Prebrojavanje u izveštajima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Prebrojavanje zapisa koji se nalaze u izveštaju može biti korisno. U grupisanim ili rezimiranim izveštajima možete da prikažete broj zapisa u svakoj grupi. Osim toga, svakom zapisu možete da dodate broj reda kako biste olakšali upućivanje jednog zapisa na drugi. Ovaj članak sadrži detaljna objašnjenja o načinu dodavanja prebrojavanja i brojeva redova u izveštaj.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Izračunavanje broja zapisa u izveštaju ili grupi

Dodavanje broja reda za svaki zapis u izveštaju ili grupi

Prebrojavanje zapisa u izveštaju ili grupi

Prikaz rasporeda omogućava najbrži način dodavanja prebrojavanja u izveštaj.

Prebrojavanje zapisa pomoću prikaza rasporeda

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj, a zatim izaberite stavku Prikaz rasporeda Slika dugmeta u priručnom meniju.

 2. Kliknite na polje koje želite da prebrojite. Da biste se uverili da se računaju sve zapise, kliknite na polje koje znate da ne sadrži vrednosti, kao što su ID polje.

 3. Na kartici Oblikovanje , u grupi grupisanje & ukupne vrednosti izaberite stavku ukupne vrednosti. Slika dugmeta

 4. Izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Izaberite stavku Brojanje zapisa da biste prebrojali sve zapise u izveštaju bez obzira na to da li u izabranom polju postoji vrednost.

  • Izaberite stavku Brojanje vrednosti da biste prebrojali samo one zapise za koje postoji vrednost u izabranom polju.

   Napomena: Stavka Brojanje vrednosti nije dostupna za polja za sledeće tipove podataka:

   • Memo

   • OLE objekat

   • Hiperveza

Access dodaje okvir za tekst u deo podnožja izveštaja i postavlja njegovo svojstvo Izvor kontrole na izraz koji izvršava funkciju Count. Ako u vašem izveštaju postoje neki nivoi grupisanja, Access će okvir za tekst dodati i u podnožje svake grupe koja izvršava istu računsku operaciju.

Napomena: Ako koristite prikaz rasporeda da biste kreirali prebrojavanje za određeno polje, Access će izraditi izraz koji broji samo one zapise u kojima polje nije bez vrednosti. Na primer, ako u izveštaju postoji 10 zapisa, a vi dodate prebrojavanje u polje koje sadrži tri vrednosti „null“, okvir za tekst prebrojavanja će prikazati 7 – broj zapisa koji sadrže vrednosti različite od vrednosti „null“. Ovo možete da izbegnete ako dodate prebrojavanja samo u ona polja koja ne mogu da budu bez vrednosti (kao što su polja „ID“) ili možete da uredite izvor kontrole okvira za tekst tako da uvek broji sve zapise, bez obzira na to da li su bez vrednosti ili ne. Da biste to uradili:

 1. Izaberite okvir za tekst koji prikazuje broj. Ako list sa svojstvima već nije prikazan, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 2. Izaberite karticu Podaci.

 3. U polje za svojstvo Izvor kontrole izbrišite izraz i upišite =Count(*).

 4. Sačuvajte izveštaj i prebacite se na prikaz „Izveštaj“ da biste vidite rezultate.

Prebrojavanje zapisa pomoću prikaza dizajna

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj i izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta u priručnom meniju.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi kontrole kliknite na Okvir za tekst. Slika dugmeta

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali prebrojavanje za sve zapise u izveštaju, kliknite na izveštaj zaglavlje ili podnožje izveštaja sekciju koju želite da postavite okvir za tekst.

  • Da biste dodali prebrojavanje za sve zapise u svakoj grupi grupisanog izveštaja, kliknite na dugme grupe zaglavlje ili podnožje grupe odeljaka gde želite da postavite okvir za tekst.

 4. Izaberite okvir za tekst i pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima.

 5. Izaberite karticu Podaci.

 6. U polje za svojstvo Izvor kontrole upišite =Count(*).

  Ovaj izraz koristi funkciju Count za brojanje svih zapisa u izveštaju ili grupe, čak i ako su neka polja u nekim zapisima "null". Da biste izračunali zapise samo kojima određeno polje nije bez vrednosti (na primer, SupplierName), umesto toga koristite sledeći izraz: =CDbl()Nz(Count ([SupplierName]), 0)).

Vrh stranice

Dodavanje broja reda za svaki zapis u izveštaju ili grupi

Možete da numerišete stavke u izveštaju. Na primer, možda ćete želeti da u izveštaju „Prodaja po proizvodu“ broj 1 prethodi prvoj stavci u grupi proizvoda, da 2 prethodi drugoj stavci, itd. Na početku sledeće grupe proizvoda prebrojavanje počinje ponovo i 1 prethodi prvoj stavci.

Numerisanje stavki u izveštaju

Možete da numerišete stavke u izveštaju pomoću izračunate kontrole i postavljanja njenog svojstva Rastući zbir.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta u priručnom meniju.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi kontrole kliknite na Okvir za tekst. Slika dugmeta

 3. U odeljku sa detaljima izveštaja, prevucite pokazivač da biste kreirali okvir za tekst i uverite se da je dovoljno širok da primi najduži broj stavke.

  Na primer, ako je verovatno da ćete imati stotinu porudžbina, trebaće vam mesta za najmanje tri znaka (100). Ako se oznaka pojavljuje pored okvira za tekst, izbrišite je tako što ćete je izabrati, a zatim pritisnuti taster DELETE. Ukoliko ste okvir za tekst smestili pored leve margine, oznaka će možda biti skrivena ispod okvira za tekst. Pomoću regulatora za premeštanje u gornjem levom uglu okvira za tekst prevucite okvir za tekst udesno kako biste mogli da vidite oznaku. Tada možete da izaberete oznaku i pritisnete taster DELETE.

 4. Izaberite okvir za tekst. Ako list sa svojstvima nije već prikazan, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 5. Izaberite karticu sve . U okviru svojstva ime otkucajte ime, kao što su txtItemNumber.

 6. Izaberite karticu Podaci.

 7. U okviru za svojstvo Rastući zbir izaberite stavku Nad grupom.

 8. U polje za svojstvo Izvor kontrole upišite = 1.

 9. Izaberite karticu Oblikovanje.

 10. U polju za svojstvo Format , otkucajte #. (znak za praćeno perioda).

  Na ovaj način se oblikuje broj reda dodavanjem tačke iza njega.

 11. Sačuvajte izveštaj i prebacite se na prikaz izveštaja da biste vidite rezultate.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×