Pravljenje modela podataka u programu Excel

Pravljenje modela podataka u programu Excel

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Model podataka vam omogućava da integrišete podatke iz više tabela, efikasno izradu sa relacionim izvorom podataka u Excel radnoj svesci. U programu Excel, modeli podataka se koriste transparentno, koja obezbeđuje tabelarne podatke korišćene u izvedene tabele i grafikone. Model podataka vizuelizacije kao kolekcija tabela u listu polja i većini slučajeva, ni znaćete da je tamo.

Pre nego što počnete da radite sa modelom podataka, potrebno je da se neki podaci. Zbog toga ćemo koristi prvi & transformacija (Power Query) iskustvo, pa Možda ćete želeti da korak unazad i Pogledajte video zapis ili pratite naše Vodič za učenje na Get "i" transformacija "i" Power Pivot.

Gde je Power Pivot?

Gde je i transformacija (Power Query)?

 • Excel 2016 i programa Excel za Office 365 – pribavljanje i transformacija (Power Query) ima integrisan sa programom Excel na kartici " Podaci ".

 • Excel 2013 – Power Query je programski dodatak koji je uključeno u programu Excel, ali treba da se aktivira. Izaberite stavke datoteka > Opcije > Programski dodaci, zatim na stranici Upravljanje padajuće liste na dnu okna, izaberite stavku COM programski dodaci > Idi. Potvrdite izbor u Microsoft Power Query za Excel, zatim dugme u redu da biste ga aktivirali. Na kartici Power Query će biti dodat na traku.

 • Excel 2010Preuzimanje i instaliranje programskog dodatka Power Query – inča. Kada je aktiviran na kartici Power Query će biti dodat na traku.

Prvi koraci

Prvo treba da se neki podaci.

 1. U programu Excel 2016 i programa Excel za Office 365, koristite podataka > pribavljanje i transformacija podaci > Preuzmi podatke da biste uvezli podatke iz bilo kog broja spoljnim izvorima podataka, kao što su tekstualne datoteke, Excel radne sveske, Veb lokacije, Microsoft Access, SQL Server ili drugi relaciona baza podataka koja sadrži više povezanih tabela.

  U programu Excel 2013 i 2010, idite na Power Query > Preuzmi spoljne podatke, a zatim izaberite izvor podataka.

 2. Excel će vas upitati da biste izabrali tabelu. Ako želite da biste dobili više tabela sa istim izvorom podataka, izaberite opciju Omogući izbor više tabela . Kada izaberete više tabela, Excel automatski kreira modela podataka za vas.

  Napomena: Ovi primeri koristimo Excel radne sveske sa izmisljenim studenta detalje o časove i ocene. Možete da preuzmete naš Model podataka Student uzorak radne sveskei da pratite. Možete i da Preuzmite verziju sa modelom podataka dovršena..

  Preuzimanje i transformacija Navigator (Power Query)
 3. Izaberite jednu ili više tabela, a zatim kliknite na dugme Učitaj.

  Ako vam je potrebna da biste uredili izvor podataka, možete odabrati opciju Uredi . Za više detalja pogledajte članak: Uvod u uređivač upita (Power Query).

Možete sada imate Model podataka koji sadrži sve tabele koju ste uvezli i prikazaće se u Listi poljaizvedene tabele.

Napomene: 

 • Modeli se prave implicitno kada uvezete dave ili više tabela istovremeno u program Excel.

 • Modeli se kreiraju izričito kada koristite programski dodatak Power Pivot da biste uvezli podatke. U programski dodatak, model predstavljeni u rasporedu na karticama slično kao u programu Excel, gde svaka kartica sadrži tabelarne podatke. Pogledajte članak Preuzimanje podataka pomoću PowerPivot programskog dodatkada biste saznali osnove uvoza podataka pomoću SQL Server bazom podataka.

 • Model može sadržati jednu tabelu. Da biste kreirali model na osnovu samo jedne tabele, izaberite tabelu i kliknite na dugme Dodaj u model podataka u programskom dodatku Power Pivot. Ovo možete uraditi ako želite da koristite Power Pivot funkcije kao što su filtrirani skupovi podataka, izračunate kolone, izračunata polja, KPI-ovi i hijerarhije.

 • Relacije tabela se mogu kreirati automatski ako uvezete povezane tabele koje imaju primarne i strane ključne relacije. Excel obično može da koristi uvezene informacije o relacijama kao osnovu za relacije tabela u modelu podataka.

 • Savete o tome kako možete smanjiti veličinu modela podataka potražite u članku Kreiranje memorijski efikasnog modela podataka pomoću programa Excel i Power Pivot.

 • Više informacija potražite u članku Uputstvo: uvoz podataka u programu Excel i kreiranje modela podataka.

Savet: Kako da znam da ako radna sveska ima Model podataka? Idite na Power Pivot > Upravljanje. Ako ne vidite podatke radnog lista kao, model postoji. Pogledajte video: Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka radne sveske da biste saznali više.

