, zapravo gledate različite prikaze HTML (ili transformacije) podataka koji se prikazuju u obliku.

XML predloška

.xml

Datoteka koja sadrži podatke koje želite da se pojavi podrazumevano u određenim kontrolama. Korisnici vide ove podatke kada prvi put otvori obrazac i dok su izaberete različite vrednosti u kontrolama.

Pored datoteke na prethodnu tabelu, predloška obrasca može da sadrži bilo koji datoteka u sledećoj tabeli, u zavisnosti od dizajna predloška obrasca.

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Opis

Prezentacija

.htm, .gif, .bmp i drugim osobama

Datoteke koje se koriste za prikaz prilagođenim oknima zadataka ili slika iz predloška obrasca.

Logikom poslovnih

.js, .vbs

Datoteke koje sadrže skripte za umetanje određenog ponašanja obrasca. Ove datoteke skripte su Microsoft JScript ili Microsoft Visual Basic Scripting Edition (VBScript) datoteke.

Binary

.dll, .exe, .cab i drugim osobama

Spoljne datoteke koje obezbeđuju programski kôd i dodatnu poslovnu logiku. Na primer, ako kreirate prilagođena kontrola za predložak obrasca, možda ćete morati instalacioni program kako biste automatski instalirali i registrovali tu kontrolu na računarima korisnika. Binarne datoteke se ne kreiraju u programu InfoPath, ali u programima kao što je Microsoft Visual Studio .NET.

InfoPath automatski ažurira datoteke obrasca kada napravite promene u predlošku obrasca. Međutim, ako imate iskustva sa XML ili ako ste napredni dizajner obrasca, možete da izdvojite pojedinačne datoteke i ručno ih prilagoditi. Na primer, možda ćete želeti da ručno izmenite skup datoteka obrasca u sledećim situacijama:

 • Želite ponovo da upotrebite predložak obrasca XML šeme (.xsd datoteku) u drugi Microsoft Office program. Na primer, možete dodati InfoPath .xsd datoteku u biblioteku šema u Microsoft Office Word 2007. Zatim možete da mapirate elemente iz InfoPath .xsd datoteku u sadržaj dokumenta.

 • Želite da kreirate traku sa alatkama u predložak obrasca koji sadrži prilagođene komande pored ugrađenih komandi koje dolaze sa programom InfoPath. Da biste to uradili, morate da uredite predložak obrasca datoteke definicije obrasca (.xsf).

 • Želite da napravite oblikovanja vezane za poboljšanja u predložak obrasca koji nisu dostupni u programu InfoPath, kao što je Dodavanje slike pozadine (.gif datoteka) na dugme. Da biste to uradili, morate da uredite datoteku XML transformacije (.xsl) obrasca.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×