Prebrojavanje redova na listu sa podacima

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak objašnjava kako se koristi red „Ukupne vrednosti“ da bi se prebrojali zapisi (redovi) na listu sa podacima. Red „Ukupne vrednosti“ je nova funkcija u programu Microsoft Office Access 2007 koja pojednostavljuje proces brojanja redova. U starijim verzijama programa Access morali ste da koristite funkcije kao što su Count ili DCount u upitu ili izrazu da biste prebrojali redove. Sada ih možete prebrojati tako što ćete pokrenuti komandu na glavnoj traci, delu Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent interfejsa.

Red sa ukupnim vrednostima je sličan red sa ukupnim vrednostima koje možete pronaći u Microsoft Office Excel 2003 liste ili Microsoft Office Excel 2007 tabelama. Kada prikažete red sa ukupnim vrednostima, odaberete funkciju Count ili drugu agregatnu funkciju kao što su Sum, Average, Minili Max, sa padajuće liste. Za informacije o korišćenju drugih agregatnih funkcija obezbeđuje red sa ukupnim vrednostima, potražite u članku Prikazivanje ukupnih vrednosti kolona u listu sa podacima.

Napomena: Ovaj članak se objašnjavaju kako da prebrojavanje zapisa pomoću upita ili izraza ili kako da prebrojite zapise u izveštaju. Više informacija o prebrojavanje zapisa u izveštaju, potražite u članku Kreiranje grupisanog ili rezime izveštaja. Više informacija o korišćenju upita za sabiranje i prebrojavanje podataka potražite u članku Sabiranje podataka pomoću upita.

Ovaj članak sadrži:

O korišćenju red sa ukupnim vrednostima

Dodavanje reda za ukupne vrednosti u listu sa podacima

Skrivanje red sa ukupnim vrednostima

Osnovne informacije o upotrebi reda „Ukupne vrednosti“

Prebrojavanje redova u bloku podataka je uobičajen, ali često kritičan zadatak baze podataka. Na primer, možda ćete morati da saznate koliko je prodaja neki trgovački agent ostvario poslednjeg meseca, pored ukupnog iznosa prodaje.

Office Access 2007 pruža nov jednostavniji način za prebrojavanje stavki u listu sa podacima – red „Ukupne vrednosti“. U prethodnim verzijama programa Access, u upitu ili izrazu morali ste da koristite funkciju kao što je „Count“ ili „DCount“ da biste prebrojali redove. Red „Ukupne vrednosti“ sada automatizuje ovaj proces. Možete da dodate red „Ukupne vrednosti“ bilo kom listu sa podacima – tabeli, skupu rezultata upita ili listu sa podacima u razdeljenom obrascu. Ako do sada niste koristili Access, mreža lista sa podacima slična je Excel radnom listu.

Napomena: Red sa ukupnim vrednostima takođe možete da koristite da biste brzo izračunavanje drugih vrednosti kao što su prosečne vrednosti i da biste pronašli minimalne ili maksimalne vrednosti u koloni podataka. Više informacija o korišćenju drugih funkcija u red sa ukupnim vrednostima, potražite u članku Prikazivanje ukupnih vrednosti kolona u listu sa podacima.

Sledeći odeljci sadrže objašnjenja o tome kako da koristite red „Ukupne vrednosti“ da biste prebrojali stavke u datoj koloni lista sa podacima.

Vrh stranice

Dodavanje reda „Ukupne vrednosti“ listu sa podacima

Koraci u ovom odeljku objašnjavaju kako da prebrojite redove u listovima sa podacima. U ovom slučaju, list sa podacima može da bude tabela, skup rezultata upita ili deo lista sa podacima razdeljenog obrasca.

 1. Otvorite tabelu ili upit u prikazu lista sa podacima.

 2. Na kartici Početak, u grupi Zapisi kliknite na dugme Ukupne vrednosti.

  Slika trake programa Access

  Red Ukupne vrednosti prikazuje se ispod reda sa zvezdicom (*). Ova slika prikazuje prazan red „Ukupne vrednosti“.

  Prazan red „Ukupne vrednosti“

  Primetićete da strelica nadole leži na suprotnoj strani ćelije. Dugme se nalazi tu da bi se izbeglo remećenje poravnanja teksta i brojeva.

 3. U redu Ukupno, kliknite na strelicu nadole u koloni koju želite da prebrojite, a zatim sa liste izaberite stavku Brojanje.

  Access prebrojava broj stavki (redova) u koloni i prikazuje rezultate.

Napomena: Za informacije o korišćenju drugih funkcija u red sa ukupnim vrednostima, potražite u članku Prikazivanje ukupnih vrednosti kolona u listu sa podacima.

Vrh stranice

Skrivanje reda „Ukupne vrednosti“

Red „Ukupne vrednosti“ nikada ne uklanjate iz lista sa podacima. Umesto toga, sakrijte red. Kada ponovo prikažete red, Access pamti funkciju koju ste primenili na svaku kolonu u listu sa podacima, a red se prikazuje u prethodnom stanju.

 1. Otvorite tabelu ili upit u prikazu lista sa podacima.

 2. Na kartici Početak, u grupi Zapisi kliknite na dugme Ukupne vrednosti.

  Slika trake programa Access

  Access uklanja red Ukupne vrednosti.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×