Kreiranje relacija između tabela

Sledeći korak je da biste kreirali relacije između tabela, tako da možete da izvučete podatke iz nekog od njih. Svakoj tabeli mora da bude primarni ključ ili identifikator jedinstvena polja, kao što su Student ID ili klase broj. Najlakši način je da prevučete i otpustite tih polja da biste se povezali ih u Power Pivot Dijagramskom prikazu.

 1. Izaberite stavke PowerPivot > Upravljanje.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Prikaz dijagrama.

 3. Sve vaše uvezenih tabela će se prikazati i možda ćete želeti da potraje da biste promenili veličinu ih u zavisnosti od toga koliko polja ima svakog od njih.

 4. Zatim prevucite polje primarnog ključa iz jedne tabele u drugu. Sledeći primer je Dijagramski prikaz naših učenika tabela:

  Power Query Model odnos dijagram prikaz podataka

  Stvorili smo sledeće veze:

  • tbl_Students | Indeks > tbl_Grades | Indeks

   Drugim rečima, prevucite polje "Indeks" iz tabele studente Student ID polje u tabeli ocene.

  • tbl_Semesters | Semestar ID > tbl_Grades | Semestar

  • tbl_Classes | Klasa broj > tbl_Grades | Broj klase

  Napomene: 

  • Imena polja ne treba da budu iste da biste kreirali relacije, ali moraju da budu istog tipa podataka.

  • Konektori u Prikazu "dijagram" da „1” sa jedne strane, a na „*” na drugu. To znači da je jedan-prema-više relacija između tabela, a koja određuje kako se koristi podatke u vaše izvedene tabele. Pogledajte video: relacije između tabela u modelu podataka da biste saznali više.

  • Linije spajanja samo ukazuju na to da je relacije između tabela. Zapravo ste neće pojaviti polja koja su međusobno povezani. Da biste videli veze, idite na PowerPivot > Upravljanje > Dizajn > Relacije > Upravljanje relacijama. U programu Excel, možete da odete na Podaci > Relacije.

Korišćenje modela podataka za kreiranje izvedene tabele ili izvedenog grafikona

Excel radne sveske mogu da sadrže samo jedan Model podataka, ali taj model sadrži više tabela koja se može koristiti više puta u celoj radnoj svesci. Možete da dodate više tabele sa postojeće modelom podataka u bilo kom trenutku.

 1. U Power Pivot, idite na Upravljanje.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku izvedene tabele.

 3. Izaberite gde želite da izveštaj izvedene tabele bude smešten: novi radni list ili na trenutnu lokaciju.

 4. Kliknite na dugme u redu, a Excel će dodati praznu izvedenu tabelu pomoću okna lista polja prikazuje sa desne strane.

  Lista polja izvedene tabele za Power Pivot

Dalje, Kreiranje izvedene tabeleili Kreiranje Pivot grafikona. Ako ste već kreirali relacije između tabela, možete da koristite neku od svojih polja u izvedenoj tabeli. Ste već kreirali relacije u Model podataka Student uzorak radne sveske.

Dodavanje postojećih, nepovezanih podataka u model podataka

Ako ste uvezli ili kopirali veliku količinu podataka koje želite da koristite u modelu, ali ga niste dodali u model podataka. Jednostavnije mislite da je neko pritiska nove podatke u model.

 1. Počnite tako što ćete izabrati bilo koju ćeliju u okviru podatke koje želite da dodate u model. To može biti bilo koji opseg podataka, ali ćelije oblikovane kao u Excel tabeli je najbolje.

 2. Koristite jedan od ovih pristupa da biste dodali svoje podatke:

 3. Izaberite stavke Power Pivot > Dodaj u model podataka.

 4. Izaberite stavke Umetanje > Izvedena tabela, a zatim potvrdite izbor u polju Dodaj ove podatke u model podataka u dijalogu „Kreiranje izvedene tabele“.

Sada su opseg ili tabela dodati u model kao povezana tabela. Više informacija o radu sa povezanim tabelama u modelu potražite u članku Dodavanje podataka korišćenjem Excel povezanih tabela u dodatku Power Pivot.

Dodavanje podataka u tabelu Power Pivot

U Power Pivot, ne možete dodati reda tabele kucanjem direktno u novom redu kao u Excel radnom listu. Da, ali možete da dodate redove tako što ćete kopirati i nalepitiili ažuriranje izvora podataka i osvežavanje Power Pivot model.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Preuzimanje "i" transformacija "i" Power Pivot učenja vođice

Uvod u Uređivač upita (Power Query)

Kreiranje memorijski efikasnog modela podataka pomoću programa Excel i Power Pivot

Uputstvo: Uvoz podataka u Excel i kreiranje modela podataka

Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka u radnoj svesci

Relacije između tabela u modelu podataka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×